Hlavní obsah

Samovyšetření varlat zvládne každý, vytvořte si z toho rutinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina varlat se nejčastěji objevuje u mladých mužů ve věku 20 až 39 let. Pokud přijdou k lékaři včas, mají až 99procentní šanci na úplné uzdravení. I z tohoto důvodu je důležité, aby do své rutiny zařadili pravidelné samovyšetření varlat. Dotek, co moc nestojí, přesto jej muži ve velkém stále podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina varlat.

Článek

Přestože jsou varlata, hovorově koule a latinsky testes, jedním z nejfrekventovanějších orgánů, co se dotyků týče, jelikož si na ně samotní muži sahají v průměru až 369× za měsíc, na jejich samovyšetření muži příliš nemyslí. Jedná se přitom o nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak včas odhalit rakovinu varlat.

Každý muž by měl zhruba jedenkrát měsíčně věnovat svým varlatům náležitou pozornost a pečlivě je prohmatat. Pokud narazí na cokoli neobvyklého (bulka, zatvrdnutí, změna tvaru nebo velikosti), měl by co nejdříve navštívit svého praktického lékaře nebo přímo specialistu - urologa.

To samé platí i v okamžiku, když muž cítí delší čas nepříjemné pocity a bolesti v oblasti třísel nebo pocity nezvyklé tíhy v šourku či u něj dojde k otoku varlete.

Foto: archív Angry Beards

Movember se nese v duchu mužského zdraví, jehož součástí je i pravidelné samovyšetření varlat.

Další informace k samovyšetření a to, kam případně zajít za urologem, najdeš na stránkách nadace Muži proti rakovině.

Muži o svých potížích na intimních místech nemluví

Bohužel muži na rozdíl od žen, které se už dlouhou dobu angažují pro prevenci nádorů prsu a děložního čípku, se o nádorech v oblasti genitálu stydí mluvit. Přitom právě včasné odhalení rakoviny znamená i velkou pravděpodobnost naprostého uzdravení.

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Zdraví

I z tohoto důvodu odborníci apelují i na samotné ženy, které hrávají mnohdy i v mužské prevenci zásadní roli, aby svým mužům neustále připomínaly, že si mají pohmatem zkontrolovat své kulky a v případě nejistoty, aby se objednali k lékaři.

Movember - knírem to začíná, koulemi nekončí

Mužské vousy v listopadu nabírají mnohem důležitější poslání – prevenci zdravotního stavu mužů po celém světě. Před devatenácti lety dva kamarádi Travis Garone a Luke Slattery u pivka vymysleli projekt Movember který spojuje knír (mustache) a listopad (November). Zprvu šlo pouze o snahu vrátit knírům na jeden měsíc v roce zašlou slávu, později projekt nabyl charitativní rozměr.

Z knírů se tak každoročně stává symbol mužského zdraví, a to především rakoviny prostaty, rakoviny varlat a psychických problémů. V rámci pomoci se nezisková organizace Movember snaží zvyšovat povědomí o zmíněných nemocech, propagovat včasné preventivní prohlídky a vybírat finance na výzkum a boj proti rakovině.

Anketa

Provádíte si pravidelně samovyšetření varlat?
Ano, je to pro mne naprostá samozřejmost
22,6 %
Snažím se, ale občas zapomenu
17,3 %
Ne, doposud jsem to velmi podceňoval
43,5 %
Ne, nevěřím tomu
2,1 %
Ne, jsem už starší muž a zaměřuji se již spíš na prostatu
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2442 čtenářů.

Pevnou součástí jednotlivých Movember týmů, které po celé republice pravidelně spontánně vznikají po registraci na stránce Movember.com, jsou stále častěji i ženy.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Urologické ambulance

Reklama

Související témata:
Rakovina varlat
Samovyšetření

Výběr článků

Načítám