Hlavní obsah

Peake: Na ministerstvo dopravy se nestěhuju

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiérka pro boj s korupcí a šéfka strany LIDEM Karolina Peake se na uvolněný post na ministerstvu dopravy nechystá. Podle ní je připraveno několik kandidátů, konkrétní jméno chce uvést až po jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Uvedla to v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Peake sdělila, že je jí líto přestřelky s premiérem Nečasem ohledně nového kandidáta na ministerský post po odstupujícím Pavlu Dobešovi. „Nevím, kdo s přestřelkou vlastně začal,“ připomněla Peake. Podle ní Robert Vacek (LIDEM), kterého Nečas jako kandidáta na ministra dopravy před nedávnem neschválil, bezpečnostní riziko nepředstavuje.

Peake dále uvedla, že misi proti korupci za dokončenou rozhodně nepovažuje a hodlá se jí nadále věnovat. Jak sdělil David Ondráčka, ředitel společnosti Transparency International ČR, mise by i dále měla zůstat, je ovšem v úplných začátcích. Ty zásadní priority zůstávají nedotčené, chybí například zákon o úřednících. Ondráčka připomněl, že Robert Vacek sedí v dozorčí radě společnosti ČEZ, což za bezpečnostní riziko považuje.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

Ondráčka dále uvedl, že je zde patrné obrovské korupční riziko. Zřizují se nové trafiky, aby se tam upíchli konkrétní lidé, kteří opustili hlavní politický proud. „Tím důvěryhodnost vlády klesá na nulu,“ je přesvědčen.

Ondráčka připomněl bývalé rebelující poslance Marka Šnajdra, Petr Tluchoře a Ivana Fuksu, kteří se vzdali mandátu, za což by měli dostat nové funkce. Příkladem může být Fuksa, který zamířil do Českého Aeroholdingu na nově vytvořený ředitelský post. [celá zpráva]

Podle Peake tento postup znevěrohodňuje vládu a potažmo celé protikorupční snažení. Jak uvedla, bude se tomu snažit ještě zabránit. Jak připomněl Petr Bouchal z londýnského The Institute for Government, v Británii politici neodcházejí do správních rad, ale spíše je tomu opačně, kdy se využívá odborníků pro lepší fungování státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám