Hlavní obsah

Jak trénovat svou mysl a být úspěšný nejen ve sportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý sportovec bez ohledu na úroveň výkonnosti, který se touží posouvat dál a dosahovat lepších výkonů, by se měl zaměřit nejen na zlepšování fyzičky a techniky konkrétního sportu, ale také na mentální trénink, který ho dokáže správně namotivovat k úspěchu.

Foto: Profimedia.cz

Motivace je jedním z pilířů sportovního výkonu

Článek

Úspěch ve sportu ovlivňuje celá řada faktorů. Kromě talentu, fyzických předpokladů, jídelníčku či regenerace dnes v mnohém rozhoduje i hlava, a tedy nastavení mysli. Ti nejlepší sportovci světa se dnes neobejdou bez mentálního tréninku a často i konzultací se sportovními psychology či mentálními kouči.

Naučte se s námi zvládat základní a přitom velmi efektivní kroky mentálního tréninku, které vám mohou pomoci při úspěchu nejen ve sportu.

1. Brániční dýchání před zápasem či soutěží

Před samotnou soutěží se řada sportovců potýká s nervozitou projevující se bušením srdce, zvláštním pocitem v břiše, chvěním rukou apod.

Bohužel přesně tyto projevy pak v konečném důsledku můžou vést k neúspěchu, a tedy zahození veškerého úsilí a tvrdé práce, kterou sportovci absolvovali během přípravy.

Uspěla hned na prvním závodě. Zdravotní sestra z Bulovky je vrcholová vzpěračka

Styl

Proto je velmi důležité naučit se v těchto situacích převzít kontrolu nad svou úzkostí. Tím nejlepším pomocníkem přitom může být osvojit si techniku bráničního dýchání. Jak ukázaly zkušenosti na sportovní psychologii, ale i španělská studie, brániční dýchání může u sportovců velmi významně snížit hladinu stresu.

Jak na brániční dýchání

  • Pro správné provedení je lepší začít v leže na zádech. Uvolněte se, srovnejte pánev a lopatky s podložkou. Jednu ruku si položte v oblasti pupku a druhou na hrudník. Poté pomalu vdechujte vzduch nosem a snažte se jej přivést až do spodní části plic, a tedy bránice, přičemž se lehce nadzvedne i břicho.
  • Poté zadržte na pět sekund dech.
  • Následně vzduch vypouštějte velmi pomalu ústy, dokud zcela nevyprázdníte hrudník.
  • Postupně se snažte nacvičovat tuto techniku dýchání v různých pozicích a situacích, abyste si na ni zvykli a dokázali ji zařadit do své předzávodní rutiny.

2. Stanovení motivačních cílů

Motivace je jedním z pilířů sportovního výkonu. Lidé ale často s motivací jako takovou neumí pracovat. Pohlíží na ni jako na plynový pedál v autě, při jehož sešlápnutí sportovec zrychlí a naopak při uvolnění zpomalí. Za motivaci ale lze spíše považovat benzin, který pohání chování, dodává jedinci energii konstantním a vyváženým způsobem.

Nejvhodnější cestou, jak se namotivovat na celou sezonu, je stanovení si cílů, a to jak krátkodobých, střednědobých, tak dlouhodobých. A následně samozřejmě jejich vyhodnocování – zda je plníte, či ne a v případě, že ano, tak jak rychle.

Aby cíle byly efektivní, musí splňovat určité charakteristiky, které velmi dobře definuje metoda SMART:

  • S – specific – konkrétní, specifické (snažte se definovat cíl co nejpřesněji).
  • M – measurable – měřitelné (zaměřte se na měřitelnost cíle, např. dnes uběhnu 200 m za 27 sekund a za 4 měsíce za 26 sekund).
  • A – achievable/acceptable – dosažitelné, přijatelné (cíl by měl být reálně dosažitelný).
  • R – realistic – realistické (člověk by měl zůstat nohama na zemi, nedávat si cíle, které reálně není možné splnit).
  • T – timely/trackable – časově ukotvené, sledovatelné (každý cíl by měl mít jasně daný termín).

Někdy se metoda doplňuje ještě o další dvě vlastnosti – ER (SMARTER – chytřejší), kdy každý cíl má být ještě navíc:

  • E – evaluated – vyhodnocený (po uplynutí stanoveného časového rámce se sami sebe zeptejte: Podařilo se dosáhnout cíle? A za jakou cenu? Neztratili jsme náhodou během usilování o tento cíl něco, co nám ve výsledku uškodí?).
  • R – rewarded – odměněný (nezapomínejte se za každý splněný cíl odměnit. Odměna je tou nejlepší motivací pro následné plnění dalších cílů).

5 osvědčených způsobů, jak v sobě najít disciplínu

Zdraví

3. Vizualizace

Sportovní výkony jsou založeny na koordinaci mnoha pohybů. Tyto pohyby jsou řízeny automaticky. Vědomě nejsme schopni ovládat více pohybů najednou, natož pak celé tělo při složitém pohybu, jako je například určitá akrobatická sestava. A právě vizualizace slouží k tomu, aby mozek měl možnost vyzkoušet si dané pohyby a situace nanečisto. Často je při vizualizaci možné vidět např. sportovce při sjezdovém lyžování krátce před startem apod.

Vizualizace tedy spočívá ve vytvoření konkrétních scénářů prostřednictvím představivosti. Ty musí být co nejrealističtější, aby se odlišily od fantazie. Vizualizace je tedy určitá forma tréninku, přičemž platí, čím více efektivního tréninku, tím lepších výkonů jedinec dosahuje.

Podle studie publikované v Journal of Sports Psychology vizualizace zvyšuje motivaci a snižuje předzávodní úzkost.

4. Zahřátí mysli

Před jakoukoliv fyzickou námahou je vždy velmi důležité se dobře zahřát, aby nedošlo ke zranění. Často se ale v této souvislosti zapomíná na mozek, který je také dobré zahřát, aby podával co nejlepší výkon.

Kognitivní schopnosti, jako jsou pozornost a paměť, se také nenastartují hned. Každý sportovec si tak musí najít nějakou svou techniku, která mu pomůže rozpohybovat mysl. Odborníci často doporučují provádění jednoduchých mentálních operací. Např. při zahřívání si můžete opakovat malou či velkou násobilku, což je pro většinu dospělých již snadné a nemusí nad tím složitě přemýšlet. Díky této aktivitě zůstane aktivní i mysl, protože to vyžaduje pozornost a zapojení paměti.

5. Psaní si deníku

Emoce jsou nezbytnou součástí každé zkušenosti, a to včetně té sportovní. Někdy je ale zapotřebí odložit emoce stranou, aby nebyly překážkou k výkonu. Tím, že si pocity i emoce zapíšete do deníku a dokážete je pojmenovat, si zároveň uspořádáte myšlenky, což vám umožní zlepšit se a cítit se i spokojenější při výkonu. Což potvrdila i španělská studie, která ukázala, že psaní deníku reguluje emoce, a to jak ty pozitivní, tak i negativní.

Vyrostli v děcáku, přesto uspěli

Styl

Tajemství úspěšné ženy? Tři kamarádky a dobrý manžel

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Kurzy osobního rozvoje

Reklama

Výběr článků

Načítám