Hlavní obsah

Stokorunový poplatek za dítě na lůžku hájí už jen ODS

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvolební trhák zvaný zrušení stokorunových poplatků v nemocnici za děti do 18 let podporují skoro všechny strany. Jasně proti je už jen ODS. A véčkaři váhají. Ve finále půjde o prestiž, kdo zrušení prosadí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Proti poplatku je levice a z vládní koalice TOP 09 s LIDEM. Otázka je, zda ve Sněmovně nakonec prorazí návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09), jehož návrh na vládu dorazí tento měsíc, nebo soc. dem.

ČSSD totiž ministra předběhla a novelu zákona předložila jako první. Vláda sice včera tuto novelu odmítla, to ale projednání ve Sněmovně nebrání.

Nečas: Jako lidovci

„Je to starý lidovecký návrh, který já pamatuji ještě z okruhu paní tehdejší poslankyně (Michaely) Šojdrové,“ řekl ve čtvrtek premiér k předloze soc. dem.

Nečas se domnívá, že poplatky splnily svůj účel. Umí si představit výjimky jen v eticky nebo sociálně citlivých případech, ale pro úplné zrušení poplatků v určité věkové kategorii není.

„LIDEM podporuje zrušení poplatku za pobyt dětí v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje velkou novelu, která tento návrh zahrnuje,“ potvrdila Právu vicepremiérka a šéfka strany Karolína Peake.

ČSSD odmítavé stanovisko vlády neodradilo. Šéf Bohuslav Sobotka řekl, že se jeho strana pokusí návrh v parlamentu prosadit. [celá zpráva]

Véčkaři váhají

Véčkaři uvedli, že toto téma budou ve své zdravotní komisi teprve řešit. „Pokud by se tento regulační poplatek rušil, je potřeba výpadek nahradit zvýšením platby za děti ze strany státu. Jedno bez druhého nejde, jinak to odskáče kvalita dětského zdravotnictví a komfort zdravotnických služeb pro děti. To už socialisté českým rodinám tají!“ napsala Právu šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Klasnová

Podle soc. dem. by ale zrušení poplatku za děti nemělo pro nemocnice představovat významný problém. Například pražská nemocnice v Motole, která má obrat šest miliard, vybere na těchto poplatcích 10,5 miliónu ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám