Hlavní obsah

Neurologové radí, jakým potravinám je lepší se vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když přijde řeč na téma zdraví mozku, většina z nás si jako prevenci vybaví luštění křížovek nebo sudoku. Ačkoliv je podobné procvičování opravdu žádané, pro zdravé fungování mozku je důležitá i strava. Jakým potravinám se raději vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Proteinový prášek

Máte ve zvyku přidávat si do svého každodenního smoothie odměrku proteinového prášku? Pak je na čase přestat nebo si alespoň pečlivě prohlédněte složení.

„Většina lidí si pod proteinovým práškem automaticky představí zdravou volbu, která pomáhá lidem v hubnutí nebo udržení zdravé váhy. Mnoho z těchto produktů ale obsahuje umělá sladidla, která negativně ovlivňují gastrointestinální mikrobiom,“ říká neurovědkyně Friederike Fabritiusová pro Huffington Post a dodává, že zdravý a robustní vnitřní mikrobiom je důležitý pro zdraví mozku, protože většina našich neurotransmiterů je produkována ve střevech.

Sladké limonády

„Sladké sycené nápoje jsou jednou z nejhorších potravin pro váš mozek, kvůli vysoké koncentraci jednoduchých cukrů, které poškozují cévy zásobující mozek. Postupem času to vyhladoví mozek od paliv, která potřebuje k fungování, což vede k předčasné demenci a riziku mrtvice. Cukr také způsobuje zánět mozku, podrážděnost, špatnou náladu a poruchy spánku,“ říká neurolog Shaheen Lakhan.

Čtyři fitness trendy, které mohou poškodit vaše zdraví

Zdraví

Výhrou nejsou ani dietní varianty nápojů, které kvůli tomu, že neobsahují kalorie, mozek stresují a nutí ho ke konzumaci více kalorií a vedou k touze po skutečném cukru.

Margarín

Pryč s falešným máslem. Neuroložka Shae Dattaová uvedla, že nejvíce se vyhýbá klasickému margarínu, který zpravidla obsahuje trans-tuky.

„Často slýcháme, že trans-tuky nejsou dobré pro srdce a krevní cévy. Totéž platí pro cévy mozku,“ řekla.

Studie publikovaná v časopise Neurology zjistila, že starší dospělí, kteří měli v krvi vysokou hladinu kyseliny elaidové (běžného typu trans-tuků), měli větší pravděpodobnost rozvoje demence. Raději se proto držte olivového oleje a pravého másla,“ radí.

Pivo

„Pivo se skládá ze zcela prázdných kalorií bez nutriční hodnoty,“ říká Bryan Ho, neurolog a ředitel programu pohybových poruch v Tufts Medical Center.

Alkohol je neurotoxin, který může poškodit centrální i periferní nervový systém, a to i když je konzumován v mírném množství.

Káva bez kofeinu

„Rozpouštědla, chemikálie používané k odstranění kofeinu z kávy, jsou obecně pro člověka toxická,“ říká neurolog Sean Callan a dodává, že mnoho z nich je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny nebo neurologického poškození, zejména ve velkých nebo opakovaných dávkách.

Kromě toho je známo, že rozpouštědla jako methylenchlorid (běžně používané v procesu dekofeinace) procházejí placentou, což znamená, že těhotné ženy riskují vystavení svého nenarozeného dítěte účinkům tohoto rozpouštědla.

Pokud si přesto chcete vychutnat kávu bez kofeinu, Callan doporučuje navštívit stránku checkyourdecaf.org, kde můžete zjistit, jaké chemikálie obsahují všechny značky káv bez kofeinu, které pijete.

Hranolky

Hranolky jsou jednou z hlavních potravin, kterým se neurologové vyhýbají. „Strava, která obsahuje tučná jídla, jako jsou smažené hranolky, může poškodit krevní cévy, které zásobují mozek, a způsobit kognitivní poruchy,“ vysvětluje neurolog a spánkový specialista Pedram Navab.

„Nevyvážená strava plná tučných jídel snižuje integritu hematoencefalické bariéry (BBB) ​​a vede k neuronálnímu poškození hipokampu, části mozku, která je nezbytná pro učení a paměť,“ dodává.

Lenost není překážkou. I opravdu málo stačí ke zlepšení zdraví a kondice

Zdraví

Co ústa prozradí o vašem zdraví

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám