Hlavní obsah

Signály, že zažíváte naprosté vyhoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne syndrom vyhoření, mnozí budou vědět, o co jde a že jde o věc poměrně nebezpečnou pro zdraví. Ne každý už si ale přizná, že svým chováním k němu má poměrně slušně nakročeno. A ještě méně lidí dělá něco pro to, aby je pokud možno vůbec nepotkal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Syndrom vyhoření je velmi nebezpečný v tom, že přichází pomalu, když včas nerozpoznáte varovné příznaky. Pokud se je pak rozhodnete ignorovat, může mít vážné zdravotní následky. Nejčastěji ho zažívají lidé ve spojitosti se zaměstnáním a vysokým nárokem na pracovní dobu či výkonnost.

Psycholožka a zakladatelka online terapeutické služby TAO Connect Sherry Bentonová popsala několik příznaků, že se k vyhoření neblížíte, ale už ho pravděpodobně ve velkém prožíváte.

  • Jste neustále vyčerpaní, aniž by za tím stála nějaká nemoc.
  • Trpíte nespavostí.
  • Nemůžete se dostatečně soustředit i na běžné základní úkony.
  • Bolí vás často hlava.
  • Ztrácíte chuť k jídlu.
  • Trápí vás zažívací problémy.
  • I bez specifického důvodu jste stále častěji podráždění.
  • Projevují se u vás příznaky úzkostné poruchy.
  • Může se vyskytovat deprese.

Příčiny syndromu vyhoření

Jak říká doktorka Bentonová, přepracování není vždy jediným zdrojem syndromu vyhoření, i když na něm má samozřejmě velký podíl. Vše je podle ní způsobeno „nesouladem životního stylu“ daného člověka.

Kromě toho, že u mnohých neexistuje vyvážený podíl mezi pracovním a soukromým životem, může se k tomu samozřejmě přidat i pocit neúspěchu v zaměstnání, které možná nemá podle dotyčného dostatečnou perspektivu. Vše pak může směřovat k tomu, že spousta věcí v životě „nemá smysl“.

Jak najít vnitřní klid a podpořit své já

Zdraví

Nedostatek podpory jak na pracovišti, tak v soukromí, může syndromu vyhoření rovněž velmi významně „napomoci“. Své také sehrává úroveň duševního zdraví.

Dalším z faktorů, které vyhoření můžou podpořit, je perfekcionismus. Čím více se člověk bude snažit dělat vše ideálně, o to víc bude v určitých bodech selhávat, protože být perfektní na všech „frontách“ prostě nejde.

Když se příznaky ignorují

Čím déle budete ignorovat příznaky, že něco není v pořádku, o to horší „léčba“ bude. Postupem času začne být narušován imunitní systém, mohou se dostavovat vážnější úzkostné stavy, deprese a další nemoci související se špatným životním stylem.

Úzkostná porucha vás může doslova paralyzovat

Zdraví

Nejlepším způsobem, jak se bránit vyhoření, je najít si několik „zdrojů pohody“. Fyzická aktivita, podpora přátel a rodiny, kreativní koníčky… Jednoduše všechny věci, které vás dokážou zklidnit a pobavit.

„Aktivní práce na životní rovnováze je klíčem k udržení zdraví ve chvílích, kdy se dostaví nečekané či nepříjemné události,“ dodává Bentonová.

Co dělat při vyhoření

Pokud jste již ve stavu vyhoření, je důležité si v prvé řadě vyhradit dostatek času pro sebe – dovolená, čas na procházku nebo jiný způsob relaxu jsou vhodnější než materiální věci.

„Výzkumy jasně ukazují, že více materiálních statků ke štěstí nepřispívá. Důležitá je pohoda a zážitky. Stimulují náš mozek způsobem, který zlepšuje naši koncentraci a paměť,“ uvádí odbornice.

Vrátit se ze stavu vyhoření do normálu není snadné. Záleží na tom, jak brzy jste rozpoznali nebo začali řešit příznaky. Pokud jde o ranou záležitost, pár dní odpočinku by mělo pomoci. Při dlouhodobějším problému bude třeba většího úsilí, od věci není ani pomoc a podpora odborníků.

Poradna: Jak naučit workoholika odpočívat

Styl

Když vztahu hrozí vyhoření

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám