Hlavní obsah

Mýty, které ohrožují dlouhodobé štěstí ve vztazích

Navázat nový vztah není snadné. Obzvlášť pokud si už dopředu stanovíte, co by partner měl splňovat. A i když ho najdete, ani tak nemáte vyhráno. Může se totiž lehce stát, že se budete držet mýtů, jak by vztah mohl nebo měl vypadat a co splňovat, čímž si místo jeho upevnění můžete lehce vysloužit rozchod. A to i v dlouhodobém vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé vztahové rady nejen že nepomohou, naopak mohou svazek ještě víc poškodit.

Článek

„V poslední době jsem kromě klientů mluvila i s řadou přátel, kteří se mi svěřili s překvapivě špatnými představami o tom, jak by vztahy podle nich měly fungovat. Pravdou je, že nikdy vám nikdo nedá přesný návod, jak se chovat, když jste zamilovaní. Mnohé vztahové rady navíc vůbec nedávají smysl. Následně pak vytvářejí problémy i tam, kde dříve nebyly,“ vysvětluje na svém blogu vztahová koučka Elizabeth Stoneová.

Představuje sedm nejčastějších mýtů o vztazích, které mohou být přímou cestou k rozchodu.

Po svatbě se vztah magicky promění

„Abych byla upřímná, existuje celá řada hloupých očekávání od manželství. Stejně tak hromada podivných i ošklivých důvodů, proč se lidé berou. Pravdou ale je, že když si berete někoho, koho dobře znáte, váš vztah po svatbě bude hodně podobný tomu, jaký byl, než jste se vzali,“ tvrdí koučka.

Jak žít s někým, kdo má odlišný přístup k úklidu

Vztahy a sex

Pokud máte dobrý vztah, nebudete se hádat

Je jedno, jak moc budete s partnerem „ladit“. Pokud k sobě budete vždy upřímní, i tak se najdou chvíle, kdy se na něčem neshodnete. Tvrdit tak, že vztah, kde si lidé skutečně rozumí, se obejde bez hádek, je nesmysl.

Dobrý vztah je navíc o tom, jak dokážete hádky zvládat, ne jak se jim vyhýbat.

Dobré vztahy jsou snadné

Podle odbornice tento mýtus značně oživují různé romantické komedie, kde se dva lidé zamilují, zjistí, že jsou spřízněné duše, a vše tak zvládnou. Bez konkrétní ukázky toho, jak se vypořádávají s běžnými problémy, nedorozuměními nebo něčím tak běžným, jako je nuda ve vztahu.

Myslet si, že vedle toho pravého či pravé proplujete vztahem jedna báseň a vše se samo vyřeší, je pomyslným začátkem konce.

Náznaky, že jste zamilovaná do člověka posedlého kontrolou

Vztahy a sex

Když se budete dostatečně snažit, vše se spraví

„Bohužel, jakmile dostane vztah nějaké trhliny, může to být trvalé. Spousta lidí přitom souhlasí s myšlenkou, že vše, co musejí udělat, je víc se snažit, více na věcech pracovat. A i velké problémy, jako třeba vzájemná nekompatibilita, se vyřeší samy. Bohužel málokdy to tak opravdu funguje,“ tvrdí Stoneová.

Protějšek vám úmyslně ubližuje

Ano, jsou vztahy, kdy si lidé cíleně ubližují, naštěstí jich ale není tolik. Většina chyb ve vztazích, kterých se dopustil váš protějšek, je ve skutečnosti o nich samých, ne s cílem ublížit vám. „Většina lidí je bezradná, než že by byli vyloženě zlí,“ tvrdí koučka.

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Vztahy a sex

Kdybyste měli více peněz, času nebo třeba děti, šlo by to lépe

Někdy, když si procházíme těžkými časy, máme dojem, že se špatné děje z důvodů, které nemůžeme vždy ovlivnit. I když je to někdy pravda, není správné vše svádět na to, kdybychom měli více čehokoli (peněz, času sami na sebe, větší dům, děti), že se vše magicky změní k lepšímu.

Pokud vás dotyčný opravdu miluje, zůstane, ať se děje cokoli

„Tento mýtus je nejnebezpečnější v celém seznamu. Myslet si, že láska překoná vše, a vy se tak může chovat, jak chcete, je velmi nebezpečná a rychlá cesta k rozchodu. Pravdou je, že každý člověk má svůj limit, který nepřekročí – ať se děje cokoli a láska je jakkoli silná,“ uzavírá Stoneová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám