Hlavní obsah

Příznaky dny aneb Když milovníky jídla přemohou zdravotní problémy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dna patří mezi velmi nepříjemná chronická onemocnění kloubů a ledvin, které postihuje nejčastěji muže středního věku, kteří rádi hodují. Snad právě proto se také toto onemocnění nazývá nemocí králů. Ženy onemocní dnou jen výjimečně. Jsou chráněné ztrátou purinových látek při pravidelném krvácení, proto touto chorobou onemocní jen deset procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Dna se projevuje často i na kloubech rukou.

Článek

Za dnu může obrovské množství kyseliny močové v krvi a vysrážení krystalů této kyseliny v kloubech nebo v ledvinách, kde způsobují zánět. U kloubů jde o zánět akutní, v ledvinách o plíživý, který může být dlouho nenápadný.

Za vším stojí špatný metabolismus látek z potravy, jehož důsledkem se v těle vytváří velké množství této kyseliny, která se pak usazuje v kloubech. Přednostně v kloubu palce u nohy, ale ohrožené mohou být i jiné klouby jako kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů.

Obvyklým prvním příznakem je prudká bolest, která se velmi často objevuje až v noci. Postižený kloub je velmi často oteklý a kůže zarudlá, horká, suchá a lesklá. Žíly na hřbetu nohy mohou být rozšířené. Někdy se přidá i horečka. Akutní projevy onemocnění odezní za několik hodin až týden. Proto jej někdy lékaři diagnostikují jako zánět šlach či podvrtnutí.

Po odeznění akutních projevů nastane období klidu. U někoho může trvat půl roku, u jiného i dva roky. Následně se objeví opět akutní příznaky onemocnění a vše se opakuje s tím, že postupem času se zkracuje období klidu a akutních atak přibývá, zvlášť pokud není dna léčena.

Fáze onemocnění
1. fáze – jedinec má vysokou hladinu kyseliny močové (urey) v krvi, ale žádné další příznaky onemocnění. U některých lidí se nemoc nemusí víc projevit, mohou zůstat jen u vyšší hladiny urey, další před prvními projevy dny zas mohou mít ledvinové kameny.
2. fáze – krystaly z kyseliny močové se začnou usazovat v kloubech – nejčastěji v palci. Objevují se první akutní projevy dny. Po odeznění se lidé opět cítí dobře. Pokud se nemocný neléčí a nedodržuje dietu, akutní projevy se zhoršují, jsou tedy závažnější a trvají i déle.
3. fáze – nemocného neustále trápí projevy onemocnění. Ani na chvilku si od nich neodpočine. Pod kůží se objevují kostrbaté uzliny zvané tofy. Bez léčby se tyto tofy mohou tvořit i v chrupavce vnějšího ucha nebo tkáních kolem kloubů, což je velmi bolestivé a může dojít až ke zničení chrupavky či kosti.

U některých lidí se ale bolesti objevit nemusí. Nemoc se od začátku projevuje v chronické formě. Děje se tak často u starších lidí. Dost často se tak stává, že jsou jejich problémy zaměňovány za jiné formy artritidy. Za další neobvyklé příznaky onemocnění se považují záněty loketního či kolenního kloubu, zvětšené uzliny na rukou, loktech či uších apod.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji bývá postižen kloub na palci u nohy.

Důležitá dieta

U dlouhodobějších problémů je nejdůležitější dodržovat dietu s omezením tzv. nukleoproteinů. Je tedy nutné se vyhýbat potravinám obsahujícím vysoké množství právě těchto bílkovin. Patří sem vnitřnosti, sardinky, ančovičky, mořské ryby, červené maso, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Velmi důležitý je i absolutní zákaz alkoholu, a to včetně piva a vína.

Lidé by si měli dát i pozor na léky, které užívají na vysoký krevní tlak nebo na otoky – tzv. diuretika, která odvodňují organismus. Nebezpečné z tohoto pohledu je i užívání aspirinu (více než 1–2 tablety denně) nebo niacinu (vitamínu B3, též nazývaného vitamín PP). Problém ale mohou zhoršit i některá chemoterapeutika či léky potlačující imunitní systém.

Při dně je naopak důležité dostat do organismu velké množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě purinů.

Samotná léčba se liší podle stadia nemoci. Ve fázi akutního vzplanutí užíváme nejsilnější protizánětlivé léky, zatímco ve stadiu chronickém se blokuje vznik kyseliny močové medikamenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám