Hlavní obsah

Eurokandidátku má ČSSD až po sporech, Rouček propadl

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsednictvo ČSSD na pátečním jednání sice jednomyslně schválilo kandidátku do evropských voleb, ale předcházely tomu spory. Kandidátku, kterou povede sociolog Jan Keller, musí dnes ještě posvětit ústřední výkonný výbor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libor Rouček a Bohuslav Sobotka na pátečním jednání předsednictva ČSSD.

Článek

„Jan Keller byl jednomyslně navržen,“ řekl šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Při nominacích na další místa však podle informací Práva vládlo dusno. Libor Rouček, který je europoslancem za ČSSD deset let a byl i místopředsedou Evropského parlamentu, byl odsunut až na deváté místo.

Váhu měly kraje

Na čtvrté místo se přitom dostal kontroverzní pražský zastupitel Miroslav Poche, proti kterému se podle zdroje z ČSSD ostře vyslovil senátor Jiří Dienstbier, který předsednictvu připomněl Pocheho kauzy.

„Pan Rouček je na devátém místě, ale jsou tam i lidé na horších pozicích. Libor Rouček v EP odvedl velký kus práce, ale předsednictvo muselo přihlédnout k regionálním nominacím,“ uvedl Sobotka.

Rouček nedostal podporu domovského středočeského regionu, což podle Sobotky zásadně ovlivnilo jeho umístění na eurokandidátce.

Na druhém místě je Olga Sehnalová, následovaná Pavlem Pocem, Pochem, Zdeňkem Seidlem a Richardem Falbrem.

Rouček: Je to nedůstojné
Jak hodnotíte devátou příčku na kandidátce ČSSD?
Považuji to za nedůstojné a nepřijatelné. Ve slušné společnosti, stejně jako v každé demokratické straně, platí při výběru kandidátů určitá kritéria. Ta si dala i ČSSD při výběru do Evropského parlamentu. Je to vzdělání, pokud možno zahraniční (vystudoval Vídeňskou univerzitu – pozn. red.). Dále znalost jazyků (hovoří anglicky a německy), doložená pokud možno nejen certifikátem, ale i prací a životem v multikulturním prostředí i působením v evropských institucích. Kritériem je i volitelnost, tedy to, že kandidát nemá v životě nějaký škraloup, který by škodil jemu i straně.
Vy jste ale nezískal nominaci svého domovského Středočeského kraje.
Měl jsem nominaci Jihočeského a Olomouckého kraje. Středočeská organizace při nominaci mě, jako bývalého místopředsedu Evropského parlamentu a místopředsedu celé soc. dem. frakce v EP, ani nepozvala.
Jak budete postupovat?
Žádal jsem, aby vedení strany předložilo pořadí kandidátů podle vyhodnocení zmíněných kritérií i podle vyhodnocení pracovních výsledků. Ani v jednom mi nebylo vyhověno. Totéž budu žádat na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru sociální demokracie.(de)

Telička nebo Pospíšil

Soc. dem, má nyní sedm europoslanců. Česku nyní v EP připadne 21 míst. Volby budou 23. a 24. května. Hnutí ANO jako lídra nasadilo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. KDU-ČSL povede exministr Pavel Svoboda. Okamurův Úsvit má jako lídra advokátku Kláru Samkovou a ODS nejspíš opět povede první místopředseda Jan Zahradil.

TOP 09 lanaří bývalého místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila a údajně i bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Partnerští Starostové doporučili senátora Jaromíra Štětinu.

Lídrem KSČM byl Miloslav Ransdorf, nyní ale vedení spíš počítá s Jiřím Maštálkou či Kateřinou Konečnou. Ransdorf má na listině být, ale na nižší příčce.

Reklama

Výběr článků

Načítám