Hlavní obsah

Zimomřivost může trápit i v létě

Studené nohy, ledové ruce a pocit chladu po těle u některých lidí přetrvává, i když je venku teplo. Ostatní po kanceláři korzují v sandálech, ale vy se těšíte, až pod stolem vklouznete do huňatých zateplených huculí. A bez vlněných ponožek se neobejdete ani v noci. Kdy je to normální a kdy se jedná o nemoc?

Foto: Profimedia.cz

Jak naše tělo reaguje na chlad, je do velké míry individuální a záleží i na podmínkách a výchově v rodině. Např. na kolik stupňů se doma vytápí.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o problém čistě ženský, ale ve skutečnosti se týká obou pohlaví. Přestože někteří lékaři odhadují, že až 80 % pacientů, kteří řeší chladné končetiny, jsou ženy, a pouze 20 % muži. U mužů se to však většinou pojí s vážnými nemocemi.

„Ženy častěji v ordinaci konzultují příznak studených nohou, pro který se nenajde primární příčina. Jasné vysvětlení nemáme. Může to souviset s větší citlivostí na klimatické, stresové nebo emocionální podněty. Stěžují si jak mladé, tak starší ženy. V ordinaci se nejčastěji setkávám se stížností: Já mám studené nohy celý život,“ popisuje Bohumil Seifert, praktický lékař a vedoucí Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Chladné končetiny nepodceňujte

Naše první cesta, pokud nás trápí studené končetiny a zimomřivost, by měla vést právě do ordinace praktického lékaře, kterému popíšeme všechny příznaky, jež se objevují spolu s citlivostí na chlad nebo s pocitem studených nohou.

„Je na praktickém lékaři, aby na základě stížností pacienta a svých zjištění rozhodl o dalším postupu a konzultaci příslušných specialistů. Charakter obtíží, tělesné vyšetření a znalost pacienta obvykle vedou praktického lékaře k rozhodnutí, zda zahájí další vyšetřování nebo jen doporučí režimová opatření a poskytne pacientovi nebo častěji pacientce uklidnění,“ vysvětluje Seifert.

„Pokud se lékař rozhodne pro další vyšetřování, nechá provést laboratorní rozbor krve a ultrazvuk prokrvení dolních končetin. Další postup pak volí na základě výsledků, anamnézy a rizik.“

Křeče v lýtkách mohou být způsobeny i dehydratací

Zdraví

Po vyšetření u praktického lékaře by mělo být jasné, jestli se pacient musí léčit dál, nebo si na své věčně prokřehlé končetiny bude muset zvyknout. „Buď jde pouze o prokazatelně nepříjemné pocity zimomřivosti atd., ale není to choroba. Anebo jde (u druhé skupiny pacientů) o příznak onemocnění a je potřeba zjistit, jak moc je to vážné,“ popisuje angioložka Zdislava Kasalová z polikliniky Nefromed.

Právě na angiologické neboli cévní pracoviště jsou často lidé trpící pocitem studených nohou odesláni.

Kdy je to vážné?

Pokud míváte chladné končetiny a jste zimomřiví, může to být i signál některých dalších zdravotních problémů, jako jsou nízký krevní tlak, hypofunkce štítné žlázy, anemie, cukrovka či neuropatie (poruchy nervů). V případě všech těchto onemocnění praktický lékař pošle pacienta ke specialistovi, který řeší primárně dané onemocnění.

Největším strašákem pro všechny, které trápí „studené nohy“, ale zůstává ischemická choroba dolních končetin. Podle Zdislavy Kasalové patří pacienti s touto nemocí do péče angiologů, chcete-li cévařů.

„Jedná se o závažný stav, kdy dochází ke zúžení, nebo přímo ucpávání cév. Tepny jsou postupně zneprůchodňovány aterosklerotickými pláty, které jsou zjednodušeně řečeno usazeninou z bílých krvinek a tuku ve stěně tepny. Když tento proces postihuje cévy na končetinách, zejména stehenní a bércové tepny, postupně se zhoršuje jejich prokrvení,“ popisuje lékařka.

Chronické žilní onemocnění trápí každou druhou ženu

Zdraví

Zpočátku se onemocnění projevuje pouze pocitem chladných nohou. Při dalším zhoršení se objevují bolesti v lýtkách při chůzi, které po kratičkém zastavení mizí. Pokud choroba není léčena, stav se obvykle nelepší a po letech se přidávají i bolesti v klidovém stavu, například v noci. Bolest ustoupí při svěšení nohou z lůžka. V posledním stadiu tkáň, která není prokrvená, odumírá a hrozí amputace končetiny.

Ucpané cévy se dají léčit

Výskyt ischemické choroby dolních končetin roste s přibývajícím věkem a v populaci mezi 55. a 75. rokem jí trpí až 13 % lidí. Při prvních příznacích studených nohou by se měli mít na pozoru zejména muži kolem 70 let. Mezi rizikové faktory patří neléčený vysoký krevní tlak, kouření, cukrovka, vysoká hladina tuků a cholesterolu v krvi.

„Někteří lidé k těmto chorobám geneticky inklinují, ale přesto není vše ztraceno. Máme skvělé zobrazovací metody - ultrazvuk a angiografii. Lékař tak může kupříkladu po vyšetření ultrazvukem pacientům ukázat, jak vypadají jejich cévy uvnitř a kde mají problém,“ popisuje cévní specialistka doktorka Kasalová.

Foto: Profimedia.cz

U žen zejména hormony estrogeny způsobují, že jejich termoregulace není stabilní, proto jim bývá častěji zima.

„Je ale nutné, aby se pacienti sami chtěli léčit, přestali kouřit, užívali léky na úpravu metabolismu tuků a začali podle pokynů cvičit a chodit. Když tohle všechno dodrží, už za půl roku vidíme zlepšení. Navíc když se budou správně hýbat, je šance, že vedle ucpaných cév se pomalu otevřou tzv. kolaterály, což jsou jakési obchvaty či objížďky, které mohou převzít funkci ucpaných tepen, a nohy se začnou lépe prokrvovat. Pro dodržování léčby se ale musí každý rozhodnout sám. U mnohých případů lze také využít moderní radiologické a chirurgické metody, které ucpané tepny zprůchodní, “ říká lékařka.

Když nejde o nemoc

Ale vraťme se ke skupině lidí, u kterých se vyšetřeními nepřijde na nic podstatného, i když každou noc uléhají do postele s teplými ponožkami a v létě nosí svetr, přestože ostatní jsou jen v tričku. Jak je to možné? „Zimomřivost znamená, že náš organismus špatně toleruje chlad. Každý z nás má totiž jinak nastavenou termoregulaci,“ vysvětluje Kasalová.

Regulaci teploty má v našem těle na starosti hypotalamus. To je centrum v mozku, které kromě jiného zařídí, že když přijdeme do velké zimy, dojde za pomoci nervového systému ke stažení kožních cév, a tak z našeho těla neodchází tolik tepla. Aby totiž mozek udržel ve správné teplotě důležité vnitřní orgány, nemůže nechat teplo unikat kůží. Výsledkem mohou být studené končetiny a pocit chladu. Reakcí na chlad je pak třesení - tělo se začne třást, a tím se rozhýbe, aby se zahřálo.

  • Jak naše tělo reaguje na chlad, je do velké míry individuální a záleží i na podmínkách a výchově v rodině. Např. na kolik stupňů se doma vytápí.
  • U tradičně zimomřivých lidí pomáhá otužování a pohyb.
  • Základní pravidlo, když jsme vystaveni chladu či máme studené končetiny, je obléknout se, pít teplé nápoje a začít se jakkoli pohybovat.
  • Záleží na tom, jakou má tělo izolační vrstvu pod kůží. Muži mají více svalové hmoty a tímto typem „studených nohou“ a zimomřivostí trpí méně často. Tepelně izoluje také vrstva tuku u korpulentních lidí.
  • U žen zejména hormony estrogeny způsobují, že jejich termoregulace není stabilní, proto jim bývá častěji zima. Z dalších hormonů se uplatňují například hormony štítné žlázy.
  • Zimomřivost se objevuje u lidí, kteří dlouhodobě pracují v chladu a vlhku.
  • U lidí pracujících s pneumatickým kladivem může vzniknout tzv. nemoc z vibrací, kdy mají chladné ruce a bělají jim prsty.
  • Zběláním až zmodráním prstů se projevuje také tzv. Raynaudova nemoc. Jde o přehnanou reakci cév na chlad či stres a její příčina není známá. Přesto, že tento problém má lékařské označení, lidé se s ním budou muset naučit žít. Pomáhá ochrana před chladem a eliminace stresu.
  • Prokazatelná zimomřivost se objevuje také u kuřáků a lidí závislých na drogách. Nikotin a ostatní návykové látky stahují cévy a vzniká pocit chladu v končetinách.

Tipy pro věčné zmrzlíky

  • Dodržujte správný pitný režim. I z hlediska prevence nadváhy je ideální neochucená voda.
  • Udržujte si váhu. Obezita a nadváha jsou zmiňovány jako podstatné rizikové faktory ischemické choroby dolních končetin.
  • Toto onemocnění můžeme prokazatelně ovlivnit zdravým životním stylem.
  • Hřejivý účinek koření jako zázvor, skořice či produktů z ginkgo biloby při syndromu studených nohou může být individuální. Odborníci tvrdí, že jde spíše o placebo.
  • Kupte si gelové polštářky, které si můžete nahřát a při venkovním pobytu v zimě si je vložit do kapsy. Kožešina na volant zase pomáhá řidičům se studenýma rukama a prsty.

Může se vám hodit na Firmy.cz: NEFROMED s.r.o.

Reklama

Související témata:
Zimomřivost
Prokrvení

Výběr článků

Načítám