Hlavní obsah

Dospělí si duševních problémů u dítěte všimnou většinou pozdě, na psychologa se čeká i přes půl roku

Praha

Téma duševního zdraví u dětí a dospělých bylo dlouhodobě odsouváno na druhou kolej, a proto máme v současnosti velmi neúplná data o tom, kolik dětí trpí duševními poruchami. O duševním zdraví dětí v dnešním dílu podcastu Neklepat! hovoří ředitelka organizace Nevypusť duši Marie Salomonová a psycholožka Dominika Šinalová.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • V době komunismu byla psychiatrie zneužívána jako restriktivní metoda (3:10)
  • ADHD není nálepka pro zlobivé děti (6:30)
  • Zájem o duševní zdraví vzrostl po pandemii (10:50)
  • Jaké problémy děti řeší? (12:00)
  • Reakce dospělých na problémy dětí a služby, které pomáhají (16:15)
  • Čekací lhůta na pomoc (24:10)
  • Služby jsou online a zadarmo (30:15)

Každý 4. člověk se setká s duševním onemocněním. Ať už dospělý, nebo dítě.

Podle odbornic na duševní zdraví dětí je už zcela jasné, že čím dřív se začne s dítětem pracovat, tím má pak kvalitnější život v dospělosti.

Osvěta pro děti, dospělé, školy i veřejnost

„Data, která máme k dispozici, hovoří jasně: 20 % mladých lidí ve věku 13 až 18 let se potká s nějakou formou psychického onemocnění nebo s nějakou formou psychických obtíží,“ řekla v podcastu psycholožka Dominika Šinalová. Tato data vycházejí ale pouze z těch, která sbírají zdravotní pojišťovny poté, co dítě vyhledalo odbornou pomoc.

Podle Marie Salomonové jsou tak tato čísla velmi podhodnocená. „Čekací doba na dětského psychiatra nebo klinického psychologa je teď čtyři až šest měsíců minimálně, a to už včetně Prahy,“ dodala.

Organizace Nevypusť duši proto provádí osvětu v oblasti duševního zdraví pomocí různých programů, a to především u náctiletých. „Určitě jsme zaznamenali velký nárůst poptávky po všech našich činnostech právě s pandemií covidu-19,“ uvedla Salomonová s tím, že kvůli velkému zájmu musí odmítat až 30 % škol.

Anesteziolog Josef Škola: Předchůdce dnešní anestezie je kokain, dodnes se používá

Podcasty a pořady

Pozdní záchyt

Výzkum, který organizace zrealizovala, se zabýval postojem české dospělé populace vůči dětskému duševnímu zdraví. „Dospělí sice tvrdí ve výzkumu, že dětské duševní zdraví je důležité, že děti mohou mít duševní obtíže, ale všímají si jich velmi často pozdě,“ doplňuje Salomonová, podle které rodiče mnohokrát nemají povědomí o službách, jež mohou v takových případech využít.

Více o výsledcích výzkumu a o tom, s jakými problémy se děti a mladiství potýkají a kde mohou vyhledat odbornou pomoc, se dozvíte v dnešní epizodě, na kterou se můžete podívat na videu, případně si ji poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Průzkum na toto téma zrealizovala společnost T-mobile ve spolupráci s neziskovou organizací Nevypusť duši, jež se věnuje duševnímu zdraví u dětí a mladiství, vzdělává veřejnost, učitele i rodiče.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám