Hlavní obsah

ODS zvolila nové vedení, Nečasovi bude krýt záda Kuba

– Brno • Aktualizováno

Prvním místopředsedou ODS byl v tajné volbě zvolen Martin Kuba. Získal 363 hlasů, Miroslava Němcová měla 142 hlasů, Hynek Fajmon 69 hlasů. Řadovými místopředsedy se stali Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová, Tomáš Chalupa a Pavel Blažek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba přichází na druhý den kongresu ODS

Článek

"Jsem si vědom toho, že nesu velkou odpovědnost a za dva roky budu muset skládat účty. Chci být loajální k předsedovi a krýt mu záda, nebýt součástí žádného jiného plánu, než plánu, který prosazuje tento kongres," řekl po zvolení. Doplnil, že chce ODS vrátit tam, kde byla schopná vyhrávat volby.

ODS podle něj ale potřebuje mít za Nečasem svého "zlého muže", který dokáže více hájit zájmy strany v koalici.

Počítá také s tím, že bude oním výkonným místopředsedou, po němž volal Petr Nečas. Místopředsedou, který bude mít na starost chod strany. Křesla ministra se ale vzdát nehodlá. Podle něj lze zvládnout obojí.

Nováčky ve vedení jsou Kuba a Chalupa

V České televizi Kuba řekl, že by v místopředsednickém týmu rád viděl Jiřího Pospíšila, který má devizu důvěryhodné tváře, Pavla Blažka, který zastupuje Moravu, Tomáše Chalupu, Miroslavu Němcovou či Danielu Filipiovou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nové vedení ODS (zleva) místopředseda Jiří Pospíšil, první místopředseda Martin Kuba, předseda Petr Nečas, místopředsedkyně Miroslava Němcová a místopředsedové Pavel Blažek a Tomáš Chalupa

Místopředsedy byli v podvečer v prvním kole zvoleni Pospíšil (454 hlasů), Blažek (439 hlasů), Chalupa (343 hlasů) a Němcová (306 hlasů). Neuspěla Daniela Filipiová (303 hlasů) ani Miloslav Plass (106 hlasů).

Ivan Fuksa, Petr Bendl a Jaroslav Kubera se ještě před volbou nominace vzdali.

Němcová: Nečase nepodrazím

Němcová v projevu řekla, že Nečase nepodrazí. Varovala, že rebelové se chystají shodit vládu a za Nečasovými zády vytvořit novou koalici. Volba prvního místopředsedy strany je podle ní právě o tom, zda nový zástupce lídra ODS v plánu Nečasových odpůrců takovou roli nesehraje.

Ministru průmyslu ke zvolení hned pogratuloval neúspěšný uchazeč o předsednický post Ivan Fuksa.

Nové vedení ODS
předsedaPetr Nečas
1. místopředsedaMartin Kuba
místopředsedovéJiří Pospíšil, Tomáš Chalupa, Miroslava Němcová, Pavel Blažek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám