Hlavní obsah

Jaká jsou pro a proti oblíbených diet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitou složkou zdraví je optimální hmotnost, zdravé stravování a dostatečný pohyb. Pokud se něco z toho nedaří a kila jdou nahoru, volí lidé různé hubnoucí programy a diety. Některé jsou drastické a nepřinesou nic dobrého, jiné jsou časem ověřené a mají dobré výsledky. Je ale třeba vědět, že každá dieta má svá pro i proti.

Foto: Profimedia.cz

Dietních programů existuje celá řada. Ale ani ty nejpopulárnější vám automaticky nezaručí úspěch.

Článek

Přerušovaný půst, středomořská či keto dieta - to jsou jen některé z oblíbených tipů na hubnutí, které si oblíbili lidé po celém světě. Své příznivce mají i mezi slavnými.

Podnikatelka Kourtney Kardashianová či herečka Jennifer Anistonová si například oblíbily přerušovaný půst, herečka Vanessa Hudgensová nebo basketbalista LeBron James zase dávají přednost keto dietě.

Americký odborník na výživu Anthony O´Reilly pro Daily Mail uvedl, že ani sebevětší popularita neznamená, že by hubnoucí program či daný styl stravování neměly své „mouchy“. Stejně tak nic z toho nepředstavuje zázračně rychlé řešení.

Nejčastější mýty o pečivu a hubnutí

Zdraví

„Před změnou jídelníčku je zásadní udělat si řádný výzkum toho, čeho chcete dosáhnout. A hlavně si uvědomit, že neexistuje žádné rychlé řešení nebo jedna konkrétní dieta, která bude fungovat lépe než ostatní,“ popisuje.

Jak radí, je lepší se před jakýmkoli dietním plánem soustředit raději na kalorie - dieta by měla přijít až posléze, a rozhodně podle vlastních preferencí. K tomu dodává výhody i drobnější nevýhody šesti nejpopulárnějších diet.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst povoluje konzumaci všech kalorií během stanoveného časového období. Po zbytek dne je půst. Existují různé způsoby rozdělení tohoto poměru, asi nejpopulárnější je 8:16 - v osmihodinovém okně smíte jíst, dalších 16 pak nikoli. Poměr jde ale sestavit v jakémkoli jiném složení.

V online vyhledávání jde o rozhodně nejpopulárnější dietu, která zaznamenává celosvětově cca 1,2 milionu vyhledávání za měsíc.

Přerušovaný půst

Výhody

  • Pomáhá hubnout
  • Zlepšuje inzulinovou rezistenci
  • Snižuje oxidační stres buněk
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • Snižuje riziko mrtvice

Nevýhody

  • Může být obtížné držet půst dlouhodobě, a to kvůli nízké energii, ale i chutím, je také třeba dostatečná disciplína k dodržování.
  • Studie zkoumající přerušovaný půst poukazují i na určité vedlejší účinky, které se mohou objevit během fáze půstu - třeba změny nálad, zácpa, dehydratace či zhoršená kvalita spánku.

Středomořská dieta

Jak napovídá název, je inspirována stravovacími návyky lidí žijících v oblasti Středomoří (okolo Středozemního moře - v Řecku, Itálii či Španělsku). Tato strava je velmi bohatá na potraviny zdravé pro srdce, jako je zelenina, obiloviny, ryby, ovoce, olivový olej nebo ořechy.

Spotřeba červeného masa je omezena na minimum, příjem mléčných výrobků je mírný a zakládá si na kvalitních zdrojích (především jogurty a sýry).

Středomořská strava může snížit riziko rakoviny dělohy

Zdraví

Středomořská dieta je co do celosvětového vyhledávání druhou nejoblíbenější „online“ dietou, zaznamenává měsíčně cca 610 000 dotazů.

Středomořská dieta

Výhody

  • Pomáhá hubnout
  • Snadnější v dodržování oproti půstu či paleo dietě
  • Při správném dodržování dokáže zvrátit prvotní příznaky cukrovky či kardiovaskulárního onemocnění.

Nevýhody

  • Nemá jasné kalorické pokyny.
  • Některé potraviny běžně v ní používané jsou drahé.

Paleo dieta

Paleo dieta nebo, chcete-li, dieta jeskynního muže (našich předků - lovců a sběračů) zahrnuje pouze konzumaci masa, ryb, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Zcela vyřazuje obilí, mléčné výrobky, zpracované potraviny, fazole, luštěniny a cukry.

Z hlediska celosvětového vyhledávání je třetí nejoblíbenější s měsíčním „vyhledávacím ziskem“ 200 000. V oblibě ji mají například herec Matthew McConaughey, zpěvačka Miley Cyrusová nebo herečka Uma Thurmanová.

