Hlavní obsah

ODS to s Klausem prokoučovala, míní senátor Kubera

Právo, Jan Martinek

Špičky ODS měly víc komunikovat s bývalým předsedou strany Václavem Klausem, řekl Právu šéf senátorského klubu občanských demokratů Jaroslav Kubera. O Klausovi a jeho příznivcích v ODS se v posledních dnech mluví v souvislosti s jejich možným angažmá ve straně Suverenita Jany Bobošíkové při předčasných volbách do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

Pane předsedo senátního klubu ODS, proč si nechala ODS vyfouknout Václava Klause Janou Bobošíkovou?

To jsou jen spekulace, vždyť to všichni popírají. On už Klaus oznámil, že bude někam kandidovat?

Ještě ne, čeká se na jeho návrat. Bobošíková už to ale potvrdila.

No právě! Počkáme, až Klaus něco řekne. Tohle jsou jen zbožná přání nebo spekulace. ODS to ale prokoučovala, to je evidentní.

Kde jste udělali chybu?

Vedení ODS mělo komunikovat s Klausem, nikoliv přes média. Tady se jeden novinář zeptal Martina Kuby, ten něco řekl, druhý Miroslavy Němcové, ta řekla něco jiného… Oni neměli říkat nic, a vyjednávat. Měli něco říct až po úspěšném vyjednávání. Novináři mají právo spekulovat, ale politici by měli dbát spíš na fakta.

Miroslav Kalousek se o Suverenitě vyjádřil, že je to „protievropská, skoro až náckovská strana“. Vy s Bobošíkovou sdílíte skeptický pohled na EU, co říkáte na takovou nálepku?

To jsou přesně ty mediální výrazy. Bobošíková byla v Evropském parlamentu, kde Kalousek nikdy nebyl, myslím jako europoslanec. Vím, že každému, kdo tam chvíli pobyl, se stane buď to, že ho to akvárium pohltí, nebo z toho bude úplně vyřízený, jako Vladimír Železný. Že máme shodný názor? S Milošem Zemanem sdílím lásku k cigaretám, ale politicky jsme každý úplně jinde. Neznamená to však, že se nezdravíme.

Co říkáte na to, že lídrem ODS na jižní Moravě bude nestraník Petr Fiala?

Myslím, že je to dobrá volba. U profesora Fialy je to tak, že člověk může „být v ODS“, aniž by v ní někdy byl. Stejně tak člověk může být bolševik, aniž by kdy přičichl k levicové straně. Myslím si třeba, že takový poslanec Boris Šťastný nemá v ODS vůbec co dělat, ten je názory úplně jinde.

Němcová bude nepochybně lídrem ODS do těchto voleb
Jaroslav Kubera

Někteří říkají, že vést kandidátky by měli v ODS jen ti, co si to takzvaně odpracovali.

To je sice pravda, pak tam ale jsou kandidáti, kteří si to odpracovali, a přivedli ODS k šesti procentům.

Povede ODS do voleb Miroslava Němcová?

Němcová bude nepochybně lídrem ODS do těchto voleb. To nikdy nikdo nerozporoval, média pochopila ta vyjádření úplně špatně. Ovšem teď probíhají sněmy a nominace. Náš senátorský klub se usnesl, že jednoznačně podporuje na lídra do voleb Miroslavu Němcovou.

Nedáváte si příliš na čas s oznámením lídrů?

Naopak. Vždy jsem zastával názor, že ODS má své kandidátky zveřejnit jako poslední. Pak totiž můžete vyhodnocovat a nasazovat rovnocenné soupeře lídrům ostatních stran. Můžeme taktizovat, koho kam nasadíme. Až například budeme vědět, kdo kandiduje v Praze, tak tam nasadíme někoho, kdo je může porazit.

Je pravda, že by kandidátku na Ústecku měla vést poslankyně Ivana Řápková?

Není tam mnoho na výběr. Obecně místní či regionální orgány nelibě nesou, když kandiduje někdo cizí. V těchto volbách je mimořádně důležité dát tam osobnosti, do kterých se média ani konkurenční strany nebudou příliš strefovat.

Myslíte, že Řápková takový handicap má? Třeba kvůli jejím podezřelým studiím na plzeňských právech nebo kvůli tomu, jak v Chomutově zavedla exekuce sociálních dávek?

Na severu Čech to handicap není. Tamní lidé, kteří nejsou xenofobové ani rasisté, jen nemají rádi bordel, na taková hesla slyší.

Občas publikujete na serveru Pravý břeh, jste na jejich plakátech bez značky ODS. Myslíte si, že by tato internetová platforma mohla ODS ve volbách pomoci?

Je to spíš taková zajímavá platforma, kde komunikují lidé se spřízněnými názory. Nemá politickou ambici.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám