Hlavní obsah

Nižší sazba DPH potrvá jen tři roky. Řeší se, co bude dál

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se zdá, že Nečasova vláda ustoupila od své modly v podobě jediné sazby DPH, opak je pravdou. Koalice se sice nyní dohaduje na dalším zvýšení obou sazeb DPH ze současných 14 a 20 procent na 15 a 21, ale jde jen o tříleté přechodné opatření, po němž by měl následovat návrat k jedné sazbě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Běží ale o to, v jaké výši by v roce 2015 měla jednotná sazba daně být. A tady se už názory politiků rozcházejí.

Podle už schváleného zákona má od příštího roku jednotná sazba dosáhnout 17,5 procenta. ale to se vládě zdá málo. Proto přichází s nápady, jak ji zvýšit.

„Jednotná sazba daně 17,5 procenta se jen o tři roky odsune a pak začne platit,“ řekl ve čtvrtek Právu premiér Petr Nečas (ODS).

Ve snížené sazbě DPH jsou zejména potraviny, léky, knihy, noviny, časopisy a další služby. Návrat k jednotné sazbě pak pro lidi znamená jediné: po letošním růstu cen zejména potravin příštím rokem zdražování neskončí.

Za tři roky budou muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy, protože snížená sazba v předpokládané výši 15 procent se znovu zvýší, a to na 17,5 procenta.

Kalousek: Žádná vláda to tak nenechá

Základní sazba se z předpokládaných 21 procent sice o 3,5 procentního bodu sníží, ale tzv. citlivé položky podraží. Jde zejména o potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu, knihy, časopisy a noviny, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce, léky a zdravotnické pomůcky, dětské pleny či stavební práce.

„Jednotné sazby jsme se nevzdali,“ potvrdil Právu Nečas, byť rok 2015, dokdy mají platit přechodná opatření, je za mandátem jeho současné vlády.

Totéž potvrdili Právu představitelé TOP 09. Řádné volební období skončí na jaře 2014. „Nyní vůbec neřešíme, co bude po přechodných opatřeních, ale jednotná sazba ve výši 17,5 procenta je neufinancovatelná,“ řekl Právu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Žádná vláda to tak nenechá,“ prohlásil pro Právo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v narážce na 17,5procentní sazbu.

Právě Kalousek by nejradši posunul jednotnou sazbu DPH na 20 procent, avšak takový nápad je v koalici zejména kvůli véčkařům nepřijatelný. Ti jsou proti nyní spokojeni, že doba, kdy po kterou budou platit dvě sazby daně, se protáhne.

„Trváme na zachování dvou sazeb DPH s udržením potravin, tiskovin, knih a léků ve snížené sazbě,“ nechal se tento týden opakovaně slyšet véčkařský předseda Radek John.

Jak řekla Právu místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake, jak by měla DPH po přechodném tříletém období vypadat, véčkaři teď neprobírají.

ČSSD by sazby zase rozdělila

To soc. dem., která si slibuje, že se po příštích volbách stane vítězem, má podle svého předsedy Bohuslava Sobotky jasno. „Pokud bychom přišli do vlády a byla zde jedna sazba, znovu bychom zřídili sníženou sazbu,“ řekl Právu.

Dodal, že by měla být nižší než 15 procent. Neboli nejspíš taková, jaká platí dnes, tedy 14 procent. V ní by pak podle soc. dem. měly zůstat potraviny, léky a tiskoviny.

A základní sazba? „To bude záležet na tom, jak moc budou rozvráceny veřejné rozpočty,“ tvrdí šéf soc. dem. a dodává, že by se to muselo stát předmětem debaty. Nečas ale opakovaně krotí představy a sliby opozice. „Ekonomická situace vás velmi rychle poučí,“ vzkázal ve čtvrtek premiér soc. dem. v reakci na její kritiku dalšího zvyšování DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám