Hlavní obsah

Vláda vrátila Sněmovně odmítnuté změny daní a spojila je s hlasováním o důvěře

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase dostál svým slibům a opět přijal balíček daňových změn, který ve středu zamítli poslanci. Návrh počítá se zvýšením DPH na 15 a 21 procent. Vláda jej rovněž spojí s hlasováním o důvěře vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas na čtvrtečním jednání kabinetu.

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) to uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Vláda zároveň požádala Sněmovnu, aby skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení.

Nečas zopakoval, že v průběhu druhého čtení budou mít poslanci možnost k novele připojit pozměňovací návrhy. "Ale ty musí být koaličně dohodnuty, musí se na nich shodnout celá koalice,“ zdůraznil. Jak ale potvrdili předsedové dalších koaličních stran Karolína Peake (LIDEM) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), prostor pro změny je velmi malý.

Také premiér si prý dokáže jen těžko představit, že by z balíčku vypadl návrh na zvýšení DPH o jeden procentní bod v obou sazbách, který čelí největší kritice. „Představa, že vypadne jenom tak 15 miliard, není reálná,“ řekl.

Celkový objem financí, který má stabilizační balíček přinést, činí 25 miliard. Bez nich nelze podle Nečase sestavit návrh státního rozpočtu. Znamenalo by to podle jeho slov zvýšení jiných daní, prohloubení deficitu - což ale Nečas důrazně odmítl - nebo další škrty. Tam ale Nečas rovněž prostor nevidí.

Poslanci jednali o balíčku ve středu do večerních hodin. Nakonec zákon neodsouhlasili. Zejména díky tomu, že se proti němu postavilo šest „rebelujících“ poslanců ODS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Poslanci odmítli zvýšení DPH

Po několikahodinové debatě ve Sněmovně ve středu večer poslanci odmítli vládní stabilizační balíček. Koalice nedala dohromady 101 poslanců. Kabinet chce proto...

Výběr článků

Načítám