Hlavní obsah

Probouzíte se ze šlofíku ospalí? Děláte to špatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní spánek je pro naše zdraví a pohodu klíčový. Šlofík, krátký spánek během dne, může být účinným způsobem, jak si dopřát odpočinek a nabrat energii. Jeho účinnost se ale odvíjí od několika faktorů. Jak si dopřát odpoledních dvacet tak, abyste se probudili plní energie?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vytvořte si vhodné prostředí

Prostředí, ve kterém spíte, má velký vliv na kvalitu vašeho spánku. Je důležité, aby byla vaše ložnice tichá, temná a chladná. Pokud máte problémy s hlukem, zkuste použít špunty do uší nebo bílý šum, který může pomoci eliminovat rušivé zvuky.

To samé platí i pro odpolední spánek. Pokud z něj opravdu chcete vytěžit maximum, nestačí si jen lehnout k televizi. Běžte do ložnice, zatáhněte závěsy nebo si vezměte spací masku na oči. Pokud se vám zdá, že je v ložnici příliš horko, použijte ventilátor nebo klimatizaci.

Vyberte si vhodný čas

Pokud si zdřímnete ve špatnou dobu, může to narušit váš noční spánek a bude pro vás těžší v noci usnout. „To může vést k nedostatku spánku, což může způsobit únavu a pocity nevolnosti,“ říká odborník na spánek Martin Seeley pro Stylist.

Proč je dobré si přes den zdřímnout

Zdraví

Podle Sleep Foundation odborníci obvykle doporučují, aby si dospělí zdřímli osm nebo více hodin před spaním. Pro většinu lidí to znamená zdřímnout si před 15:00.

Omezte kofein

Kofein může negativně ovlivnit kvalitu vašeho spánku, proto je důležité omezit jeho konzumaci před spaním. Pokud se chystáte dát si šlofíka, vyhněte se kofeinovým nápojům několik hodin předtím.

Relaxujte

Před spaním se snažte uklidnit své myšlenky a uvolnit tělo. Zkuste relaxační cvičení nebo meditaci. Pokud nejste fanoušci meditování, můžete si poslechnout klidnou hudbu nebo si přečíst knihu. Důležité je, abyste se před spaním nedostávali do stresových situací.

Nastavte si budík

Je důležité si nastavit alarm na správnou dobu. Krátký spánek by neměl přesáhnout 20-30 minut, jinak se můžete probudit unavení a ospalí. Nastavte si tedy alarm tak, abyste měli dostatek času na usnutí a probuzení, aniž byste vstoupili do hlubších fází spánku. Probuďte se bez pocitu únavy!

Užijte si spánek

Pamatujte si, že účelem šlofíku je odpočinout si a nabrat energii, takže si svůj spánek užijte. Pokud se probudíte pocitově odpočatí a plni energie, pak šlofík splnil svá očekávání.

Výběr postele nezvládnete za hodinu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám