Hlavní obsah

Pravidelná pedikúra pomáhá předejít celé řadě nepříjemností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná péče o chodidla a prsty na nohou by měla být samozřejmostí. Bohužel tomu tak u každého není. Pedikúra přitom není jen o krásných nohách, ale i prevence celé řady nepříjemností.

Foto: Profimedia.cz

Pedikúra by měla být prováděna v pravidelných intervalech a s patřičnou důkladností.

Článek

Pedikúra tedy není jen o zkrášlujících procedurách, které spadají do takzvané wellness pedikúry, jako je aplikace laku, depilace, peeling či masáž chodidel apod., ale i o čistě pečujících záležitostech.

Řeší zejména problém deformity či zarůstajících nehtů, silných otlaků, mykóz či kuřích ok, která vás mohou pěkně potrápit.

„Neléčení popraskaných pat může dokonce vést až k nepříjemným a velmi bolestivým krvavým prasklinám. Díky pravidelné péči tedy nejen předejdete chorobám nohou, ale především jim ulevíte od každodenní námahy,” vysvětluje pedikérka Jitka Rydvalová z Bis Bis.

Každodenní péče

Věnujte svým nohám každý den alespoň pět minut. Nejprve nohy důkladně umyjte, včetně prostoru mezi prsty, pak je natřete výživným krémem na chodidla. Speciální krémy pokožku nejen vyživí, zjemní, zvláční, ale také prokrví a zbaví únavy.

Cviky, které jsou dobrou prevencí i lékem na bolavá chodidla

Zdraví

Pokud vás trápí zhrublá a rozpraskaná kůže, pak vyzkoušejte regenerační mast Eucerin Aquaphor či přípravky obsahující vyšší koncentrace urey, která je velmi účinná při odlučování rohové vrstvy pokožky, čímž ji zjemní a vyhlazuje.

Pokud již máte ztvrdlou a popraskanou kůži na chodidlech, pak účinek těchto přípravků zintenzivníte, pokud přípravky nanesete večer před spaním a na nohy natáhnete bavlněné ponožky.

Suchá či mokrá profesionální pedikúra

„Suchá neboli přístrojová pedikúra minimalizuje riziko poranění kůže. Při tomto typu ošetření se nohy nenamáčejí a k ošetření se používá speciální přístroj s frézkami,“ vysvětluje Jana Rydvalová.

Při mokré pedikúře probíhá ošetření po vodní lázni, která zajistí změkčení kůže. Následně pedikérka pomocí kleštiček a skalpelu upraví nehty, odstraní případná kuří oka a nejčastěji pomocí skalpelu odstraní otlaky a změklou kůži na chodidlech.

Setkat se můžete i s kombinovanou pedikúrou. Je to kombinace mokré a přístrojové pedikúry. Pedikérka pomocí frézky upraví nehty a nehtové kůžičky a kůži na chodidlech odstraňuje až po koupeli skalpelem.

Speciální pedikúra pro diabetiky

Diabetici by měli věnovat péči o nohy velkou pozornost. Při neléčených problémech jim hrozí zanícení a nehojení ran, což může v extrémních případech vyústit až v amputaci.

Ploché nohy mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů

Zdraví

Jak na domácí pedikúru?

Jednou za 2-3 týdny dopřejte nohám patnáctiminutovou uvolňující lázeň s vonnou solí či Rochovou solí a olejem, které pokožku dezinfikují a změkčí.

Poté chodidla zbavte zrohovatělé kůže, a to buď pomocí pemzy, případně speciálního peelingu na chodidla.

Vyzkoušet můžete i speciální elektrické pilníky, které se ale spíše používají nasucho, ještě před samotnou koupelí.

Nohy poté usušte do sucha a zaměřte se na kůžičku kolem nehtů. Kůžička se nikdy nestříhá, jen se zatlačuje dřevěnou špachtličkou. Lze použít i speciální změkčovadla na nehtovou kůžičku.

Dalším krokem by mělo být stříhání nehtů. Na nehty na nohou je ideální použít speciální kleštičky a nehet poté dopilovat do rovna. Pozor, pilovat by se mělo vždy jedním směrem – od krajů do středu. Je to ta nejlepší prevence proti zarůstání nehtů.

Následně ošetřete nohy nehtovým olejem a na úplný závěr aplikujte na nohy hydratační krém.

Foto: archív firem

Péče o chodidla

Foto: Bis Bis Nail Oil. Vyživuje a regeneruje nehty na nohou i rukou. 100 % přírodních surovin, 259 Kč; Bis Bis Gentle 4. Jemný peeling a výživná maska v jednom, 566 Kč; Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea pěna na nohy. Intenzivně hydratuje a podporuje regeneraci pokožky chodidel, 365 Kč; CeraVe SA Obnovující krém na nohy. Pro extrémně suchou, drsnou a popraskanou kůži, 215 Kč; Peo Astrid Krém na zrohovatělou kůži - s 20% ureou. Účinky patrné již do 3 dnů, 70 Kč; Dr.Max Krém na nohy 10% urea. Hydratuje a zvláčňuje poškozenou pokožku chodidel, 139 Kč; Peo Astrid Krém na rozpraskané paty. Viditelné zlepšení již během 5 dnů, 70 Kč; Indulona Ochranná krém na nohy. Je vhodná pro každodenní péči o velmi suchou a zrohovatělou kůži na chodidlech, 59 Kč

Odborníci doporučují vyhnout se kovovým škrabkám, skalpelům či jiným ostrým nástrojům, kterými si kvůli nešetrnému použití můžete hodně ublížit. Hrozí zde nejen riziko poranění a infekce, ale i bolestivost a vznik otlaků.

„Lidé by nicméně měli mít na mysli, že součástí domácí péče o nohy je i nošení měkké obuvi z prodyšných materiálů a ponožek z bavlny či bambusu,” upozorňuje pedikérka Hedvika Pivoňková z OliOla Organic Beauty studia.

Podle pedikérky Jitky Rydvalové by měla být součástí péče o zdravé nohy i chůze naboso, jelikož má pozitivní vliv na prokrvení končetin a na celkový postoj těla. „Když chodíte bosí, dopřáváte nohám akupresuru, tolik potřebnou pro celkové zdraví,” dodává.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám