Hlavní obsah

Je to smutné, žalostné a deprimující, zlobí se Klaus na senátory ČSSD

Právo, jov, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezidenta Václava Klause pobouřilo středeční rozhodnutí Senátu, který odmítl vyslovit souhlas se jmenováním bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky ústavním soudcem. Horní komora tak v krátké době odmítla už druhého uchazeče, kterého Klaus navrhl.

Klaus se zlobí na senátory, odmítli dalšího kandidáta do Ústavního souduVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Je to smutné, žalostné a deprimující,“ řekl Klaus. „Musím říci, že jsem tomu nevěřil, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuhle taktiku, která je trošku dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu,“ řekl Klaus během své návštěvy Ostravy.

„Jestli to udělali v prvním případě nikoliv vůči svému členu sociálnímu demokratovi, tak se to možná dalo nějak interpretovat. Jestli to ale udělali teď vůči svému dlouholetému poslanci a špičkovému právníkovi sociální demokracie, tak je to jejich politická hra a je to smutné. Já nechci používat silná slova, ale hlavně je to zbytečné a nedůstojné,“ dodal Klaus.

Koudelka vysvětloval spolupráci s Veseckou

O Koudelkovi rozhodoval Senát ve středu odpoledne. "Nebyl vysloven souhlas; obdržel 29 hlasů, potřeboval jich 36," prozradil Právu jeden ze senátorů bezprostředně po hlasování. Koudelka senátorům vysvětloval své kritizované působení v pozici náměstka někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Koudelka vysvětlil například svůj postoj v kauze bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, kdy podpořil dozorování případu státním zastupitelstvím ve Vsetíně místo v Přerově. V této souvislosti zdůraznil, že soudce by měl být nezávislý na mediálním vlivu.

Neúspěšný adept na post ústavního soudce hovořil i o svém pohledu na roli Ústavního soudu (ÚS). "ÚS je ochráncem Ústavy, ne jejím pánem," uvedl. Odmítl odkazy na duch zákonů. Podle Koudelky může jít o výkladovou pomůcku, ale na druhou stranu dochází ke zmenšování právní jistoty. Senátor ČSSD Vladimír Dryml uvedl, že Koudelka splňuje požadavky kladené na ústavního soudce.

Dryml: Senát by neměl odmítat Klausovy kandidáty

V této souvislosti kritizoval kádrování a politické a právnické rozpory mezi senátory. "Nepřispívá to k dobré atmosféře," poznamenal. Pustil se i do té části senátorů ČSSD, kteří Koudelku odmítají. "Velmi mě překvapuje, jak se ČSSD chce odvděčit některým svým dlouhodobým členům," řekl Dryml. Vyslovil se i proti tomu, aby Senát odmítal všechny kandidáty, které navrhuje prezident Václav Klaus.

Šéfka senátorů TOP 09 a STAN Soňa Paukrtová výtky, které Dryml pronesl, odmítla. Prohlásila, že Koudelku nepodpoří. Stejně se vyjádřili místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), senátorka ČSSD Jiřina Rippelová, nebo místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám