Hlavní obsah

Rady a tipy na hubnutí, které je lepší ignorovat

Internet je plný zaručených rad, jak zhubnout. Bohužel některé z nich jsou nejen neúčinné, ale mohou být dokonce i škodlivé. Podívejte se s námi na osm z nich, které je lepší zcela ignorovat.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny rady na hubnutí skutečně fungují a jsou pro náš organismus prospěšné.

Článek

1. Snídejte, i když nemáte hlad

Jednou z častých rad je, že je důležité nezapomínat na snídani, protože se tak nastartuje metabolismus po nočním spánku. Ne všichni mají ale po ránu hlad, a tak se do snídaně musí doslova nutit.

Studie přitom ukázaly, že vynechání snídaně nemá příliš velký vliv na vyšší váhu, spíše tomu bývá přesně naopak.

Jedna ze studií například ukázala, že při vynechání snídaně lidé snědli k obědu o 144 kalorií více než ti, kteří snídali, nicméně na konci dne byl jejich celkový příjem stále o 408 kalorií nižší.

Vynechání snídaně je navíc jednou z forem přerušovaného půstu, který některým lidem naopak pomáhá hubnout a může mít i další zdravotní přínosy.

Nicméně každý z nás je jiný, a zatímco někomu snídaně udělá skutečně dobře, u jiných je tomu přesně naopak. Pokud tedy máte ráno hlad, snídejte, a to ideálně cokoliv bohatého na bílkoviny, abyste neměli brzy hlad. Když ale ráno hlad nemáte, nesnídejte.

Přerušovaný půst, jak na něj a čeho se vyvarovat

Zdraví

2. Nevažte se každý den

Hmotnost může během dne i týdne různě kolísat. Mohou za to hormonální změny, nerovnováha příjmu tekutin či frekvence stolice. Všechny tyto změny se ale neodrážejí na ztrátě či nárůstu tuku.

I z tohoto důvodu mnoho zdrojů uvádí, že je nesmysl se každý den vážit. Pravda to být ale vůbec nemusí.

Jak ukázala šestiměsíční studie u lidí s nadváhou a obezitou, jedinci vážící se denně zkonzumovali nejen méně kalorií, ale také ztratili v průměru 6,6 % své tělesné hmotnosti ve srovnání s těmi, kteří se nevážili.

Podle jiné studie zase lidé s nadváhou, kteří se déle než měsíc nevážili, měli vyšší riziko přibírání na váze.

Časté vážení tak může pomoci k pevnější vůli a ujištění se, že všechny snahy o hubnutí se ubírají správným směrem. Problém může nastat jen u části lidí, u nichž častá kontrola hmotnosti může vést k úzkosti. Jakmile tedy získáte pocit, že to není dobré pro vaše psychické zdraví, je lepší se vážení vyhýbat.

3. Detoxikace či půsty pomocí ovocných či zeleninových šťáv

Během očisty těla pomocí šťáv může člověk zhubnout i 4,5 kg za týden a zároveň se zbavit toxinů. Podle odborníků ale problém spočívá především v tom, že se nikdy nejedná o trvalý efekt a jedinci naopak hrozí jojo efekt. Rychlé hubnutí bohužel jedince ani nenaučí změnit stravovací návyky, které by vedly ke zdravějšímu životnímu stylu v budoucnosti.

Ovocné šťávy navíc mívají vysoký obsah cukru a nízký obsah bílkovin, což je také špatná kombinace pro kontrolu chuti k jídlu a zdraví.

Z pohledu detoxikace pak vědci nejčastěji upozorňují na fakt, že játra i další orgány v těle vykonávají určitou formu detoxikace denně, a tak v podstatě není nutná další očista organismu.

Třiadvacetiletá dívka popsala, jak jí detoxikační čaje poškodily střeva

Zdraví

4. Nehubněte rychle

Tradiční rada zní, že je vždy dobré hubnout pomalu, jelikož je pak větší šance udržet si nižší váhu i v budoucnosti.

Podle odborníků ale velmi záleží na tom, kolik kilogramů v počátku hubnutí máte. Pokud je vaše nadváha velmi vysoká, pak lze na začátku hubnutí rychlé shazování kilogramů považovat za správné.

Dále pak také záleží na tom, co za samotným hubnutím stojí. Pokud větší fyzická zátěž a lehčí úprava jídelníčku, pak je rychlé hubnutí opět v pořádku. Horší je to v okamžiku, kdy lidé sníží počet přijatých kalorií na skutečné minimum, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelné a zároveň může vést i k řadě potíží vzhledem k nedostatečné nutriční výživě.

Výživová doporučení versus výstřelky sociálních sítí: Jak odlišit dezinformace od vědy

Zdraví

5. Zaměřte se na kardio cvičení

Kardio neboli aerobní cvičení snižuje hladinu stresu a prospívá vašemu srdci a celkovému zdraví. Nicméně není pravda, že se jedná o nejlepší cvičební strategii, co se týče hubnutí.

Někteří lidé samozřejmě mohou zhubnout díky kardio cvičení, ale jiní si mohou právě kvůli tomuto cvičení jen udržet hmotnost nebo zastavit přibírání.

Při hubnutí je tedy vždy lepší kombinovat kardio cvičení s posilováním.

Proč je dobré posilovat svaly a jak se zbavit přebytečného tuku v těle

Zdraví

6. Omezte tučné potraviny

Tuk má dvakrát více kalorií než bílkoviny nebo sacharidy, ale také velmi zasytí a dlouho se tráví. I z tohoto důvodu nemusí vést vyhýbání se tučným jídlům nutně ke zhubnutí.

Standardní nízkotučné diety, ve kterých tuk tvoří méně než 30 % všech kalorií, mají obecně horší výsledky při hubnutí než jiné diety. A naopak některé diety založené na zdrojích zdravých tuků, kam patří např. avokádo, ořechy či semínka, mohou pomoci při hubnutí.

Vědci navíc spojují plnotučné mléčné výrobky se snižováním hmotnosti a zlepšenou citlivostí na inzulin. Je to dáno obsaženým tukem tzv. konjugované kyseliny linolové (CLA).

Naopak za problémové považují pití nízkotučných mléčných výrobků ve snaze snížit počet kalorií. Mnohé z nich jsou totiž nabité rafinovaným cukrem.

Tuky ve stravě jsou tedy potřebné, jen je nutné hlídat zkonzumované množství a upřednostňovat zdravější varianty.

Šest potravin, které vás zasytí a dodají potřebnou energii

Zdraví

7. Jezte každé 2–3 hodiny

Některá doporučení znějí, že je nejlepší jíst mnoho malých jídel po celý den, aby se metabolismus udržel stále v chodu. Jedná se ale o velký mýtus.

Jak ukázaly mnohé studie, konzumace mnoha malých jídel během dne nevede k většímu úbytku hmotnosti ve srovnání s konzumací tří nebo méně jídel denně. Jde především o to, že čím častěji člověk jí, tím je větší pravděpodobnost, že zkonzumuje více kalorií, než tělo skutečně potřebuje.

8. Zaměřte se především na příjem kalorií

Pokud chcete zhubnout, potřebujete vytvořit kalorický deficit. Toho přitom nedosáhnete bez toho, abyste hlídali jen příjem kalorií. Důležité také je další složení samotných potravin a pak samozřejmě i výdej kalorií.

Málokdo si totiž uvědomuje, že balíček preclíků, který obsahuje 100 kalorií, není totéž jako sníst 100 kalorií ve formě ovoce. Preclíky jsou vyrobené z rafinovaných sacharidů, které zvyšují hladinu cukru v krvi, což vede k brzkému hladu a později i k přejídání. Ovoce přitom obsahuje i vlákninu a další důležité nutriční látky, což způsobuje, že tělo je tráví zcela jinak než preclíky.

Ještě lépe na tom jsou potraviny bohaté na bílkoviny, které vedou ke zvýšené plnosti a snížení hladu. Při metabolismu bílkovin se navíc spálí i víc kalorií.

Pokud chcete účinně a hlavně zdravě hubnout, pak se kromě omezení přijatých kalorií zaměřte i na kvalitu zkonzumovaných potravin. Kromě omezení sacharidů se tak také zaměřte na vyřazení vysoce zpracovaných potravin z jídelníčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám