Hlavní obsah

Peake: Byla bych ráda, kdyby Škárka mandát poslance uvolnil

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně strany Karolína Peake přiznala, že ji bývalý druhý muž VV Jaroslav Škárka zklamal a že by uvítala, kdyby odstoupil jako poslanec. Podle svých slov neví nic o tom, že by Škárka jako výkonný místopředseda dostával z titulu své funkce peníze od ministra dopravy Víta Bárty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

Škárku jste vyloučili proto, že porušil etický kodex a jméno strany. V čem konkrétně měl kodex porušit?

V etickém kodexu máme jasně dáno, jakým způsobem se nahlašují případné korupční nabídky. Pan Škárka to prezentoval původně tak, že peníze, které údajně dostával od ministra dopravy Víta Bárty, byly úplatkem za držení lajny, za nějaké hlasování nebo nevím, za co konkrétně to mělo být.

Pokud to tedy za úplatek považoval, tak měl podle etického kodexu pokus o úplatek, přijetí úplatku, nabídku úplatku nahlásit předsedkyni protikorupční komise VV, což je poslankyně Lenka Andrýsová, nebo předsedovi strany Radkovi Johnovi. Ani jedno z toho se nestalo.

Škárka později řekl, že mu peníze byly vypláceny jako součást funkce výkonného místopředsedy. Víte o tom, že by nějaké takové peníze dostával?

Rozhodně o ničem takovém nevím. Nemohu ale neustále komentovat to, co poslanec Škárka říká do novin. S námi odmítá komunikovat. Od té doby, co přiletěl z Kazachstánu (pondělí večer), nikomu z nás nebere telefon, neodpovídá na esemesky a ani se neozve zpátky. Navíc jeho vyjádření neustále doznávají vývoj a mění se, takže je nebudu komentovat.

Sice tvrdíte, že jste Škárku nemohli zastihnout, s novináři ale v úterý večer mluvil. Naopak VV vytýkal, že ho ani na klub nepozvaly. Proč?

Nebylo to možné, protože nekomunikuje. Všechny ostatní jsme svolávali telefonicky, protože to byl ad hoc svolaný klub. Pokud má někdo vypnutý mobil, tak není možné ho pozvat a obzvlášť pokud jednáte a nevíte, kde se nachází.

Jedním z důvodů, proč chtěl Škárka skončit ve VV, byla slova poslance Michala Babáka, že je napojen na plzeňské kmotry ODS a že John označil Škárkovu mystifikaci za idiotskou. Co si o tom myslíte a o výrocích vašich kolegů?

Pro nás je celé vystupování poslance Škárky od doby, kdy vyšel rozhovor v Respektu, naprostou záhadou. Snažím se pochopitelně si tu záhadu vysvětlit a vysvětlit si i jeho pohnutky. To, že se někteří s úvahami svěřili tisku, je jejich věc. Spekulace nezveřejňuji, ale může jich být řada. Jeho vyjádření na mě zapůsobilo jako šok, který si neumím přesně vysvětlit a myslím si také, že to není čistě z jeho hlavy.

Měl by Škárka podle vás zůstat poslancem?

Je to jeho svobodné rozhodnutí, nikdo ho nemůže zbavit mandátu bez jeho souhlasu. Já bych samozřejmě byla ráda, vzhledem k tomu, že je zbaven členství i v klubu, kdyby mandát uvolnil. Je to ale čistě můj osobní názor a pocit. Zklamal mě a nevím, jak působí na své voliče. Znám se s ním poměrně dlouho, tykám si s ním. Je to otázka jeho svědomí, jak bude postupovat.

Tři hodiny jste ve středu večer jednali za zavřenými dveřmi. Můžete popsat úterní atmosféru? O čem jste se tak dlouho bavili?

Bavili jsme se o vývoji celého případu Škárka, jakým způsobem v posledních dvou třech měsících unikaly stále informace z poslaneckého klubu. Bylo to i první společné jednání rady a klubu a bylo vhodné si některé věci vyříkat na místě mezi těmito dvěma orgány. Členové rady například znají dění v klubu jen z médií, chtěli se seznámit s náladou v klubu. Rozhodně tam nebyla žádná vypjatá atmosféra, ale spíše vzájemné sdělování informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie začala šetřit kauzu poslance Škárky

Protikorupční policie nečekala na avizované trestní oznámení ministra vnitra a šéfa Věcí veřejných (VV) Radka Johna a sama z vlastní iniciativy začala od...

Výběr článků

Načítám