Hlavní obsah

Rizika spojená s oblíbeným přerušovaným půstem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S trochou nadhledu by se dalo říct, že období novoročních rozhodnutí, že je potřeba zhubnout, je v plném proudu. Někdo vsadil na pravidelný pohyb, někdo jiný na menší porce jídla, někdo další třeba na přerušovaný půst. Jak právě takový půst funguje a jsou s ním spjata nějaká rizika?

Foto: Profimedia.cz

Podle jeho příznivců pomáhá, podle odborníků může přerušovaný půst v mnohém škodit.

Článek

Průběh přerušovaného půstu je jednoduchý – jíst můžete jen po omezenou dobu, zbytek dne dodržujete půst. Režimů, v jakém časovém okně můžete jíst, je hned několik. Celebrity a všichni, kteří si tento styl oblíbili, doporučují začínat se systémem 12/12 – tedy že můžete jíst dvanáct hodin během dne, dvanáct ne.

Následně se zvyšuje doba půstu – 13/11, 14/10 až třeba na 16/8 (pro některé jedince ani toto ovšem není konečné rozložení) – tedy že se 16 hodin postíte a osm hodin jíte (poslední jídlo máte třeba v pět večer a první jídlo dalšího dne až v devět dopoledne). Logicky tak pak lidé některá jídla zcela vynechají.

Jakkoli si příznivci tento styl stravování velmi pochvalují, odborníci varují, že rozhodně není pro každého a že může mít velmi negativní dopad na lidské zdraví, jak prokázala nedávná studie.

Jaká jsou pro a proti oblíbených diet

Zdraví

Vědci z univerzity v americkém Tennessee zjistili, že vynechávání jakýchkoli pravidelných jídel může mít spojitost s dřívějším úmrtím z jakékoli příčiny.

Pokud například lidé vynechají i jedno jídlo, hrozí jim mnohem vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění (platí hlavně pro vynechání snídaně) nebo již zmiňované zvýšené riziko úmrtí z jakýchkoli příčin (spíše platí pro obědy či večeře).

Podle průzkumu mezi více než 24 000 Američany staršími 40 let konzumuje celých 40 procent lidí méně než tři jídla denně. Najdou se ovšem i tací, kteří si dopřejí pouze jedno jídlo denně.

„O to víc je naše studie důležitější. I vzhledem k tomu, že v mnoha ohledech je právě přerušovaný půst stále nabízen jako velmi populární způsob hubnutí či prevence některých nemocí, což tak není,“ uvádí pro server Independent vedoucí studie doktorka Yangbo Sunová z oddělení preventivního lékařství na zmíněné univerzitě.

Nebezpečný je podle vyjádření odborníků i způsob, kdy jsou jídla konzumována brzy po sobě, což může přetížit metabolismus kvůli konzumaci více energie najednou.

Obecně pak lidé, kteří jedí maximálně tři jídla denně, podle zjištění více kouří, pijí častěji alkohol a stejně tak si dopřávají více nezdravá jídla.

„Náš výzkum přináší potřebné důkazy o souvislosti mezi stravovacím chováním a úmrtností v kontextu načasování jídla a trvání doby příjmu jídla,“ dodává k tomu profesor Wei Bao z Katedry epidemiologie na univerzitě v americké Iowě.

Arašídy pomáhají hubnutí, ukázala studie

Zdraví

Jaké zařadit přílohy, když chcete zhubnout

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám