Hlavní obsah

„Zdravé“ potraviny, kterým se odborníci na fitness vyhýbají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se zájem o zdravé jídlo neustále zvyšuje, je důležité se zamyslet nad tím, zda některé potraviny nejsou přeceňovány. Je důležité si uvědomit, že ne vše, co je označováno za zdravé, je automaticky optimální volbou pro naše tělo. O jakých potravinách je řeč?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nízkotučný jogurt a ostatní mléčné výrobky

Odstředěné mléko je již po desetiletí obrovskou součástí dietní kultury, odborníci se ale obecně shodují, že mléčné výrobky, které tvrdí, že jsou nízkotučné, nejsou zdaleka tak prospěšné, jak by se mohlo zdát.

„Aby vaše tělo bylo schopno vstřebat vitaminy A, D, E a K, musíte přijímat ve své stravě tuk, ve kterém se tyto vitaminy rozpouštějí,“ říká Stephen Holt, certifikovaný výživový kouč a osobní trenér pro Huffington Post.

Při dietních režimech se často doporučují jogurty se sníženým obsahem tuku. „Tyto produkty sice obvykle mají méně kalorií, ale obsahují často přidané cukry,“ varuje Jamie Boudreaux, golfový trenér a zakladatel Golfer Geeks, a dodává, že po nízkotučném jogurtu můžete také dostat mnohem dříve hlad a samotný účinek je proto kontraproduktivní.

Toto tvrzení podpořila i Harvardská lékařská fakulta. Vědci ve studii vysvětlili, že jak vysoký obsah bílkovin v plnotučném jogurtu, tak jeho bohatší a lahodnější chuť „pomáhají k nasycení“.

Sportovní nápoje, energetické nápoje

Sportovní nápoje mají prominentní zastoupení v tělocvičnách a na atletických hřištích již desítky let a jejich kofeinoví bratranci jsou často populární mezi vysokoškolskými studenty a pracovníky na noční směny, kteří hledají energetickou podporu.

Odborníci však varují, že výhody, které nabízejí sportovní a energetické nápoje, nepřevažují nad negativy.

Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují naši psychiku

Zdraví

„Energetické nápoje před a po tréninku jsou často nabité zbytečnými cukry a přísadami,“ vysvětlil Sami Ahmed, fyzioterapeut z Centra pokročilé ortopedie se sídlem ve středním Atlantiku.

Kacie Shivelyová, fyzioterapeutka z Game Changer Physical Therapy ve státě Washington, navíc varuje, že sportovní nápoje se mohou značně lišit, pokud jde o jejich kvalitu, takže spotřebitelé by měli být velmi ostražití.

„Většina sportovců ví, že elektrolyty jsou životně důležité pro optimalizaci svalové funkce a výkonu. Problém je v tom, že výraz ‚sportovní nápoj‘ vyvolává u spotřebitele pocit, že tento nápoj je zdravý a určený pro sportovce. Ve skutečnosti mnoho z těchto nápojů obsahuje přebytečné cukry nebo umělé přísady,“ dodává Shivelyová.

Pokud jde o energetické nápoje s kofeinem, Chrisi Moutopoulos, certifikovaný osobní trenér a regionální manažer Gymguyz, uvedl, že potenciální zdravotní rizika je třeba brát vážně.

„Energetické nápoje se rychle staly novým nápojem pro mnoho lidí, zejména teenagerů. Jsou vysoce kofeinované, mají velmi vysoký obsah cukru a mohou přispívat ke zvýšení krevního tlaku, přibírání na váze, bolestem hlavy, úzkosti, zubním problémům, dehydrataci a srdečním chorobám. Mnoho energetických nápojů obsahuje více než 100 miligramů kofeinu - doporučený denní příjem kofeinu pro teenagery je celkem 100 miligramů za den,“ dodává.

Proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky jsou prodávány jako zdravé a energizující možnosti pro aktivní jedince a pro sportovce. I k těmto svačinkám ale mají odborníci výhrady.

„Proteinové tyčinky vám neposkytnou stejné biologicky dostupné živiny jako konzumace plnohodnotných bílkovin,“ řekla Bianca Beldiniová, doktorka fyzikální terapie a koučka holistického života.

„Porovnejte například proteinovou tyčinku a kuřecí prsa. Ano, mohou obsahovat podobné množství bílkovin, ale proteinová tyčinka je v podstatě jen čokoládová tyčinka s bílkovinami. Je vysoce zpracovaná a plná různých sladidel a umělých příchutí. Navíc vám nedodá stejnou energii a živiny jako ingredience z jiného zdroje – jako jsou kuřecí prsa nebo kousek lososa,“ tvrdí Aroosha Nekonamová, certifikovaná osobní trenérka z Ultimate Performance Los Angeles.

Granola

Granola má dlouhodobou pověst jako zcela přírodní a zdravá snídaně. Předbalené granoly však mají tendenci narážet na stejné problémy jako většina snídaňových cereálií v krabicích: spousta cukru a umělých přísad bez nutriční hodnoty.

I když granola koupená v obchodě má na sobě napsáno, že je celozrnná, s nízkým obsahem tuku nebo organická, je často „plná přidaného cukru a poskytuje jen málo nebo žádné bílkoviny nebo zdravé tuky,“ řekla Leah Isaacsová, certifikovaná výživová poradkyně s Root2Rise Nutritional Therapy.

Neurologové radí, jakým potravinám je lepší se vyhnout

Zdraví

Granola je primárně vyrobena ze sacharidů a „škrobové sacharidy s vysokým obsahem cukru se rychle spalují, zvyšují hladinu glukózy, mají nedostatek živin a nedokážou dostatečně dlouho zasytit“, říká Isaacsová.

Na stejný problém narážejí i granolové tyčinky. „Většina granolových tyčinek jsou sladké nezdravé jídlo v přestrojení,“ řekl Dominion Ezechibueze, certifikovaný osobní trenér.

„Ne všechny granolové tyčinky jsou špatné, ale často mají nízký obsah vlákniny a super vysoký obsah cukru a dalších vysoce zpracovaných přísad. Doporučuji konzumovat granolovou tyčinku s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, které dodají energii pro trénink,“ radí Ezechibueze.

„Masné“ výrobky rostlinného původu

Vzestup rostlinného „masa“ byl rychlý a dramatický a mnoho oblíbených podniků rychlého občerstvení nyní zahrnuje i nabídku burgerů bez masa.

Karina Blackwoodová, osobní trenérka a instruktorka jógy, však varuje, že veganské náhražky masa často obsahují mnohem více než jen zdravou zeleninu a přírodní ingredience.

„Zatímco některé jsou chutné a zdravé, mnohé jsou vysoce zpracované a obsahují spoustu přidaného sodíku, konzervačních látek a umělých přísad,“ varuje.

„Podle mého názoru je mnohem lepší držet se minimálně zpracovaných potravin, jako je zelenina, celozrnné výrobky a libové bílkoviny, abychom podpořili naše cíle v oblasti zdraví a fitness. Pokud chcete sáhnout po bezmasé variantě burgerů, vsaďte na ty, které mají místo masa placičky z černých fazolí nebo cizrny, které obsahují značné množství bílkovin bez nežádoucích přídavků,“ dodává.

Bezlepkový chléb

Je zřejmé, že bezlepkové chlebové výrobky jsou pozitivním vývojem pro osoby s celiakií nebo jinými formami nesnášenlivosti lepku. Pro lidi bez omezení ale nejsou tou nejzdravější volbou.

„Lepek je jednou z forem proteinu, který se nachází v zrnech, jako je pšenice, ječmen a žito,“ vysvětluje nutriční expert Jay Patruno.

Aby byly bezlepkové náhražky potravin chutné, mohou obsahovat přísady, jako jsou nasycené tuky, sodík a cukr, které mohou dráždit trávicí systém a mohou mít za následek prázdné kalorie.

„Dejte si místo toho skutečný chléb,“ doporučuje Patruno těm, kteří nemají lékařskou diagnózu, kvůli které mají omezit příjem lepku.

Zdravotní benefity neoholených intimních míst

Zdraví

Dejte si pauzu aneb Proč je zdravé dovolit si dovolenou

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Výživové poradenství

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám