Článek
Mrkvová polévka s jablky a sezamem
INGREDIENCE
- 5 větších mrkví
 - 1 cibule
 - 4 lžíce olivového oleje
 - 2 jablka
 - 300 ml smetany
 - 300 ml zeleninového vývaru
 - 50 g másla
 - hrst sezamových semínek (bílá + černá)
 - špetka chilli
 - sůl
 - mléčná pěna na ozdobu (lze nahradit smetanou)
 - zelené výhonky
 
POSTUP:
- Půlku jedné mrkve odložte stranou, na ozdobu.
 - Cibuli a mrkev nakrájejte a společně orestujte na oleji.
 - Přidejte oloupaná jablka bez jádřinců nastrouhaná nahrubo a lehce poduste ve vlastní šťávě.
 - Zalijte vývarem a svařte o polovinu, poté přidejte smetanu a opět svařte.
 - Dochuťte a rozmixujte na hladký krém, který nakonec zjemníte máslem.
 - Sezam nasucho opražte a použije na ozdobu spolu s výhonky a mléčnou pěnou připravenou v pěniči kávovaru – jako na cappuccino. Pěnu lze nahradit smetanou.
 
Pečená mrkev, pyré, pohanka

INGREDIENCE
- 10 mrkví (karotky)
 - 1 fialová karotka
 - 200 g pohanky
 - 500 ml zeleninového vývaru
 - 100 g másla
 - 100 ml sladké smetany 33%
 - 100 g růžového nakládaného zázvoru
 - citron
 - sůl + mořská sůl
 - olivový olej
 - microgreens (zelené výhonky, hrachové, řeřichové ap.)
 
POSTUP:
- Mrkev očistěte.
 - Fialovou odložte na ozdobu: krájí se na tenká kolečka (nejlépe na japonské mandolíně) a dochucuje před servisem citronovou šťávou, olivovým olejem a mořskou solí.
 - Pohanku uvařte v osolené vodě.
 - Sceďte ji, rozložte a nechte vysušit.
 - Poté ji usmažte v rozpáleném oleji. (Zbylou pohanku můžete nechat na později a zobat jako chipsy.)
 - Pečená mrkev: 4 karotky podélně rozkrojte na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a pečte v troubě 25 minut na 175 °C. (Michal Húsek peče mrkev ve spáleném seně, také 25 minut na 175 °C.)
 - Mrkvové pyré: Zbylé karotky uvařte v zeleninovém vývaru, před koncem přidejte smetanu a máslo. Vše rozmixujte do hladkého pyré, ochuťte šťávou z nakládaného zázvoru a solí.
 - Na talíři pokrm zkompletujte podle vlastní fantazie, doplňte růžičkami smotanými z nakládaného zázvoru a ozdobte zelenými výhonky.
 
Hrnkový mrkvový dort se spálenou pěnou a nakládanou mrkví

INGREDIENCE
Na korpus
- 1/4 hrnku oleje
 - 3 hrnky nahrubo strouhané mrkve
 - 2 hrnky polohrubé mouky
 - 2 prášky do pečiva
 - 2 hrnky vlašských ořechů (nasekaných nebo hrubě mletých)
 - 4 vejce
 - 2 hrnky cukru (hnědého)
 - 2 lžičky jedlé sody
 - 1/2 lžičky soli
 - 2 lžičky skořice
 - 1 lusk vanilky (vyškrábnutá semínka)
 - tuk a mouka na vymazání formy
 - nakládaná mrkev na ozdobu
 - 1 pomeranč
 - 1 grep
 - 1 mrkev
 
Na pěnu
- 90 g bílků
 - 180 g cukru
 - 80 g vody
 
POSTUP:
- Nakládaná mrkev: Tu připravte jako první, aby měla čas nasát aroma. Očištěnou mrkev nakrájejte podélně na tenké plátky a naložte ji do šťávy vymačkané z citrusů (nejlépe do vakuovacího sáčku).
 - Korpus: Ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku promíchanou se sypkými přísadami, olej, mrkev a ořechy. Dobře promíchejte a pečte ve vymazané formě v předehřáté troubě na 175 °C 70 minut.
 - Pěna: Vodu s cukrem svařte na rozvar o teplotě 118 °C a pomalu přilévejte do napůl vyšlehaných bílků. Šlehejte do hustého sněhu. Sníh přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlý korpus.
 - Dokončení: Povrch pěny opalte cukrářskou pistolí nebo na sníh přiložte rozžhavený uhlík. (Nebude ale vadit, když to neuděláte, dort chutná i tak.) Porce doplňte ruličkami smotanými z plátků naložené mrkve.
 
Lososovitý pstruh s mrkví

INGREDIENCE
- 4 pstruzi
 - 12 mrkví (barevné: červená, fialová a žlutá)
 - svazek tymiánu
 - 2 paličky česneku
 - 8 lžic másla
 - kelímek zakysané smetany
 - 4 lžíce oleje
 - citron
 - špetka skořice
 
POSTUP:
- Pstruha očistěte a připravte z něj vykostěné filety, osolte je.
 - Očištěnou mrkev předvařte na skus. Část nakrájejte na tenká kolečka a naskládejte na rybu, aby to vypadalo jako šupiny.
 - Zbylou mrkev rozkrojte podélně na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a zprudka upečte v troubě.
 - Část mrkve ponechte vcelku na ozdobu, zbylou rozmixujte na pyré, které dochutíte máslem, skořicí a citronovou šťávou.
 - Na plech vyložený pečicím papírem rozložte tymián, na něj položte rybí filety. Vedle položte neoloupané paličky česneku příčně překrojené na poloviny.
 - Pečte na 200 °C přibližně 6 až 8 minut. (Máte-li přístroj sous vide, můžete rybu ozdobenou kolečky mrkve vložit do vakuovacího pytlíku společně s máslem a bylinkami a v sous vide stroji připravovat cca 10 minut na 50 °C.)
 - Na talíři vše zkompletujte a doplňte nočkem zakysané smetany.
 
Tip: Michal Húsek doporučuje jako variantu pyré z uzené mrkve: připravuje ji stejně jako tradiční brambory v popelu – jen s tím rozdílem, že mrkev poté rozšťouchá. K rybě podává omáčku beurre blanc z rybího vývaru.
Může se vám hodit na Zboží.cz:





