Hlavní obsah

Proč vás odpolední procházka nezachrání? Jak o svátcích nepřibrat

Pečeme cukroví, plánujeme přípravy svátečních menu a už teď se v koutku duše tak trochu děsíme toho, že přibereme. Kolik kilo vám nekompromisně ukáže vaše váha po Vánocích, je jen na vás. Zkuste se letos zamyslet nad tím, co a kolik sníte a třeba jen trochu upravte svoji životosprávu. Ať nejste nepříjemně zaskočeni.

Foto: Profimedia.cz

Jak si udržet váhu i přes Vánoce

Článek

Začíná to vlastně už nákupem. V rámci příprav na svátky bereme obvykle supermarkety útokem a děláme zásoby, které nemáme šanci zkonzumovat. Pak jídlo buď končí v koši, nebo je vám ho líto vyhodit, takže se „obětujete“ a sníte ho, aby se zbytečně neplýtvalo.

Rozmyslete si proto nejdřív, co opravdu doma na sváteční tabuli nesmí chybět, napište si nákupní seznam a přemýšlejte i nad množstvím. Opravdu musíte mít 4 vánočky a 3 kila bramborového salátu?

Na cukroví jděte chytře

K Vánocům neodmyslitelně patří, ale také se jedná o kalorickou bombu. Vzdávat se cukroví nemusíte, ale zkuste letos trochu změnit přístup.

„Dobrým trikem je zmenšit velikost kousků. Při zdobení uberte nebo úplně vynechejte máslové krémy či polevy. Divili byste se, kolik zkonzumovaných kalorií tím ve finále ušetříte,“ říká lektorka STOBu a výživová poradkyně Martina Jandová.

Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty

Vánoce

Zároveň radí napéct méně druhů a celkově menší množství. Posledním trikem je nemít cukroví stále před očima na stole. Co ho nechat v krabici na balkoně? „Čím větší překážku musíme překonat, tím méně toho sníme,“ radí Martina Jandová.

Přidejte trochu pohybu

Mít ponětí o příjmu a výdeji kalorií je vlastně alfou a omegou hubnutí. Zásadou číslo jedna je mlsat s rozmyslem a kompenzovat to fyzickou aktivitou.

„O Vánocích máme většinou víc času, tak jej využijte k pohybu i proto, abyste si mohli užít bez výčitek dobroty. Krátká procházka nepochybně stačit nebude, ale když vyrazíte na 30-60 minut, vykompenzuje vánoční stres. Navíc budete minimálně tu hodinu bez cukroví a změní se vám po takové středně intenzivní procházce i chutě,“ říká obezitolog docent Martin Matoulek z III. Interní Kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Je také dobré podívat se například do kalorických tabulek a zjistit si, kolik má která dobrota kalorií a jak dlouho vám bude trvat, než ji „spálíte“. Například hodina svižnější chůze vydá zhruba energii na 5 ks vanilkových rohlíčků, které ale sníte jako nic.

Deset cviků s kaskadérkou Hankou Dvorskou, které vás dostanou do skvělé formy

Zdraví

Přidejte bílkoviny a zeleninu

„Jakmile zaplujete do režimu, že si dopřáváte a váhu začnete řešit až po svátcích, můžete se dočkat pěkných pár kilo navíc. Zkuste předejít zbytečnému přejídání a snažte se jíst všeho s mírou,“ radí Martina Jandová.

Podle ní pomůže zařadit do jídelníčku bílkoviny, například k talířku cukroví mléčný výrobek. Získáme tak pocit sytosti na delší dobu a nebudeme mít potřebu sníst tak velké množství sladkého. K tomuto efektu vám pomůže i zelenina. „Přidávejte ji ke svačině, ale i k večernímu pohoštění,“ upřesňuje Jandová.

Snažte se také dodržovat svoje běžné rituály, dostatečně spěte a relaxujte.

Zkuste počítat

Jednoduchý přehled o příjmu a výdeji energie nabízí aplikace Kalorické tabulky, kterou si můžete zdarma stáhnout do mobilu nebo tabletu či počítače. Detailně si do ní můžete ukládat jak svoji pohybovou aktivitu, tak zkonzumované dobroty.

Aplikace vám pomůže sledovat energetický příjem i výdej. Sami pak snadno určíte, jestli jíte a hýbete se správně, nebo byste mohli něco změnit, abyste se cítili ještě lépe.

Klíčový krok k hubnutí: správné rozvrhnutí jídla během dne

Zdraví

Nemějte špatné svědomí

Nestresujte se předem, že přiberete. Když budete jíst štědrovečerní večeři s pocitem viny, dostanete tělo do stresu. Pokud se stane, že nějaké to kilo přes svátky přiberete, vždy je cesta, jak zase zhubnout.

„Nejsem sice příznivcem novoročních předsevzetí o hubnutí, ale rozumím jim. Důležité je dát si reálný a střízlivý cíl, kolik chci zhubnout a do kdy,“ říká docent Matoulek.

Berte život s lehkostí a postupujte klidně po malých krůčcích. Čím víc budete v pohodě, tím bude spalování fungovat lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám