Hlavní obsah

Stále více lidí má problémy s kvalitou spánku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je důležitý nejen po psychické, ale i zdravotní stránce. Naše tělo si odpočine a načerpá dostatečnou energii pro nastávající den. Zní to krásně, bohužel mnoho lidí o takovém kvalitním spánku může jen snít.

Foto: Profimedia.cz

Stále více lidí trápí poruchy spánku. Nedostatečná doba odpočinku pak může mít za následek řadu psychických i zdravotních potíží.

Článek

Podle odborníků stále přibývá lidí, kteří mají z nejrůznějších důvodů problémy se spaním. Je pro ně tak více než typická situace, kdy se ráno vzbudí, a mají pocit, jako by skoro nespali.

Jak vyplývá z celé řady výzkumů v oblasti kvality spánku, například ve Velké Británii trápí nedostatečný spánek až dvě třetiny celkové populace. Téměř 60 procent dotázaných obyvatel zde uvedlo, že ač se snaží sebevíc, nespí v noci řada z nich ani minimálně požadovaných šest hodin, citoval server Daily Mail.

Třetinu respondentů pak trápí nespavost, která navíc u řady lidí přetrvává již dlouhá léta. Pro mnoho z nich je tato situace velmi nebezpečná. Jak již bylo mnohdy psáno, nespavost nebo dlouhodobě nepřiměřená kvalita spánku vede k rozvoji depresí, poruchám koncentrace, mnozí lidé zvládají jen s vypětím všech sil běžné každodenní úkony.

Vztahové problémy

Jak bylo doloženo při podobných studiích, lidé trpící nespavostí řeší až čtyřikrát častěji různé vztahové problémy a rozkoly. Také jsou mnohem více vyčerpaní, častěji se u nich projevuje špatná nálada a podrážděnost.

U čtvrtiny dospělých jsou také příčinami nekvalitního spánku skřípání zubů, nebo spánková apnoe - onemocnění, při kterém nastávají abnormální výpadky v dýchání, kvůli nimž se lidé často budí.

Bohužel nejen dospělé mohou ohrožovat rizika spojená s nedostatkem spánku. Podle výsledků studií přibývá i školáků, kteří spí kratší dobu, než by měli.

"V dnešní době je hlavní důraz kladen na správnou životosprávu a pohyb, mnoho lidí si už ale neuvědomuje, že na fyzické i duševní zdraví má velký vliv právě kvalitní spánek," dodává k problematice doktor Andrew McCulloch.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Deset mýtů o spánku

Spánek je bezpochyby důležitou součástí života každého člověka. Někomu stačí šest hodin, aby byl fit, jiný musí spát alespoň 10 hodin. Pravd i mýtů kolem...

Výběr článků

Načítám