Hlavní obsah

Jak si nastavit reálné cíle během Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv by měly být Vánoce svátky klidu a míru, pro většinu lidí představují stres. Přestaňte se trápit falešnými očekáváními a naučte se na svátky nahlížet novou optikou. Jak si nastavit zdravé hranice, díky kterým získají Vánoce zpět svou pohodovou atmosféru?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie americké Národní aliance duševního zdraví uvedlo 64 % lidí potýkajících se s duševními problémy, že jejich obtíže se během Vánoc pravidelně zhoršují. Další studie pak uvedla, že 3 z 5 Američanů přiznávají zhoršení psychického zdraví během Vánoc a nárůst úzkostí i deprese.

Co tedy můžeme udělat proto, aby byly svátky veselejší a méně psychicky vyčerpávající?

„Stanovení hranic během svátků, zvláště se svými rodinnými příslušníky a dalšími lidmi, kteří jsou vám blízcí, je radikální akt péče o sebe sama, který je třeba oslavit,“ říká terapeutka Sarah Kaufmanová.

„Je to způsob, jak ctít své hodnoty, finanční situaci a duševní zdraví. Není to jen věc, která vám usnadní fungování, v některých případech je to přímo nutnost k tomu, abyste si udrželi duševní zdraví,“ dodává. Jak na to?

1. Promyslete si své hranice

Nejdříve je důležité si položit následující otázky.

  • Co je pro mě důležité během těchto svátků?
  • Jak se chci cítit po svátcích?
  • Potřebuji během svátků nějaký čas pro sebe?
  • Co mi pomůže cítit se během svátků šťastně?
  • Říkám na spoustu věcí ano, protože se cítím provinile?

2. Říkejte ano, jen když to myslíte vážně

„Pokud si myslíte, že máte tendenci přetěžovat svůj rozvrh vánočními návštěvami z touhy potěšit ostatní, pak není divu, že se cítíte emocionálně vyčerpaní,“ říká rodinná terapeutka Kaitlin Souleová pro Huffington Post.

Zkuste si vybrat pouze 2-3 události, kterých se zúčastníte, a zbytek volného času investujte do sebe.

Jak se nenechat vystresovat nadcházejícími Vánocemi

Vánoce

3. Omluvte se z nevhodných konverzací

„Někdy je opravdu obtížné zapojit se do rozhovorů s lidmi s extrémně protichůdnými názory na záležitosti, jako je politika, náboženství, kultura nebo aktuální události,“ říká psycholožka Lori Rylandová.

„Pamatujte si, že ti, kdo mají radikální názory, jsou jen velmi zřídka kdy schopni přistoupit na vaše rozdílné argumenty. Jinými slovy je velmi nepravděpodobné, že byste se shodli, proto se takovým konverzacím raději vyhněte, nebo je včas opusťte,“ radí.

V případě, že někdo komentuje vaši váhu, postavu nebo stravovací návyky, sdělte mu asertivně, že vás jeho slova zraňují, nebo se omluvte a opusťte prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám