Hlavní obsah

Vladimír Dryml

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Vladimír Dryml je český lékař, politik a dnes už bývalý senátor za ČSSD. Jeho politickou kariéru doprovází hned několik podezření z nekalého jednání. V řadách ČSSD Dryml strávil 14 let, v roce 2012 přestoupil k Zemanovcům.

Dryml se narodil v Kolíně 15. března 1952. V Hradci Králové vystudoval medicínu na místní univerzitě a poté se živil jako lékař v několika nemocnicích. Nejdéle strávil ve vojenské nemocnici v Českých Budějovicích, kde působil deset let. V devadesátých letech absolvoval několik odborných stáží v zahraničí.

Od roku 2001 působil jako ředitel Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí. Pouze s přestávkou v letech 2004 - 2006, kdy dělal náměstka ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Později se na povrch dostala aféra, kdy z této pozice údajně zařídil, aby jeho přítel Stanislav Kusý získal pětatřicetimiliónovou dotaci pro projekt rozvojové pomoci v Zambii. Ta byla do té doby pozastavená, jelikož realizace a financování projektu se zdálo být velmi pochybné a neprůhledné. Dryml však obviňování z „přátelské pomoci” odmítá.

Z pozice ředitele nemocnice byl v roce 2016 propuštěn, důvody nekomentoval. Mezi lety 2010 až 2014 zastával pozici zastupitele města Vrchlabí.

Aféra kolem Orgoníkové

Až do roku 1989 byl Dryml členem KSČ. Členem sociálních demokratů se stal až v roce 1998 a v roce 2008 za ně byl zvolen senátorem. V horní komoře působil jako místopředseda mandátového a imunitního výboru, zasedal ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a ve Stálé komisi Senátu pro sdělovací prostředky. Tentýž rok také vstoupil do zastupitelstva Královéhradeckého kraje, kde zaujal místo vicehejtmana.

Nedlouho po svém zvolení si však Dryml vykoledoval ztrátu některých těchto postů. V prosinci 2008 po údajném bývalém policistovi žádal materiály, které by zkompromitovaly jeho stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. S ní, coby předsedkyní královéhradecké ČSSD, vedl spor o odkoupení jeho zadlužené vrchlabské nemocnice.

Orgoníková byla na rozdíl od Drymla proti tomuto kroku. A právě požadované informace ji mohly znedůvěryhodnit. Jenže domnělý policista byl ve skutečnosti figurant najatý MF Dnes.

Když se případ dostal na veřejnost, většina Dymlových spolustraníků jej za tento čin odsoudila a vyzvala k odstoupení. Sám senátor ale k rezignaci neviděl důvod a začal navíc chodit ozbrojený. Nakonec byl tedy postupně odvolán z funkce náměstka hejtmana a krajského radního.

V roce 2014 chtěl svůj mandát obhájit jako nestraník za stranu Domov, ale získal necelé dvě procenta hlasů a nedostal se tak ani do druhého kola.  Do Senátu se chtěl dostat i ve volbách v roce 2016 za hnutí Úsvit, ale neuspěl.

V ČSSD skončil

Dryml strávil v řadách sociálních demokratů 14 let. V roce 2012 se rozhodl z ČSSD vystoupit a stal se členem královéhradecké kandidátky Strany práv občanů - Zemanovců v nadcházejících volbách. Už předtím Zemana podpořil, když pro něj na půdě Senátu sehnal podpisy 10 senátorů nutných pro zahájení kandidatury na funkci prezidenta.

Když Dryml opouštěl ČSSD, neodpustil si rýpnutí do svých bývalých kolegů. Stranu zkritizoval zejména kvůli tomu, že je podle něj „napadena korupcí jako dřevomorkou”.

Články k tématu