Hlavní obsah

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více spánku každou noc může usnadnit hubnutí. Tvrdí to studie zveřejněná v časopise JAMA Internal Medicine, podle níž účastníci testu, kteří spali každou noc déle než dříve, snížili kalorický příjem v průměru o 270 kilokalorií denně. Během tří let by to podle vědců mohlo znamenat pokles váhy až o 26 kg.

Foto: Profimedia.cz

Více spánku vede k menšímu příjmu kalorií.

Článek

„Naše zjištění naznačují, že dostatek spánku by mohl změnit pravidla hry v boji s epidemií obezity ve společnosti,“ řekla podle webu Healthline Esra Tasaliová, účastnice výzkumu a ředitelka Spánkového centra na univerzitě v americkém Chicagu.

Ovlivňuje hormony chuti k jídlu

Vědci sledovali osmdesát dospělých ve věku 21 až 40 let, kteří trpěli obezitou a spali méně než 6,5 hodiny denně. Poskytli jim individuální poradenství v oblasti spánkové hygieny. Zachovali si běžný režim a nechtělo se od nich, aby měnili stravovací nebo pohybové návyky.

Nezdravé jídlo by mohlo mít na obalech stejné varování jako cigarety

Zdraví

Poté jim vědci doporučili, aby prodloužili spánek a strávili v posteli každou noc celkem 8,5 hodiny. Dobrovolníci tak snížili kalorický příjem v průměru o 270 kilokalorií denně.

Podle Tasaliové se nabízí hned několik důvodů, proč více spánku vede k menšímu příjmu kalorií. Spánek například ovlivňuje hormony regulující chuť k jídlu. Jeho nedostatek může znamenat také narušení dlouhodobých tělesných rytmů.

„Je stále jasnější, že špatný spánek je významným rizikovým faktorem pro přibývání na váze a metabolické poruchy,“ poznamenal Ryan Fiorenzi, zakladatel portálu StartSleeping.

Reklama

Výběr článků

Načítám