Hlavní obsah

ČSSD přišla úmrtím Dienstbiera o většinu v Senátu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmrtím Jiřího Dienstbiera přišla soc. dem. o těsnou nadpoloviční většinu 41 hlasů v 81členném Senátu. Na uvolněné místo se budou konat doplňovací volby, které musí být do 90 dnů po uvolnění mandátu, tedy do začátku dubna. Jejich termín vyhlásí prezident. ČSSD chce mandát obhájit a většinu v horní komoře získat zpět.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Jihomoravský hejtman a kandidát na předsedu strany Michal Hašek v neděli na dotaz Práva uvedl, že zpráva o Dienstbierově skonu je příliš čerstvá, a proto ještě nelze hovořit o jménech kandidátů.

Připustil ale, že ČSSD půjde o hodně. „Samozřejmě budeme chtít uhájit křehkou většinu v Senátu. A proto musíme postavit silného kandidáta, který dokáže oslovit veřejnost svými názory a postoji,“ řekl Hašek.

Výběr kandidáta podle něj bude probíhat v kooperaci mezi středočeskou krajskou stranickou organizací, předsednictvem strany a nejužším vedením. Dienstbier byl zvolen do horní komory za Kladno, kde se souboj povede.

Zpráva o úmrtí bývalého disidenta špičkové politiky ČSSD zasáhla. Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky byl Dienstbier statečný a moudrý člověk. Úmrtí politika označil za smutnou zprávu pro celou společnost.

„Je to smutná zpráva jak pro sociální demokracii, tak i pro mě osobně. Tak, jak jsem jej měl možnost poznat v minulých letech, tak to byl velmi statečný a moudrý člověk. Myslím si, že to bude ztráta nejen pro sociální demokracii a náš senátorský klub, ale také pro celou českou společnost,“ řekl Sobotka v sobotu.

Již nestihnou předat cenu

Dienstbiera ocenil i Hašek. „Velmi jsem si jej vážil jako člověka i politika. Byl jedním ze symbolů demokratického Československa po sametové revoluci,“ uvedl šéf hejtmanů.

Posteskl si, že už nebude moci předat Dienstbierovi cenu Františka Alexandra Zacha za významný příspěvek k česko-srbským vztahům, kterou bývalému disidentovi minulý čtvrtek udělila Rada jihomoravského kraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám