Hlavní obsah

Zahřejte se cvičením: Proč milovat venkovní aktivity i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení, ať už uvnitř, nebo venku, je nanejvýš zdravé – snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, posiluje tělo a zlepšuje náladu. Sportování v chladném počasí navíc přináší ještě více výhod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Větší náročnost může prospět vytrvalosti

Ne nadarmo se říká, že těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Totéž lze aplikovat na fyzické aktivity během zimy, které se sice mohou zdát náročnější, ale vedou ke zdatnějšímu výkonu během léta.

„Vaše srdce musí pracovat trochu tvrději, aby pumpovalo krev do těla během cvičení v chladu. To vám může pomoci zvýšit vytrvalost v průběhu času, protože se zlepší schopnost těla efektivně regulovat teplotu,“ říká Angela Pepdjonovicová, fyzioterapeutka z Nemocnice pro speciální chirurgii v New Yorku.

„Navíc vzhledem k tomu, že vaše tělo musí pracovat tvrději než normálně, aby si udrželo svou vnitřní teplotu, některé studie ukazují, že cvičením v chladu zvýšíte spalování kalorií,“ doplňuje Pepdjonovicová pro Huffingtonpost.

Potraviny, které nám při hubnutí dodají vše potřebné, zasytí a zaženou hlad

Zdraví

Je však třeba poznamenat, že pro některé jedince může být tento efekt kontraproduktivní. „Určitě existují určitá rizika. Váš kardiovaskulární systém pracuje tvrději, což může narušit některá onemocnění, jako je chronická obstrukční plicní nemoc nebo astma,“ vysvětluje Pepdjonovicová.

Bez řádných opatření jsou lidé s těmito druhy onemocnění vystaveni riziku komplikací, „protože studený vzduch v podstatě stahuje některé krevní cévy v plicích, což narušuje část proudění vzduchu a může ztěžovat dýchání“.

Přirozený nakopávač

Cvičení v chladném počasí může působit jako přirozený stimul. V zimě zkrátka máme tendenci se zahřát, a proto nám nevadí svižnější tempo při procházce či jakýkoliv jiný pohyb včetně lyžování.

„Cvičení ve vedru může být náročné a někdy se nám nechce uběhnout další kilometr, když na nás praží slunce. To v zimním a jarním období ale odpadá. Když nebojujete s vedrem, můžete se překonat,“ uvádí Shelby Yorková, fyzioterapeutka z Wexner Medical Center na Ohio State University.

Procházky s kočárkem a cvičení s dítětem. Jak si zachovat kondici v mateřství?

Po mateřských stopách

Cvičení v mrazu prospívá duševnímu zdraví

Krátké dny a dlouhé noci mohou ovlivnit náš psychický stav. Venkovní cvičení v chladném počasí vám však může dodat energii a zlepšit náladu. Sluneční svit i v zimě poskytuje vitamin D, který je nezbytný pro správnou funkci mozku a psychickou pohodu. Navíc pohyb pod otevřeným nebem může přinést vyrovnání emocí.

„Pouhé vystavení se více přirozenému světlu a čerstvému vzduchu pomáhá zvýšit vaše endorfiny, což v konečném důsledku pomáhá snížit stres a zlepšit hladinu energie,“ pokračuje Pepdjonovicová.

Jak se připravit na sport venku

Cvičení v mrazu vyžaduje určitou strategii. První věc, kterou byste měli udělat, je zahřát se. Pokud tak neučiníte, existuje větší riziko svalového zranění. „Chladné podmínky mohou způsobit napnutí vašich svalů,“ upozorňuje Pepdjonovicová.

Je důležité se zaměřit na dynamické zahřívání. To znamená dělat výpady, zvedat kolena, švihy kyčlemi a dřepy.

Důležitá je také správná výbava. Když cvičíte venku, nechcete, aby vám byla příliš zima ani horko, a může být proto těžké najít tu správnou rovnováhu. Ujistěte se, že se oblékáte ve vrstvách.

Kolik jich použijete, je na vás, ale Pepdjonovicová doporučuje, abyste začali základní vrstvou odvádějící vlhkost, aby vaše tělo mohlo regulovat své teplo. Důležitá je také vnější vrstva, která je odolná vůči větru a vodě.

„Pokud je vám dostatečně teplo, jakmile vyjdete ven, nejspíš jste oblečení až příliš. Mělo by vám být trochu chladno. Naopak pokud se do pěti minut pohybu nezahřejete, nejste dostatečně oblečení,“ říká Alex McDonald, rodinný a sportovní lékař v Kalifornii.

„Je také důležité chránit si končetiny a uši, abychom předešli prochladnutí a zamezilo se případným omrzlinám,“ uzavírá Pepdjonovicová.

Ani zima vás nezabrzdí aneb Jak se obléknout na sport v chladném počasí

Zdraví

5 tipů, jak zůstat aktivní i v zimě

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám