Hlavní obsah

Nečas obhájil post předsedy ODS

Brno
Aktualizováno

Petr Nečas byl v prvním kole zvolen předsedou ODS. Delegáti kongresu ho zvolili v tajné volbě. Nečas porazil exministra zemědělství Ivana Fuksu, který se do volby přihlásil až v průběhu kongresu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas se stal staronovým předsedou ODS

Článek

Nečas v prvním kole získal 351 hlasů z celkových 592. Fuksu podpořilo 178 delegátů. Nečas tak získal podporu asi 60 procent delegátů.

"Hlasy, které nasbíral můj protikandidát, nebyly hlasy pro něj, ale hlasy proti mně," řekl předseda ODS.

„Cítil jsem, že situace není jednoznačná,“ poděkoval Nečas delegátům za své zvolení. Doplnil, že jej tato důvěra zavazuje k práci a lepší komunikaci. Podle Nečase je správné, že delegáti nehlasovali automaticky, a o to více si jejich volby cení.

Nečas po volbě řekl, že je rád, že v prvním kole získal takto výraznou podporu. Uvedl, že je podstatné, koho kongres zvolí za místopředsedy. Nepřeje si Ivana Fuksu, který by se podle něj ocitl ve schizofrenní situaci, protože by musel spolupracovat s někým, o němž si myslí, že vede stranu i vládu špatně.

Na prvního místopředsedu kandidují ministr průmyslu Martin Kuba, europoslanec Hynek Fajmon a nynější první místopředsedkyně Miroslava Němcová. Ta v projevu řekl, že by rozhodně Nečase nepodrazila.

Kuba ve svém projevu zdůrazňoval, že chce být Nečasovi loajální, krýt mu záda a "občas se před něj postavit jako štít". ODS podle něj ale potřebuje mít za Nečasem svého "zlého muže", který dokáže více hájit zájmy ODS v koalici.

Rebelové chtějí dále jednat

Poté co neuspěl v boji o post předsedy, Fuksa oznámil, že se bude chtít ucházet o post řadového místopředsedy. Od nového vedení očekává, že získá ve vládě více prostoru pro program ODS.

Na otázku, zda rebelové podpoří příští týden vládu, Fuksa zopakoval, že chce dále jednat. "Nechceme pád vlády, nechceme předčasné volby, ale nechceme ani zvyšování DPH," zopakoval.

Nové vedení ODS
předsedaPetr Nečas
1. místopředsedaMartin Kuba
místopředsedovéJiří Pospíšil, Tomáš Chalupa, Miroslava Němcová, Pavel Blažek
zdroj: ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám