Hlavní obsah

Poslanci odmítli zvýšení DPH

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po několikahodinové debatě ve Sněmovně ve středu večer poslanci odmítli vládní stabilizační balíček. Koalice nedala dohromady 101 poslanců. Kabinet chce proto co nejdříve předložit poslancům totožný návrh, který počítá mimo jiné se zvýšením DPH, a spojit jej s hlasováním o důvěře vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Počet 101 poslanců potřebovala koalice proto, aby přehlasovala senátní veto. Proti se ale postavili samotní poslanci ODS. Nakonec 101 poslanců hlasovalo proti návrhu, 94 jich bylo pro. Z poslanců ODS hlasovali proti Petr Tluchoř, Jan Florián, Marek Šnajdr, Radim Fiala, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa. Poslanec VV Milan Šťovíček, který původně přislíbil podporu vládním návrhům, nebyl při hlasování přihlášen.

Někteří, mezi nimi například Miroslav Kalousek, označil „rebelantství“ těchto koaličních poslanců za útok na pozici Petra Nečase. [celá zpráva]

Petr Tluchoř, jenž je jedním z poslanců ODS, kteří hlasovali proti stabilizačnímu balíčku, ale za viníka označil politiku Petra Nečase. Vadí mu zejména jeho neochota jednat o balíčku s vlastními členy.

Nečas na tiskové konferenci po jednání Sněmovny uvedl, že teprve příští dny a týdny prozradí, jaké další pokračování bude mít rozklížená situace uvnitř ODS. Připomněl ale, že konsolidační balíček podpořila většina vedení ODS.

Příští hlasování rozhodne o osudu vlády

Nečas rovněž po jednání Sněmovny přiznal, že "Občanskodemokratická strana před půl hodinou porušila koaliční dohodu". Hned ve čtvrtek se ale má sejít vláda, která podá návrh ve znění, v kterém byl schválen ve třetím sněmovním čtení. Jakákoli změna konsolidačního balíčku musí vzejít z dohody zástupců koalice.

Premiér potvrdil, že spojí návrh s hlasováním o důvěře vládě. „Bez schválení tohoto balíčku by se prohloubil deficit rozpočtu na příští rok o 25 miliard korun,“ připomněl, proč by v opačném případě pokračování jeho vlády bylo křehké.

Hlasování o přijetí daňových změn provázela ve středu vleklá debata. Například nezařazený Pavel Bém se zostra pustil do ministra financí Miroslava Kalouska. Další nezařazený poslanec Michal Doktor se zase ohradil proti tomu, aby byli „rebelující“ poslanci označováni za zrádce či museli čelit jakémukoli vyhrožování.

Poslanci stihli na svém středečním jednání projednat ještě novelu zákona o důchodovém pojištění. Penze tak v letech 2013 až 2015 porostou o třetinu růstu mezd a třetinu růstu inflace. Dosud se v případě inflace zvyšovaly o celou její míru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám