Hlavní obsah

Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují naši psychiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš každodenní jídelníček neovlivňuje pouze naše fyzické zdraví, ale také duševní pohodu. Existuje řada potravin a nápojů, které mohou mít negativní dopad na naše duševní zdraví, ať už přímo ovlivňují naši náladu a emoční stabilitu, nebo mají dlouhodobý dopad na psychické zdraví. O jaké se jedná?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina odborníků se shoduje na tom, že o určitých složkách je známo, že mění hladiny kortizolu, serotoninu a dopaminu, což potenciálně přispívá k vyšším hladinám stresu nebo úzkosti.

I proto se někteří terapeuti a psychiatři, kteří se věnují poradenství v oblasti duševní pohody, obvykle vyhýbají určitým potravinám nebo je konzumují s mírou a v zájmu jejich duševního zdraví. Jaké to jsou?

Velké množství kávy

U některých jedinců může mít příliš mnoho kofeinu negativní dopad na stav úzkosti. „Pokud je člověk náchylný k úzkostem nebo podléhá více stresorům, vězte, že nadměrná konzumace kofeinu způsobuje zvýšenou odezvu kortizolu. To může vést k únavě nadledvin, což je recept na přetrvávající stres a vyhoření, nemluvě o problémech se spánkem,“ řekla licencovaná klinická psycholožka Brittney Jonesová pro Huffington Post.

Výzkum naznačuje, že konzumace více než 250 miligramů kofeinu denně (což odpovídá zhruba 2 1/2 šálku) by mohla mít negativní dopad na úzkost.

Proč je dobré zařadit do jídelníčku chilli

Zdraví

Pokud jste citliví na příjem kofeinu, ale stále chcete své tělo povzbudit, vyzkoušejte zelený čaj matcha v práškové formě, který může být skvělou alternativou, protože mnoha lidem dává pocit klidné bdělosti díky obsažené sloučenině zvané L-theanin.

Dietní limonády

Začíná léto a s ním startuje i chuť na nejrůznější typy chlazených limonád. Ty ale nejsou pro naše zdraví prospěšné, a to dokonce i pokud se jedná o jejich nízkokalorické varianty.

„I když víme, že limonády s vysokým obsahem cukru nejsou pro naše zdraví skvělé, dietní limonády mohou být ve skutečnosti ještě horší. Mnohé z nich obsahují fenylalanin, což je přidaná chemická látka, o které je dobře známo, že narušuje mozkovou neurochemii tím, že zastavuje správnou produkci serotoninu a dopaminu, dvou molekul, které potřebujeme pro dobrou náladu,“ říká klinická psycholožka Aura De Los Santosová.

Navíc tyto nápoje obsahují umělá sladidla, jako je aspartam, „což je známý neurotoxin, který může zvýšit stresové hormony, jako je kortizol, a také zvýšit množství volných radikálů v mozku“, dodává psychiatr Jacques Jospitre Jr.

Alkohol

Přestože se může zdát, že alkohol nám krátkodobě pomáhá uvolnit se a zapomenout na starosti, dlouhodobé nadměrné pití může zhoršovat depresi a úzkost. Alkohol ovlivňuje také kvalitu spánku, což může mít negativní dopad na naši duševní pohodu.

„Zatímco konzumace alkoholu je obvykle spojena se společenskými a radostnými událostmi, při kocovině dochází k depresivním účinkům a k navýšení stresového hormonu kortizolu,“ říká Danielle Tucciová, licencovaná profesionální poradkyně.

Průmyslově zpracované potraviny

Potraviny s vysokým obsahem trans-tuků, umělých přísad a konzervačních látek mohou negativně ovlivnit naši duševní pohodu. Tyto potraviny mohou zhoršovat symptomy úzkosti a deprese a mohou mít vliv na naši schopnost koncentrace a paměti.

Ultrazpracované potraviny mohou také změnit bakterie ve střevech. Ty interagují s naším imunitním systémem, což nakonec vede k chronickému zánětu. „Tato jídla přispívají k zánětu ve střevě, kde se produkuje nejvíce serotoninu (šťastný neurotransmiter),“ uvedl Matt Glowiak, licencovaný klinický odborný poradce.

„Dříve jsem si ráda kupovala hotovou směs na palačinky. Později jsem si ale všimla, že pokud si je udělám dva dny po sobě, mé tělo se ,zanítí´ a trpím lehkými úzkostmi. Mám potíže se soustředěním, mění se mi nálada a necítím se klidně. Vysoce zpracované potraviny také vyvolávají nadýmání, a to také negativně ovlivňuje mé duševní zdraví,“ uvádí Aura De Los Santosová.

Rafinovaný cukr

Příliš velké množství rafinovaného cukru může způsobit výkyvy nálady a energetického stavu. Po krátkodobém pocitu euforie následuje často pád a útlum. Také může přispívat k rozvoji a zhoršování depresivních stavů.

To potvrdila i studie z roku 2015 publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition, která naznačila, že sladké a škrobové potraviny mohou přispívat k depresi.

Jinak je tomu ale u přirozeně se vyskytujícího cukru v ovoci. Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že lidé, kteří svačí ovoce, mají menší pravděpodobnost, že budou mít sklony k depresi.

Probouzíte se ze šlofíku ospalí? Děláte to špatně

Zdraví

Neurologové radí, jakým potravinám je lepší se vyhnout

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Výběr článků

Načítám