Paleo dieta

Výhody

  • Studie prokázaly, že pomáhá lidem zhubnout, snížit krevní tlak a zlepšit další krevní markery.

Nevýhody

  • Nemalá skupina výzkumníků poukazuje na nedostatek důkazů o účincích stravy na zdraví a žádají další, rozsáhlejší výzkum.
  • Vědci varují před vyloučením celozrnných potravin z jídelníčku, které prokazatelně pomáhají v boji proti srdečním chorobám a cukrovce.

Masožravá (carnivore) dieta

Tato dieta je přesným opakem veganství. Oddaní masožravci jedí jen produkty živočišného původu, jako je maso, sýr, mléko, živočišné tuky a vejce, popisuje Anthony O´Reilly. Naopak neobsahuje obiloviny, žádné ovoce či zeleninu.

Tato strava, známá také jako dieta s nulovými sacharidy, je čtvrtou nejoblíbenější z hlediska celosvětového vyhledávání - čítá v průměru 126 000 dotazů měsíčně.

Masožravá dieta

Výhody

  • Existují důkazy, že i tato dieta může vést ke snížení hmotnosti.
  • Milovníci této diety tvrdí, že pomáhá bojovat proti zánětu a je i dobrou prevencí, jak zabránit nedostatku živin.

Nevýhody

  • Dlouhodobý nedostatek ovoce a zeleniny může vést ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění, rakoviny a riziku úmrtí celkově.

Sirtfood dieta

V posledních letech se i díky zpěvačce Adele, která výrazně zredukovala svoji váhu, a také Pippě Middletonové (mladší sestra britské princezny z Walesu Catherine) dostala do popředí zájmu i tzv. sirtfood dieta. Ta se zaměřuje na striktní omezení příjmu kalorií a konzumaci potravin s vysokým obsahem sirtuinů, což je skupina proteinů nacházejících se v těle, které regulují metabolismus.

Jaké zařadit přílohy, když chcete zhubnout

Zdraví

Vysoký podíl sirtuinů má kromě jiných i třeba červené víno, hořká čokoláda, vlašské ořechy, rukola, káva či extra panenský olivový olej.

Z hlediska celosvětového měsíčního vyhledávání patří sirtfood dietě páté místo s 52 000 dotazy.

Sirtfood dieta

Výhody

  • Mnoho potravin doporučených sirtfood dietou je plných prospěšných mikroživin a antioxidantů.

Nevýhody

  • Existuje jen málo prokazatelných důkazů, že samotná sirtfood dieta vede ke snížení hmotnosti nebo lepšímu zdraví.

Keto dieta

Keto či ketogenní dieta je v posledních letech jedna z nejdiskutovanějších. Upřednostňuje tuk (65-75 procent denních kalorií), střídmou konzumaci bílkovin (20-30 procent) a velmi málo sacharidů (jen cca pět procent, některé verze zakazují sacharidy zcela). S celosvětovým vyhledáváním 44 000 dotazů měsíčně jí patří šestá příčka.

Dieta je navržena tak, aby udržovala tělo v téměř konstantní ketóze - metabolickém stavu, kdy tělo spaluje tuky místo sacharidů.

Keto dieta

Výhody

  • Existují tvrzení, že keto dieta pomáhá léčit některá respirační onemocnění, snižuje příznaky akné.
  • U diabetiků může vést ke snížení hmotnosti a hladiny cukru v krvi.

Nevýhody

  • Několik studií naopak poukázalo na fakt, že keto dieta není pro hubnutí účinná.
  • Některé jedince může v začátcích diety postihnout tzv. keto (či sacharidová) chřipka - projevuje se zvracením, zácpou, průjmem, nevolností či podrážděním.

„Je podstatné poznamenat, že žádná z uvedených možností není nejlepším řešením z hlediska zdravotních potřeb. Hubnout můžete při jakémkoli stylu stravování, pokud dosáhnete kalorického deficitu - spálíte více kalorií než přijmete. Studie rovněž ukazují, že kvalita jídla je mnohdy důležitější než počet bílkovin, sacharidů či tuků, které přijmete,“ uzavírá Anthony O´Reilly.

Anketa

Vyzkoušeli jste některou z uvedených diet?
Ano, přerušovaný půst
26,5 %
Ano, středomořskou
2,6 %
Ano, paleo dietu
0,7 %
Ano, masožravou
0,7 %
Ano, sirtfood dietu
1,1 %
Ano, keto dietu
48,5 %
Hned několik z nich
4 %
Ani jednu, nejsem příznivcem diet.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám