Hlavní obsah

Revmatická lupénka ho doslova paralyzovala, pomohla mu až biologická léčba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První projevy lupénky horolezce Jana Trávníčka nijak neomezovaly, vše se ale změnilo, když se u něj objevila závažnější forma onemocnění, tzv. revmatická lupénka, která ho doslova paralyzovala. Zpět na nohy ho postavila až biologická léčba. Léčbu vyzkoušel v jejích začátcích, kdy byla na českém trhu úplnou novinkou.

Foto: Lupénka nanečisto

Jan Trávníček

Článek

První kožní projevy lupénky se u něj objevily v pubertě. „Dříve, a ani dnes, jsem to nepovažoval za velký problém. Dalo se s tím žít a normálně fungovat. Mé divoké mládí dokonce mimoděk přispívalo k větší úspěšnosti léčby. Coby mladý pankáč jsem si prostě postavil číro a boky hlavy nechal holé, díky čemuž se mi kůže lépe hojila,“ svěřil se Novinkám Jan Trávníček.

Lupénka ho tedy nijak neomezovala a on se mohl plně věnovat i svému koníčku - horolezectví. Bohužel o několik let později se u něj objevila závažnější forma onemocnění, a to revmatická lupénka, se kterou se již nedalo moc dobře bojovat, natož ji ignorovat.

Jak lze pomocí stravy ovlivnit onemocnění lupénkou

Zdraví

Jedná se totiž o chronický zánět kloubů a páteře. „Otoky kloubů byly poměrně fatální. Nastávaly i situace, kdy jsem nemohl dát ruku v pěst a později ani chodit, kvůli silným otokům v oblasti achilovky. Musel jsem přestat s tréninkem. Zkoušel jsem všechno možné, včetně systémové léčby, ale nic nezabíralo,“ vzpomíná na nejtěžší období v životě Jan.

Lupénka neboli psoriáza

Jedná se především o kožní onemocnění, ve 20-30 % případů však může postihovat i klouby.

Jedná se o neinfekční zánět, který vede ke zrychlené tvorbě kožních buněk na povrchu kůže, což se následně projevuje v podobě červených ohraničených skvrn pokrytých šupinkami. Nejčastěji se vyskytují na loktech, kolenou nebo ve vlasech.

Existuje několik typů lupénky, z nichž nejtypičtější je ložisková psoriáza. Objevuje se ale také psoriáza inverzní (vyskytující se v záhybech kůže), psoriáza nehtů nebo psoriatická artritida, která postihuje klouby.

Neléčená lupénka může pacientům výrazně zkrátit život – a to až o čtyři roky. Jde totiž často ruku v ruce s dalšími přidruženými nemocemi, jako je arteriální hypertenze, diabetes nebo obezita. Chronický zánět psoriázy v kombinaci s těmito chorobami zvyšuje riziko infarktu a cévní mozkové příhody.

Častou přidruženou nemocí je ale psoriatická artritida, tedy zánětlivé onemocnění kloubů, jež postihuje asi 1/3 pacientů s lupénkou. „Potíže s klouby se objevují většinou několik let od prvních příznaků kožní lupénky, ale u některých se mohou objevit zároveň, nebo se kloubní onemocnění může objevit jako první. Pacienti si obvykle stěžují na únavu, bolest zad, otoky – a samozřejmě na bolest kloubů. Na další vývoj onemocnění a kvalitu života pacientů má vliv především včasná léčba,“ vysvětluje revmatolog Heřman Mann z Revmatologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Kromě psoriatické artritidy se společně s lupénkou může objevit i řada dalších onemocnění – např. Bechtěrevova choroba, zánětlivá střevní onemocnění (Crohnova choroba) nebo postižení kardiovaskulárního a nervového systému. Velmi časté je i nealkoholické ztukovatění jater (tzv. steatóza).

Byl už opravdu zoufalý a hledal cokoliv, co by mu s jeho nemocí pomohlo. Tehdy se doslechl o biologické léčbě a požádal svého tehdejšího lékaře o doporučení a po splnění všech podmínek léčbu podstoupil.

Biologická léčba u něj zabrala zhruba po dvou měsících. Málokdo si umí představit, jak velká úleva to pro něj byla. Najednou byl opět schopný normálně fungovat. Jeho život tak dostal opět zcela jiný rozměr, protože u něj nejen ustoupily velké bolesti a problémy s hybností kloubů, ale především se mohl vrátit ke svému aktivnímu životu, a tedy i horolezectví.

Revmatoidní artritida není nemoc stáří

Zdraví

„Během posledních 10 let se mi podařilo vystoupit na vrcholy pěti osmitisícovek a považuji se vlastně za zdravého člověka. Při plánování dalších expedic i života obecně nepociťuji prakticky žádná omezení, jen nesmím zapomenout mít s sebou vždy dostatečné množství injekcí, které jsou pro aplikaci léčiva nezbytné,“ dodává s úsměvem Jan.

Biologická léčba

Nejmodernější léčebná metoda využívá látky podobné přirozeným molekulám produkovaným v těle. Ty mohou zastavit sled kroků, které vedou ke spuštění reakce imunitního systému a k přetrvávání chronického zánětu.

„Biologická léčba potlačuje zánět již v raném stádiu, čímž se předchází vzniku ložisek lupénky na kůži. Velkou výhodou biologické léčby je možnost dlouhodobého podávání a minimální vedlejší účinky. Vhodná je téměř pro každého. Některé přípravky jsou již schváleny i pro děti od 6 let, nepodává se lidem s aktivní infekcí, např. tuberkulózou,“ vysvětluje primář Spyridon Gkalpakiotis z Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady.

V České republice je v současnosti asi 40 center biologické léčby, kde nemocný dostane podkožní injekci nebo infuzi. Některá léčiva lze dnes aplikovat i doma pomocí speciálního pera.

Biologické léky se podávají v intervalech 2 až 12 týdnů a léčba je velmi účinná – u více než 80 procent pacientů dochází k 90procentnímu zlepšení projevů nemoci.

V současnosti na biologickou léčbu ale mají pacienti nárok pouze v případě, že předchozí léčba nebyla uspokojivá. „Čím dříve přitom pacient biologickou léčbu podstoupí, tím dříve se zastaví zánět. V řadě případů vymizí projevy na kůži úplně,“ dodává primář Gkalpakiotis.

Odborníci proto vyzývají všechny nemocné, aby byli v procesu své léčby aktivnější, a pokud jim například terapie kortikosteroidy dlouhodobě nevyhovuje, je žádoucí probrat s lékařem další možnosti.

Na biologickou léčbu mají nárok v rámci veřejného zdravotního pojištění nemocní, kteří již podstoupili lokální léčbu a systémovou léčbu, která byla neúčinná, nebo ji z nějakých důvodů nešlo použit, mají středně těžkou nebo těžkou formu lupénky či nemoc postihuje 10 procent těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám