Hlavní obsah

Když vztahu hrozí vyhoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne vyhoření, většina lidí si tento pojem spojí s prací. Stejně tak se dá ale aplikovat na vztah. Vědci k tomu nabízejí i několikabodový přehled, podle něhož lze zhodnotit míru rizika vyhoření vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé do intimního vztahu vstupují obecně s tím, že poroste a bude vzkvétat. Když nefunguje, jak chtěli a čekali, cítí se emocionálně vyčerpaní. Navíc může snadno vyvstat otázka, proč jsou vlastně se současným partnerem stále spolu.

Jak charakterizovat vztahové vyhoření

V kontextu práce se dá vyhoření u zaměstnanců popsat následovně: jsou vyčerpaní, bez nadšení ze své každodenní pracovní rutiny, možná se i potýkají s otázkou, proč v konkrétním zaměstnání stále zůstávají.

V rámci vztahu se dá vyhoření popsat jako stav, kdy si manželé či partneři uvědomí, že realita jejich vztahu není taková, jakou očekávali, uvádí v nové studii autoři z teheránské Kharazmi University v Íránu.

Co byste měli vědět o syndromu vyhoření dřív, než potká i vás

Zdraví

Jak zobecňují, jde o stav zahrnující velké množství faktorů včetně snížené schopnosti projevovat emoce, běžné jsou ale i pocity bezmoci či frustrace, cituje server Psychology Today.

Autoři studie v rámci výzkumu rovněž hledali prediktory vyhoření ve vztahu. V návaznosti na jinou dříve uvedenou studii k tomu sestavili i několik položek, v jejichž rámci můžete ohodnotit své vlastní manželství/vztah (0=nikdy, 7=vždy).

Když přemýšlíte o svém vztahu/manželství jako celku, jak často se cítíte:

  • Unavení
  • Zklamaní ze svého protějšku
  • Beznadějně
  • V pasti
  • Bezmocně
  • Deprimovaně
  • Slabě/nemocně
  • Nejistě (nebo pociťujete selhání)
  • Máte potíže se spánkem
  • Máte pocit, že „jste něco hezkého měli“, ale už nemáte

Pokud jste vy nebo váš partner diagnostikovali určité známky vyhoření (skóre vyšší než 5 u některé z položek), je otázkou, který z možných faktorů k takovému stavu vedl.

Íránští vědci poukazují na fakt, že v mnoha vztazích za to může velmi často vysoká míra tzv. alexithymie. Jde o povahový rys charakterizovaný neschopností popsat svůj psychický stav. Dotyčný pro své emoce nemá jednoduše správná slova. V rámci toho je pak pro něj těžké vůbec navázat řádný vztah se svým partnerem, stejně jako reagovat na jeho potřeby.

Anketa

Zažíváte ve svém vztahu pocity vyhoření?
Ano, v mnoha uvedených bodech se poznávám.
57,3 %
Občas ano, ale zatím to není tak hraniční.
11,7 %
Naštěstí ne.
31 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6219 čtenářů.

Dalším z bodů, který může přispívat k vyhoření vztahu, je neschopnost regulovat vlastní emoce. Lidé často popisují, že se snadno „vymknout kontrole“, když se rozčílí. Pokud se pak takové chování projevuje na denní bázi, je snadné se od dotyčné osoby emočně vzdálit, často pro svůj vlastní klid.

Mnohé výzkumy a zjištění, které prováděli odborníci ve spolupráci s terapeutickými klinikami, poukazují na fakt, že důležitým krokem k obnově vyhořelého vztahu, pokud o ni oba partneři stojí, je se s partnerem „zastavit a prozkoumat vlastní emoce v průběhu každodenních zkušeností“. Veškeré pozitivní, ale i ty negativní. Podle studie tedy nemusí být vyhoření finálním koncem vztahu – dá se napravit, nebo mu dokonce předejít.

Alexithymií neboli neschopností identifikovat a vyjadřovat emoce trpí asi desetina populace

Vztahy a sex

Chování, které negativně ovlivňuje budoucnost vztahu

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám