Hlavní obsah

Stabilní hmotnost v pozdějším věku může být klíčem, jak se dožít stovky, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí je častým procesem, který provází mnohé ženy v různých životních etapách. Jakkoli je snížení váhy prospěšné pro zdraví, odborníci vysvětlují, že z hlediska dožitého věku má stejně tak zásadní význam stabilnější hmotnost v pozdějším věku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Která žena by si nepřála zhubnout pár přebytečných kil? Asi by kladně odpověděla řada z nich. Ovšem udržení stabilnější hmotnosti v pozdějším věku nemusí být na škodu, i díky tomu se totiž zvyšují šance na dožití se vysokého věku, klidně i stovky, uvádějí odborníci pro server Daily Mail.

Studie mezi 50 000 ženami ve věku 60 až 81 let porovnávala skupinu těch, které si po dobu tří let udržely víceméně stabilní hmotnost, s těmi, které v průběhu zhubly více než 5 procent své váhy, případně přibraly.

Více než polovina z nich se následně dožila více než 90 let, asi 9 procent dosáhlo stovky.

Ženy, které zhubly, měly podle zjištění o 38 procent nižší pravděpodobnost, že se dožijí stovky. O 33 procent nižší byla šance na dožití 90 let, do 95 let to bylo o 35 % méně. To byl víceméně případ všech žen, které zhubly neúmyslně – což bylo častěji způsobeno špatným zdravím, stresem nebo slabostí.

Vědci tvrdí, že všichni lidé, kterým lékař ze zdravotních důvodů doporučí zhubnout, by tak rozhodně učinit měli. Obzvláště, pokud trpí obezitou. Ovšem ženy nad 60, které tak chtějí učinit třeba jen z „estetických“ důvodů, aniž by jim to bylo nějak doporučeno, by se nad tím měly zamyslet.

„Naše zjištění podporují stabilní váhu jako cíl pro dlouhověkost u starších žen,“ uvedl autor studie Aladdin Shadyab z Kalifornské univerzity v americkém San Diegu. Dodal, že ženy, které sice zhubly, nebo i přibraly, ale do 5 procent váhy, měly více než dvojnásobnou šanci dožít se nejméně devadesáti let.

Jako populace tloustneme. Pacienti s 200 a více kily přestávají být výjimkou, říkají lékaři

Zdraví

Andrea Voříšková: K hubnutí drahé a radikální zkratky nevedou

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám