Hlavní obsah

Pod Karvinskem se opět otřásla země

Právo, Novinky, ab, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ
Aktualizováno

Karvinsko ve čtvrtek ráno postihl další silný důlní otřes. Podle záznamů Geofyzikálního úřadu Akademie věd ČR se půda otřásla přesně v 7:54. Otřes dosáhl síly 3,5 stupně Richterovy škály. Jeho intenzita se dá srovnat s tím, který 23. listopadu v podzemí Dolu Karviná usmrtil dva horníky a podle obyvatel poškodil i několik domů na povrchu.

Článek

"Geomechanický jev, který před osmou hodinou postihl Důl Darkov, měl ohnisko 600 metrů pod zemí a 300 metrů nad provozovaným porubem. Díky tomu - přestože síla otřesu byla podobná jako před deseti dny - tentokrát nedošlo k žádným nepříjemným událostem ani větším škodám,“ řekl Právu mluvčí OKD Vladislav Sobol s tím, že chvění země pocítili i obyvatelé v okolí.

Země se na Karvinsku chvěla i v noci na středu, kdy přístroje zaznamenaly podle Sobola jen malý otřes, který nezpůsobil žádné škody. Naopak, tragické následky měl otřes, který se stal v podzemí závodu ČSA Dolu Karviná 23. listopadu. Tehdy v dole zahynuli dva horníci a otřes podle obyvatel poškodil desítky domů v okolí dolu, zejména v Orlové.

Důlní otřes jako malé zemětřesení

Podle Jana Zedníka z Geofyzikálního ústavu lze otřes o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice přirovnat ke slabému zemětřesení. "V poměrně krátké době druhý tak silný otřes, který zaznamenaly naše stanice po celé republice, je docela výjimečný. Podobně silné jevy jsou opravdu vzácné. Tři a půl stupně jsou srovnatelné se slabým zemětřesením,“ uvedl Zedník.

Kdyby byl podle něho tak silný otřes například v západních Čechách, pocítí ho lidé v celém regionu. "Situace na Karvinsku je jiná, jde totiž o hlubší, mělké jevy, asi kilometr pod zemí, proto ho cítí lidé v okruhu kolem 15 kilometrů,“ přiblížil Zedník. Silné důlní otřesy podle něho způsobuje těžba uhlí.

Otřes kolem osmé hodiny pocítili zejména lidé na Karvinsku. "Mělo to jiný průběh než před dvěma týdny. Tehdy se houpal celý dům, nyní to byla spíše velká rána,“ popsal jeden z obyvatel Karviné.

Reklama

Související témata:

Související články

Otřes v karvinském dole poškodil okolní domy

Velký otřes v závodu ČSA Dolu Karviná, při kterém v noci na 23. listopadu zahynuli dva lidé, způsobil mnohem větší škody, než se původně odhadovalo. Tlaková...

Výběr článků

Načítám