Hlavní obsah

Problémy s chodidly mohou upozornit na cukrovku, onemocnění štítné žlázy i srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodidla patří k nejdůležitějším částem lidského těla. Kromě svobody pohybu nám totiž poskytují i včasné varovné signály celé řady onemocnění, a dokážou tak o našem celkovém zdraví prozradit skutečně mnohé. Problémy s chodidly se tak nevyplácí ignorovat.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s chodidly se nevyplácí podceňovat

Článek

Průměrný člověk udělá každý den několik tisíc kroků, a pokud se během chůze v biomechanice něco pokazí, neovlivní to jen chodidlo, ale bude to mít i dominový efekt na celé tělo.

Zároveň si málokdo uvědomuje, že změny na chodidlech mohou být předzvěstí systémových zdravotních problémů. „Noha je zrcadlem toho, co se děje ve zbytku těla. Podiatři jsou tak často první, kdo diagnostikují vaskulární a neurologické problémy, onemocnění štítné žlázy či cukrovku,“ říká podiatr Robert Kornfeld z Centra chronické bolesti nohou v New Yorku.

Podívejte se s námi na šest běžných potíží s chodidly a na to, co mohou tyto problémy signalizovat a jak je řešit.

1. Ztuhlost

Možné příčiny: Neaktivita, zánět (artritida), příliš stahující obutí

„Ztuhlost chodidel může vést i k problémům s rameny a kyčlemi. Je to dáno propojením chodidel s boky a pánví,“ vysvětluje podiatrička Emily Splichalová z arizonského Centra funkční a regenerativní podiatrické medicíny.

Pravidelná pedikúra pomáhá předejít celé řadě nepříjemností

Styl

Systémový zánět, příznak artritidy, také může vést ke ztuhlosti chodidel. „Zánět způsobuje mnoho adhezí (slepení) měkkých tkání. Pravidelný pohyb snižuje tuto adhezi a udržuje klouby spodní části těla silné a pružné,“ upozorňuje Splichalová.

Pokud prsty nemají v botách žádný prostor pro pohyb a paty jsou podpatkem nad výškou prstů, pak to může vést k tomu, že dojde k oslabení a nedostatečně vyvinutým svalům chodidel a také k přetížení bérce, kloubů, fascií a vazů chodidel.

Klenby chodidel, které jsou ploché, slabé nebo vysoké jsou známkou špatné hybnosti chodidel. Podle odbornice na biomechaniku chodidel Katy Bowmanové plochá noha ukazuje na nedostatek síly potřebné k vytvoření klenby, zatímco vysoké, neohebné klenby mohou poukazovat na nadměrné napětí. Plochá i vysoká klenba přitom může zabránit, aby se střední část chodidla natáhla a znovu vyskočila a tlumila tak naše kroky.

Řešením může být nejen správně zvolená obuv, ale také cviky na budování síly a flexibility chodidel.

2. Bolest prstů u nohou

Možné příčiny: Dna, vbočený palec, zarostlé nehty na nohou

Dna je zánětlivý stav, který působí otoky a bolesti kloubů. První známky onemocnění se objevují právě na chodidlech, konkrétně na palcích u nohou. Pokud dojde k zanícení kloubu palce, který je na první pohled červený, teplý a na dotek bolestivý, s největší pravděpodobností jde o dnu.

Často se jedná o genetické onemocnění, ale důležitou roli sehrává i strava. Červené maso, mořské plody, slazené nápoje a alkohol totiž obsahují vysoké množství purinů, které tělo rozkládá na kyselinu močovou a její krystalky se mohou začít hromadit v kloubech, což způsobuje jejich zánět a bolestivost.

Vbočený palec se projevuje jako kostěný hrbolek na kloubu pod palcem. Podle odborníků se jedná především o biomechanický problém. Způsobují ho tedy konkrétní vzorce chůze, které způsobují nestabilitu kosti v první části nártu (pod palcem) a nadměrnou pronaci (nadměrné vtáčení kotníků dovnitř při došlapu). Často vše umocňují příliš úzké boty, které tlačí palec k malíčku. Pokud dojde k uvolnění nebo nestabilitě vazu držící první metatarzální vaz (nártní vaz), dochází k vytlačení kosti ven, a tedy vzniku vbočeného palce.

Stabilitu kloubů může zlepšit cvičení i užívání kolagenu. Zároveň je dobré minimalizovat čas na vysokých podpatcích, které přenášejí váhu těla přímo nad kloub palce nohy.

Za problémem ale může stát i stříhání nehtů u prstů nohou, proto podiatři doporučují stříhat nehty do roviny.

3. Bolest paty

Možná příčina: Plantární fasciitida

Plantární fasciitida je zánět tlustého pásu fascie (struktury z pojivové tkáně), který se táhne od patní kosti k prstům. Může to být způsobeno jednorázovou událostí, při které dojde k přetížení tkáně, například při nadměrném chození v nových botách. Nebo se může vyvinout po delší době v reakci na problémy s držením těla nebo pohyblivostí nohou.

„Plantární fasciitida je způsobena biomechanickou vadou. Jednou z typických příčin může být i přílišné sevření lýtkového svalu v důsledku kompenzace hypermobility v přední části chodidla. Čím pevnější je lýtkový sval, tím dochází k většímu tahu a stresu plantární fascie, což může poškodit buňky a způsobit jejich chronický zánět. V plantární fascii se mohou také vyvinout malé trhliny, které přispívají k bolesti a zánětu,“ vysvětluje Kornfeld.

Pomoci může mobilizace a protahování chodidla. Ideální je k tomu používat speciální míčky, které dokážou chodidlo velmi dobře uvolnit. Mezi další krok patří vyšetření chodidel a identifikace problematických návyků chůze a držení těla. Poté je třeba se zaměřit na výběr správné obuvi. Řešením může být i akupunktura, tejpy či používání ortézy. V těchto případech si ale dotyčný musí být jistý tím, co skutečně stojí za jeho problémy.

Patní ostruha znepříjemní každý krok

Zdraví

4. Necitlivost a mravenčení

Možná příčina: Periferní neuropatie

Když jsou poškozeny nervy na rukou a nohou, může dojít k periferní neuropatii. Mezi příznaky patří necitlivost, brnění, ztráta rovnováhy, slabost nebo rána na chodidle, která se nehojí.

Nejčastějším spouštěčem je cukrovka, a tedy vysoká hladina krevního cukru, jež může poškozovat nervy. Mezi další možné příčiny patří nedostatek vitaminu B12, fyzické poškození nervů, chemoterapie, vedlejší účinky některých léků, nadměrné pití alkoholu nebo virové onemocnění.

„Mám poměrně dost pacientů, u kterých se vyvinul zánět periferních nervů a symptomy po prodělání covidu,“ upozorňuje Splichalová.

Spouštěčem neuropatické bolesti může být i pásový opar, lupus, revmatoidní artritida a další autoimunitní stavy mohou přispět vytvořením zánětu v periferních nervech.

Klíčem k úlevě od všech těchto stavů je minimalizovat zánět v těle. Splichalová doporučuje dodržovat protizánětlivou dietu, která podporuje stabilní hladinu cukru v krvi, rovnováhu živin a mikrocirkulaci. „Dobré zkušenosti máme i s terapií červeným světlem či transkutánní elektrickou nervovou stimulací (TENS) a akupunkturou,“ dodává.

5. Otoky

Možná příčina: Zadržování tekutin

Otoky chodidel a kotníků mohou souviset s edémem, kdy se v tělesných tkáních zachytí příliš mnoho tekutiny. Edém může být způsoben špatným žilním návratem (když je narušena schopnost těla pumpovat krev nahoru, a tedy pryč od nohou), přílišným příjmem soli, těhotenstvím, předmenstruačním obdobím nebo příliš dlouhým sezením či stáním na místě.

Může se jednat i o vedlejší účinek některých léků nebo příznak inzulinové rezistence. Někdy ale za edémem mohou stát závažnější stavy, včetně problémů s ledvinami, játry nebo srdcem. Pokud tedy trpíte na přetrvávající otoky chodidel a kotníků, vždy je lepší zajít k praktickému lékaři.

Při otocích také pomáhá sedět nebo ležet s nohama nahoře.

Nicméně v rámci prevence zejména kardiovaskulárního onemocnění je důležité tělu dopřát dostatek pohybu. Málokdo si totiž uvědomuje, že i zdraví kardiovaskulárního systému je silně závislé na pohybu svalů na chodidlech a bércích. „Aby se krev dostala zpět do srdce, je důležité aktivovat lýtkovou pumpu, což podpoříte právě pravidelným pohybem,“ uzavírá Bowmanová.

6. Kožní problémy

Možné příčiny: Plantární bradavice, plíseň, střevní nerovnováha mikroorganismů, problémy se štítnou žlázou

Za plantárními bradavicemi stojí infekce lidského papilomaviru (HPV). Zatímco u někoho se mohou objevit malé bradavičky, které časem samy zmizí, u jiných se objeví větší bradavice, kterých se často nelze definitivně zbavit pomocí běžně dostupných přípravků v lékárně ani babských rad.

„Bradavice mají rády tmavé, vlhké prostředí. Pokud tedy máte nohy v ponožkách 10 hodin denně, vytváříte bradavicím doslova ideální prostředí pro jejich růst. Proto je dobré chodidla vystavovat co nejvíce čerstvému vzduchu a snažit se je udržovat v suchu,“ doporučuje Splichalová.

U malých bradaviček může pomoci místní aplikace kyseliny salicylové, u větších je vždy lepší nechat si je odstranit dermatologem, a to buď pomocí laseru, či zmrazením.

Jak se zbavit nevzhledných a často i bolestivých bradavic

Styl

Pokud vás kůže na chodidlech svědí a začne se olupovat, pak za to nejčastěji může plíseň, která se objevuje mezi prsty, na spodní části chodidel a nehtech.

U nehtové plísně často pomůže až užívání speciálních léků. Pokud se jedná o problém většího rozsahu, obvykle žádné antimykotické mastičky běžně dostupné v lékárnách nefungují.

Plísňové infekce, která začíná mezi prsty a šíří se dál po chodidlech, se lze zbavit pomocí antimykotických mastí či krémů, pomoci může například i tea tree oil.

Někdy za plísňovým onemocněním stojí střevní nerovnováha, která je způsobena nadměrným množstvím plísní v zažívacím systému. Zde může pomoci dieta, užívání probiotik apod. Vždy je lepší postup konzultovat s lékaři.

Za svěděním chodidel a nadměrným olupováním kůže nicméně může stát i problém se štítnou žlázou.

Správná chůze vás zbaví řady bolestí

Zdraví

Jak se postarat o popraskané paty

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bylinné léčivé masti, Pánská zdravotní obuv

Může se vám hodit na Firmy.cz: Diabetologické ordinace a pracoviště

Reklama

Výběr článků

Načítám