Hlavní obsah

Síla v pohybu: 4 cvičení, která podporují dlouhověkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní styl a fyzická aktivita mají zásadní vliv na naše celkové zdraví a dlouhověkost. Odborníci se shodují, že pravidelný pohyb může být klíčem k životu plnému vitality a štěstí. Jaké druhy cvičení jsou podle nich cestou k dlouhověkosti?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kardiovaskulární cvičení

Kardiovaskulární cvičení, jako je běh, jízda na kole, tanec či box, prospívá zdravému stárnutí, protože všechny tyto aktivity působí pozitivně na zdraví srdce.

Konkrétně aerobní cvičení může snížit riziko srdečních onemocnění. Pomáhá také snižovat krevní tlak a riziko cukrovky. Kromě toho je kardiovaskulární cvičení také dobré pro zdraví mozku.

„Mozek velmi rychle reaguje na cvičení. Pouhé tři hodiny aerobního cvičení týdně mohou výrazně zvýšit prokrvení mozku – což znamená větší zásobení mozku krví a snížení možného zánětu,“ řekl terapeut Jonathan Zins pro Huffingtonpost.

Cvičení může dokonce pomoci předejít některým případům demence, poznamenal Zins. Podle Alzheimer's Society můžete pravidelným cvičením snížit riziko demence zhruba o 28 %.

Silový trénink

„Cvičení s váhami pomáhá udržovat kostní hmotu, hustotu kostí a svalovou hmotu,“ uvedla osobní trenérka Sandra Corcione s tím, že jsou to tři oblasti, o kterých je známo, že se s věkem zhoršují.

A co víc, silový trénink může pomoci při pádech, které jsou pro mnoho starších lidí nešťastnou realitou. „Zatímco pro mladého zdravého člověka může pád znamenat jen pohmoždění, starší osoby se často musí vypořádat se zlomeninou,“ vysvětlil Zins.

„Odhaduje se, že 80letý člověk má asi 40 % svalové síly 20letého. Není to jen přirozeným procesem stárnutí, ale také tím, že se s věkem méně hýbeme.“

Běžecká móda pro výkon i styl

Styl

Podle Zinse existuje mnoho důkazů, které potvrzují, že odporový trénink je bezpečný a účinný u starších dospělých.

Pokud jste ale nikdy předtím činky nezvedali, je důležité oslovit odborníka, který vás naučí správné technice a pomůže určit správnou váhu, kterou můžete zvedat, aby nedošlo ke zranění.

Trénink rovnováhy

Jak už bylo zmíněno, pády jsou obávaným strašákem dospělých nad 65 a některé mohou dokonce končit smrtí.

Pády mohou také vést ke zhoršení pohyblivosti u starších lidí. „A když nejsme mobilní, nejsme schopni žít svůj život tak, jak bychom chtěli. Mobilita je proto pro náš život nezbytná,“ konstatoval Zins.

Balanční cvičení pomáhá udržet si mobilitu a konkrétně trénink rovnováhy může být účinným způsobem, jak se vyhnout pádům. Vyzkoušet můžete tenis, stání na jedné noze, jógu či taiči. Je však důležité znát své limity, a pokud máte s motorikou problémy, raději zajděte k fyzioterapeutovi, kde vám mohou poskytnout individuální plán.

Partnerské tréninky

Sociální kontakt je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje stárnutí a má vliv na délku našeho života. Ve srovnání s lidmi, kteří žijí s rodinou nebo v komunitě, mají lidé, kteří jsou osamělí, kratší život. Pokud se tedy můžete účastnit různých cvičení ve svém městě, prospěje vám nejen pohyb, ale i sociální kontakt.

Jak trénovat svou mysl a být úspěšný nejen ve sportu

Zdraví

Zahřejte se cvičením: Proč milovat venkovní aktivity i v zimě

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám