Hlavní obsah

Běžecká móda pro výkon i styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běhání je skvělým způsobem, jak zůstat fit a zdraví, a správné oblečení a doplňky mohou hrát klíčovou roli v tom, jak se budete cítit a jakého výkonu dosáhnete. Nezáleží na tom, zda jste začátečník, nebo zkušený běžec, správný výběr oblečení a doplňků může udělat obrovský rozdíl.

Foto: archiv firmy

Termo čepice, Tchibo, 179 Kč

Článek

Běh je pro člověka přirozeným pohybem a jeho pozitivní důsledek na lidské zdraví je nepopiratelný. Navíc k němu nejsou potřeba žádné zvláštní pomůcky, a proto není divu, že jeho obliba každým rokem narůstá. Podle průzkumů patří běh do top 5 sportů, kterým se Češi věnují.

Aby se vám dobře běhalo a předešli jste nechtěnému úrazu, je důležité vsadit na kvalitní funkční oblečení, zejména pak běžecké boty. Na co si dát pozor?

Zohledněte povětrnostní podmínky

Předtím, než vyrazíte běhat, zjistěte, jaké jsou aktuální povětrnostní podmínky. Teplota, vlhkost a povětrnostní podmínky mohou ovlivnit váš výběr oblečení. Pro chladnější počasí zvolte vrstvený přístup s termo oblečením a oděvem, který udrží teplo. V horkém počasí naopak vybírejte lehké, prodyšné materiály.

Jak se připravit na běh v nepříznivém počasí

Zdraví

Dodržujete jednoduché pravidlo, které říká: Oblékejte se tak, abyste venku před výběhem pocítili na těle lehký chlad. Ten totiž po pár minutách běhu zmizí a vám bude díky dobře vybranému vybavení na běh po celou dobu příjemně.

Foto: archiv firmy

Běžecká kolekce, Tchibo, ilustrační foto

Foto: archiv firem

Zleva: Podprsenka, Goldbergh, 1495 Kč. Dámské běžecké boty, Salomon, vhodné do terénu i na asfalt. Zesílený svršek ze 3D síťoviny, syntetické vložky v patní části pro větší odolnost proti kamenům a kořenům, (prodává Intersport), 1299 Kč. Sportovní tričko, Puma, 949 Kč. Neonová bunda, Tchibo, 999 Kč. Černé tenisky s odpruženou pěnou Nitro a podporou při běhu, Puma, 3999 Kč. Legíny, Goldbergh, 1745 Kč

Volte technické materiály

Běžecké oblečení by mělo být vyrobeno z technických materiálů, které odvádějí vlhkost od těla. Materiály jako polyester, elastan a merino vlna jsou populární volbou. Pomáhají udržovat tělo suché a minimalizují riziko podráždění kůže.

V případě špatného počasí sáhněte po běžeckém oblečení z materiálů, které pomáhají izolovat při zachování skvělé prodyšnosti, například Polartec Alpha Goretex Active.

Zaměřte se na komfort a funkci

Běžecké oblečení by mělo být pohodlné a dobře padnout. Vyhněte se kouskům, které vás tlačí nebo dráždí. Důležitý je také správný střih, který umožní volný pohyb.

Pokud chcete nosit sluchátka nebo GPS hodinky, zkontrolujte, zda máte k dispozici kapsy nebo připevňovací body.

Foto: archiv firmy

Boty, Puma, 5999 Kč

Foto: archiv firem

Zleva: Bunda, Hannah, 1791 Kč. Oranžové tenisky, nabízejí vyšší míru tlumení a přenosu energie, pocit měkčího nášlapu a pružnějšího odrazu, Mizuno, 3990 Kč. Legíny, H&M, 529 Kč. Mikina, Columbia, 1999 Kč. Pánské bílé tenisky, podporující hladký přechod z paty na špičku, Nike (prodává Intersport), 2899 Kč

Správná obuv je klíčová

Dobré běžecké boty vás ochrání před zraněními a zároveň zabraňují případným chybám při došlapu, rovněž zlepšují i lehké anatomické vady, jako je třeba ploché chodidlo.

Kvůli ochraně kloubů a kostí je u běžecké obuvi nejdůležitější částí podrážka. Pro běhání na pevných cestách je nejlepší hladká a měkká, která tlumí sílu dopadu. Podobně to platí i pro materiál samotné boty. Měl by být lehký a vzdušný, aby se chodidlo nepotilo.

Barefooty: Boty, které dokážou změnit život

Styl

Kdo běhá v různých typech terénu, měl by mít dva páry bot, čímž se sníží riziko zranění i deformace nohou. Pokud budete střídavě užívat dva páry bot, nohy si nebudou moci zvyknout na jeden tvar boty a kotníky, šlachy i svaly budou odolnější.

Do terénu je vhodná obuv se strukturovanější podrážkou a stabilní konstrukcí, která vaši nohu ochrání na jakémkoliv povrchu.

Mírné rozdíly jsou také mezi dámskými a pánskými modely. Běžecké boty pro ženy poskytují více podpory na vnitřní straně a jsou konstruovány tak, aby zabraňovaly pronaci (lidově řečeno nohám do X), ke které mají ženy kvůli šířce pánve větší sklony.

Foto: archiv firem

Zleva: Mikina, Puma, 1199 Kč. Tričko, Moira, 1699 Kč. Kraťasy, Puma, 1399 Kč. Boty vlevo: skvělé odpružení s měkkým a citlivým dopadem, Asics, 1799 Kč. Boty napravo, pro běh v přírodě a outdoor turistiku, Asics (prodává Intersport), 1799 Kč

Doplňky pro bezpečnost a komfort

Kromě oblečení a obuvi zvažte také použití různých doplňků pro zvýšení komfortu a bezpečnosti běhu. To může zahrnovat reflexní pásky nebo oděvy pro viditelnost v noci, čepici či čelenku pro ochranu hlavy před sluncem nebo potem a rukavice pro teplo v chladnějším počasí.

Doporučujeme se také zakrytí achilovek, na to jsou ideální kompresní podkolenky.

Móda pro milovnice pohodlí

Styl

Barva nadcházející sezony: Čokoládově hnědá

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Běžecké oblečení, Běžecká obuv

Reklama

Související témata:
Sportovní oblečení
Funkční prádlo

Výběr článků

Načítám