Hlavní obsah

Klára Samková

Foto: Právo
Článek

Právnička Klára Samková se od 90. let angažuje v politice. V letech 2010 až 2014 zasedala za TOP 09 v zastupitelstvu Prahy 2, v roce 2012 oznámila kandidaturu na prezidentku, do boje šla jako nezávislá. Do samotné volby nakonec ale nešla, neboť nesehnala potřebných 50 000 podpisů.

Samková se narodila 23. března 1963 v Brně. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1986 jí byl udělen titul JUDr, v roce 2008 získala titul Ph.D.

Má vlastní advokátní kancelář, která se specializuje na občanské a rodinné právo a také na obhajobu poškozených v trestním řízení.

Samková se nejen v rámci své právní praxe dlouhodobě věnuje romské problematice a do povědomí širší veřejnosti se naposledy dostala snahou zastupovat všech pět obviněných z mačetového útoku v Novém Boru, což soud zamítl.

V mezidobí let 1990 až 1992 byla poslankyní za Občanské fórum – Romskou občanskou iniciativu. Od roku 1993 do roku 1999 byla členkou ODS. Následně se stala členkou TOP 09.

Navzdory členství v TOP 09 se po oznámení úmyslu kandidovat pustila do polemiky s představiteli této strany, jejímž prezidentským kandidátem je předseda Karel Schwarzenberg. Tomu mimo jiné vytkla, že nezná problémy obyčejných lidí a na rozdíl od ní by měl problém „pohybovat se v cikánských ghettech“.

V roce 2003 byla Samková prezidentem Václavem Klausem navržena na post ústavní soudkyně. Senát však tento návrh odmítl.

Neúspěšné pokusy o Evropský parlament

Klára Samková se ostře vymezovala proti islámu a uprchlické vlně směřující z Afriky a Asie do Evropy. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 měla vést kandidátku hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, v tomtéž roce ukončila své čtyřleté členství v TOP 09.

V květnu 2014 se objevilo podezření, že se mohla podílet na oklamání České spořitelny při odkupu více než dvacetimilionové pohledávky. Samková nakonec vůbec nekandidovala, hnutí ji ze své kandidátky stáhlo. V roce 2019 Samková uvedla, že shledána vinnou byla v kauze oklamání České spořitelny její asistentka.

Ve volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019 kandidovala z pozice nestraníka jako lídryně hnutí Alternativa pro Českou republiku 2017 (APAČI 2017). Uskupení ale získalo pouze 0,49 % hlasů, a přestože Samková získala 3 890 preferenčních hlasů, zvolena nebyla.

Samková je podruhé vdaná, má dceru.

Články k tématu