Hlavní obsah

Otřes v karvinském dole poškodil okolní domy

– KARVINÁ

Velký otřes v závodu ČSA Dolu Karviná, při kterém v noci na 23. listopadu zahynuli dva lidé, způsobil mnohem větší škody, než se původně odhadovalo. Tlaková vlna poškodila desítky domů v okolí šachty, na jejichž zdech vznikly praskliny. V úterý to uvedla TV Prima.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Článek

Obyvatelé se bojí, že statika jejich domů je vážně narušena a po těžební společnosti OKD požadují odškodnění.

Půda se otřásla v noci z 22. na 23. listopadu v oblasti Karviné, Orlové a Havířova. V té době v karvinském dole OKD pracovalo 21 horníků. Dva z nich otřesy nepřežili. Podobné otřesy nelze předvídat.

Otřesy, které podle odborníků dosáhly 3,7 stupně Richterovy škály, způsobily na stavbách v okruhu asi dvaceti kilometrů desítky prasklin a vychýlených zdí. Nejvíce postiženy jsou domy v Orlové.

"Šachta se zříká odpovědnosti, a to v tom smyslu, že tvrdí, že se nacházíme mimo dobývací prostor," řekl televizi jeden z majitelů poškozených domů Radim Lapšanský. Dalšímu z obyvatel prý zástupci OKD tvrdili, že velké praskliny na jeho domě pocházejí od okolní dopravy.

"Za posledních pět let jsme vyplatili na důlních škodách více než miliardu korun, z toho přes 500 miliónů soukromým osobám. To děláme opravdu odpovědně - tak, jak nám to určuje zákon," uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Za posudek až 30 000 korun

Lidé, kteří chtějí odškodnění, jsou však skeptičtí. K odhadům škod totiž většinou musejí využít znalce z OKD, protože za nezávislý posudek by museli zaplatit třicet tisíc korun. Podle starosty Orlové Radislava Mojžíška lidé v případě znalce z OKD nemají jistotu, že se jedná o skutečně nezávislé hodnocení.

Na Karvinsku a Havířovsku se otřásla země, dva mrtví. Zdroj: TV Prima

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám