Hlavní obsah

Ombudsman předal Klausovi výroční zprávu, probrali situaci dětských domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský se v pátek sešel s prezidentem Václavem Klausem, aby mu předal souhrnnou zprávu o jeho činnosti za loňský rok. Oba muži probírali například problematiku dětských domovů v České republice, což je jedno z hlavních témat ombudsmanovy kanceláře.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Václav Klaus přijal 25. května na Pražském hradě veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského.

Článek

Varvařovský přinesl na Hrad "Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2011", tedy přehled činnosti svého úřadu za uplynulý rok. Klaus se podle něj zajímal například o úspěšnost úřadu veřejného ochránce práv. "Tak jsem se pochlubil, že docela se nám dařilo, že z našich osmi doporučení jsme tři nebo čtyři dotáhli do konce," řekl ombudsman novinářům. Připomněl například zlepšení podmínek pro nárok na odškodnění pro ty občany, kteří museli zanechat majetek na Podkarpatské Rusi na přelomu let 1938 a 1939.

S Klausem se Varvařovský bavil také na téma dětských zařízení. Ve zprávě se objevila například kritika dětských psychologických léčeben, které dětským pacientům upírají styk s rodiči. [celá zpráva]

"Říkal (Klaus), že on sám také, když jezdí po republice, někdy takováto zařízení navštěvuje, a ptal se, jaké jsou naše zkušenosti," poznamenal ombudsman.

O aktuálních tématech, například situaci v Břeclavi, kde vyšlo najevo, že před časem zraněný mladík si své údajné napadení skupinou Romů zcela vymyslel, se prý Varvařovský s Klausem nebavili. "Jsem optimista. Myslím, že v řadě těchto věcí je to mnoho povyku pro nic. Je to samozřejmě mediálně zajímavé," poznamenal Varvařovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám