Hlavní obsah

Protikorupční policie žádá o zbavení imunity senátora Lajtocha

Právo, rak, jov, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie žádá Senát, aby jí vydal k trestnímu stíhání senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). O zbavení imunity musí rozhodnout většina v Senátu, kterou má v současnosti Lajtochova soc. dem.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Senátor Jiří Lajtoch (ČSSD, uprostřed)

Článek

„Minulý týden jsme žádali o vydání jednoho senátora k trestnímu stíhání,“ potvrdil Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Jeho jméno nesdělil, ale i podle informací Práva se jedná o senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD).

Skřepek neupřesnil, kvůli čemu žádá policie o zbavení senátorovy imunity, či jakého konkrétního trestného činu se měl dopustit.

V minulosti však Lajtoch podával spolu s dalšími radními vysvětlení na policii ve věci dvou zakázek pro město.

V první jde o prodražení výstavby nového domu pro seniory, kde se cena z původních 138 miliónů vyšplhala na 167,2 miliónu korun. Druhá se týkala rekonstrukce zimního stadiónu, za kterou magistrát dostal 90tisícovou pokutu od antimonopolního úřadu. Trestní oznámení bylo podáno nejen na jeho osobu jako na primátora města, ale také na všechny členy bývalé rady města. Podle dostupných informací by se případ měl týkat i dalších dvanácti lidí, doplnil Lajtoch.

Pokud bude potřeba, tak požádám o vydání.
Jiří Lajtoch

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha už s Lajtochem o případu hovořil. Vícha předpokládá, že Lajtoch požádá sám horní komoru o vydání. „Cítí se nevinen a sám pravděpodobně na plénu požádá o vydání,“ sdělil Vícha Právu. Šéf senátorů soc. dem. doplnil, že případ by se měl týkat rekonstrukce domova důchodců v Přerově.

Lajtoch skutečně na dotaz Práva nevyloučil, že sám o vydání požádá. Nyní se chce seznámit s vyšetřovacím spisem a poradit s právníkem. Pak sdělí své stanovisko.

„Pokud bude potřeba, tak požádám o vydání,“ uvedl nicméně. Lajtoch ve shodě s Víchou prohlásil, že kauza by se měla týkat rekonstrukce domova důchodců a také zimního stadionu.

Sobotka chce hovořit o omezení imunity

Kauza přitom zaměstná i nejužší vedení ČSSD, které zasedá v pátek ráno. „Předpokládám, že se tímto tématem budeme zabývat,“ řekl Právu stranický lídr Bohuslav Sobotka. Na podrobnosti se bude ptát právě předsedy senátorů Víchy. Obecně ale podle předsedy oranžových platí, že ČSSD hlasuje pro vydávání zákonodárců, pokud o to policie požádá.

V souvislosti s případy jako je ten Lajtochův se pravidelně objevuje téma omezení imunity zákonodárců. ČSSD už několikrát deklarovala, že je pro takové řešení. Sobotka k tomu sdělil, že napříč politickým spektrem je shoda na omezení trestněprávní imunity na dobu výkonu mandátu. Opačná situace je u imunity přestupkové. Vyslovil se přitom pro časové omezení trestně právní imunity právě na dobu působení poslanců nebo senátorů.

Čunek je opatrný, jeho kauza se obrací po čtyřech letech

Lidovecký senátor, člen mandátového a imunitního výboru Jiří Čunek je také velice zdrženlivý. „Nebudu nic komentovat, jsem na tyto věci zvlášť opatrný. Mám svou zkušenost. Mně například včera policie oznámila, že znalec, na základě jehož zprávy jsem byl tehdy vydán a obviněn, se v této souvislosti dopustil trestného činu. Po více než čtyřech letech se k něčemu došlo. A co mi to pomůže? Takže proto jsem opatrný a dokud si nepřečtu vše o případu, tak nic neřeknu,“ prohlásil Čunek.

Podle Čunka politik, když je vydán, pak už nemá žádnou šanci. „Ten člověk je politicky mrtvý a za pár let se třeba dozví, jako se to stalo mně, že nic nespáchal. Já jsem pro to, aby vydávání nebylo naprosto automatické, a musí se posoudit, zda ten člověk není vydírán, jestli to není zneužití moci,“ dodal.

„Jediná deviza politiků je jejich pověst. A už to, že policie žádá o vydání, tu pověst pošramocuje. Proto chci zkoumat důkladně, o co jde, zda skutečně policie dokladuje vše správně. Od toho tu ostatně mandátový a imunitní výbor je,“ uvedl senátor.

Senát to projedná na nejbližší schůzi

Většina oslovených senátorů se odmítla k případnému postupu v kauze Jiřího Lajtocha jakkoli vyjadřovat.

„Nebudu se nijak vyjadřovat, dokud se neseznámím s případem,“ řekl Právu první místopředseda komory Přemysl Sobotka (ODS). Stejně reagoval i člen mandátového a imunitního výboru Josef Řihák (ČSSD).

Jak Právu sdělil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), mandátový a imunitní výbor se bude jistě případem zabývat co nejdříve a plénum komory by o žádosti policie mohlo rozhodovat již na schůzi, která se sejde kolem 20. července. „Já to nebudu nijak natahovat a zařadím to hned na první jednání Senátu,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám