Hlavní obsah

Josef Řihák

Foto: Petr Eret, ČTK
Článek

Josef Řihák je český vererinář, politik a starosta Příbrami. Ve své politické kariéře prošel oběma komorami Parlamentu České republiky. V letech 2012 až 2014 byl Středočeským hejtmanem.

Řihák se narodil 25. dubna 1959 v Karlových Varech. Po maturitě na Střední zemědělské technické škole v Březnici a absolvování základní vojenské služby začal pracovat na Okresní veterinární správě v Příbrami. Při práci dálkově vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně, obor hygiena potravin a ekologie zemědělství.

Mezi lety 1995 až 1998 pracoval jako obvodní veterinární inspektor, později se stal vedoucím Veterinární a hygienické stanice v Příbrami. V politice se začal angažovat v roce 1998, kdy se stal členem ČSSD. Na kandidátce sociálních demokratů byl dvakrát zvolen zastupitelem Středočeského kraje.

V roce 2002 byl zvolen do Sněmovny, kde zastával funkci místopředsedy zemědělského výboru. Téhož roku se stal i zastupitelem města Příbrami. V roce 2006 poslanecký mandát obhájil, po komunálních volbách byl jmenován starostou.

V roce 2007 bojoval jako zástupce starostů proti umístění amerického radaru v Brdech. O rok později vyhrál v senátních volbách a vzdal se poslaneckého křesla. V Senátu působil ve funkci místopředsedy mandátového a imunitního výboru. Byl také členem výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a podvýboru organizačního výboru pro státní vyznamenání.

Po korupční aféře Davida Ratha se Řihák stal lídrem kandidátky středočeské ČSSD. Po vítězství v krajských volbách se sociální demokraté dohodli s KSČM na spolupráci a Řihák byl zvolen v roce 2012 hejtmanem. Senátorský post si tehdy rozhodl ponechat, ke konci roku však rezignoval na starostovské křeslo Příbrami.

V červnu 2014 jej středočeská ČSSD vyzvala k rezignaci, jelikož Řihák ztratil jejich podporu. O pár dní později tak učinil. Ve stejném roce také neobhájil senátorské křeslo a na funkci jej nahradil Jiří Burian.

Nadále zůstává zastupitelem v Příbrami a ve Středočeském kraji.

Články k tématu