Hlavní obsah

ČSSD nevyloučila hlasování o nedůvěře vládě kvůli Bártovi

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční soc. dem. ve čtvrtek znovu vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby neprodleně navrhl odvolání Víta Bárty (VV) kvůli kauze uplácení za mlčení z postu ministra dopravy. Pokud šéf kabinetu nezasáhne, soc. dem. příští týden v pátek velmi vážně zváží možnost vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně, uprostřed šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

„Premiér by měl rychle jednat,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně. Nečase lídr soc. dem. znovu vyzval, aby navrhl prezidentu Václavu Klausovi odvolání Bárty z funkce ministra. „Současně bych se chtěl přimluvit za velkou rychlost,“ uvedl Sobotka.

Podle šéfa soc. dem. Bárta kauzu, kdy poskytl nyní již bývalému místopředsedovi VV Jaroslavu Škárkovi 170 tisíc korun v hotovosti, nevysvětlil. Kritizoval také, že Bárta odmítl odstoupit z ministerského postu.

Pokud premiér Nečas nezasáhne, ČSSD velmi vážně zváží vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. A to na jednání stranického předsednictva příští týden v pátek. „Velmi vážně probereme možnost toho, aby soc. dem. vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě,“ řekl Sobotka.

Zaorálek: VV jsou zhoubný nádor politiky

Hlasování o nedůvěře vládě už prosazují komunisté. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci ve Sněmovně potvrdila poslankyně KSČM Soňa Marková. Rudí ale nemají dostatek poslanců pro prosazení příslušné schůze Sněmovny. Z ČSSD se k nim připojil jen expředseda Jiří Paroubek. Sobotka už ve středu uvedl, že soc. dem. se nebude ke KSČM přidávat, ale bude postupovat autonomně.

Představitelé ČSSD se na tiskové konferenci tvrdě opřeli i do samotných VV. Podle Sobotky je majitelem strany Bárta. „Je to kombinace firmy a takové zvláštní sekty,“ uvedl šéf oranžových. Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek volil ještě silnější slova. VV označil za zhoubný nádor české politické scény. „Je to ostudné, že se někdo takový dostal do Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Zaorálek.

ČSSD přitom trvá na svém stanovisku, že pokud by Nečasův kabinet padl, nebude se poté podílet na vládním angažmá. Sobotka i první místopředseda soc. dem. Michal Hašek už deklarovali, že v takovém případě budou prosazovat uspořádání předčasných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám