Hlavní obsah

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vaším každodenním chlebem roztěkanost nebo bojujete s prokrastinací? Naštěstí existují způsoby, jak zkrotit svoji mysl a osvojit si techniky, díky kterým získáte odhodlání a zvládnete dokončit úkoly včas.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dlouhé seznamy úkolů, velké projekty nebo otravné domácí práce nám někdy mohou připadat tak ohromující, že se k nim nedokážeme odhodlat. Náš mozek přitom funguje podobně jako automobil, stačí otočit klíčkem, aby se rozjel. Jak ale na to?

„Chunking“

„Skvělým způsobem, jak začít každý velký úkol, který před vámi stojí, je chunking, což znamená rozdělit si úkoly do menších kroků,“ uvedl terapeut Billy Roberts pro Huffingtonpost.

„Pokud navíc patříte mezi perfekcionisty a děsí vás myšlenka na to, že úkol nedokážete zvládnout perfektně, je důležité si uvědomit, že často stačí i obyčejné – hotovo,“ dodává.

Kate McCannová, licencovaná poradkyně v oblasti duševního zdraví, uvádí příklad. „Pokud před vámi stojí výzva v podobě uklizení celé zaneřáděné kuchyně a vy nevíte, jak začít, rozdělte si práci na drobné úkony. Nejprve začněte dřezem, poté nádobí usušte a následně umyjte linku. Pamatujte také na to, že ne vždy se musí jednat o úklid z gruntu. Za práci se pak odměňte třeba oblíbeným seriálem,“ říká.

„Rozdělení úkolu na malé proveditelné části vás dostane do chodu a pomůže vám prolomit zeď totálního odporu,“ vysvětluje.

Zužte svůj seznam na tři položky

Pokud vás denně čekají nekonečně dlouhé seznamy úkolů, není divu, že se vám nechce do jejich plnění. Nehledě na to, že se často jedná o nereálné cíle, které prostě během dne nelze stihnout.

Nejčastější způsoby, jak lidé sabotují vlastní práci

Styl

Terapeutka Katie Ziskindová proto doporučuje si denně nastavit tři hlavní cíle. Zejména, co se týče domácích prací. „Naučte se lépe improvizovat, pokud potřebujete jít na nákup, ale zároveň si vyprat na další den, podívejte se do spíže, jestli tam nemáte základní sušené ingredience, a vymyslete jídlo z nich. Díky tomu získáte čas na praní a nákup můžete posunout na další den.“

Předefinujte úspěch

Předefinujte úspěšnost úkolu, aby byl lépe zvládnutelný nebo snadnější. Příkladem je říct si, že i polovina umytého nádobí se pro dnešek bude počítat jako výhra. To samé může platit například u sportu. Pokud nestíháte klasickou hodinu v tělocvičně nebo se vám prostě jen nechce absolvovat proces dojíždění, zacvičte si doma podle půlhodinového videa.

Zjistěte přesně, kolik času vám zabere provedení úkolu

Někdy je těžké s něčím začít, když si myslíme, že to bude trvat déle, než ve skutečnosti bude.

„Zkuste si zapisovat, kolik času vám trvá provedení běžných úkolů, které se vám opakují. Díky tomu získáte lepší přehled o svém vlastním čase a pomůže vám to v dalším plánování,“ doporučuje terapeutka Mary Hadleyová.

Čas na rozptýlení

Pokud trávíte mnoho času prokrastinováním (chronickou tendencí odkládat plnění úkolů a povinností), zkuste to dělat cíleně. „Pokud se často během práce zasekáváte na sociálních sítích, zkuste si vytvořit pravidelné časové bloky, během kterých se soustředíte pouze na práci, a následně si uděláte kontrolovanou pauzu na prohlížení Instagramu nebo cokoliv jiného. Může to vypadat tak, že po hodině souvislé práce si stanovíte 15minutovou pauzu nebo po půlhodině práce budete mít pět minut na to, zkontrolovat sítě nebo si přečíst zprávy,“ doporučuje Hadleyová.

Zaměřte se na konečný výsledek

Vytvořte si nástěnku vizí, zapište si své cíle nebo si jen představte, jak chcete, aby váš konečný výsledek vypadal. To vám pomůže udržet si motivaci. „Příkladem může být dokončení školy. Pokud se vám nechce do psaní závěrečné práce, představte si sami sebe s diplomem a titulem před jménem,“ říká poradkyně v oblasti duševního rozvoje Chanel Johnsonová.

Reklama

Související články

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Asi každý z nás se občas setkal s prudkými návaly vzteku. Důvodem může být hádka s partnerem, politická situace nebo třeba vada na výrobku. V takových...

Jak si nastavit reálné cíle během Vánoc

Ačkoliv by měly být Vánoce svátky klidu a míru, pro většinu lidí představují stres. Přestaňte se trápit falešnými očekáváními a naučte se na svátky nahlížet...

Výběr článků

Načítám