Hlavní obsah

Po light výrobcích a umělých sladidlech se nehubne, ale tloustne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WEST LAFAYETTE

Dovolíte si jen light limonádu a tyčinky či jogurty zásadně s umělým sladidlem a přesto pořád tloustnete? Pak není problém s vaším metabolismem, ale s tím, co konzumujete. Podle amerických odborníků totiž umělá sladidla vedou k ještě větší obezitě a přibývání na váze než při konzumaci běžných potravin.

Článek

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.„Ta data jasně naznačují, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem mohou vést k většímu přibývání na váze a tloušťce, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem,“ uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.„Ta data jasně naznačují, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem mohou vést k většímu přibývání na váze a tloušťce, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem,“ uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

Podle jedné teorie zřejmě tělo při požívání sladkých potravin očekává, že se do žaludku a dále do trávicího traktu dostane vysoce kalorická potravina. Jenže pokud k tomu nedojde, pak je metabolismus oklamán a má horší problém omezovat chuť k dalšímu jídlu. Jestli se tato teorie prokáže, pak stejné účinky jako sacharin bude mít také aspartam, sukraloza a acesulfam.

Reklama

Související články

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy...

Jednoduché sacharidy zatěžují metabolismus

Častou konzumací sladkých pochutin si zkracujeme život. Němečtí vědci prokázali, že nadměrný přísun jednoduchých cukrů zatěžuje celkový metabolismus těla...

Cukr narušuje rovnováhu pohlavních hormonů

Strava typického západního člověka je doslova nabitá cukrem. Podle kanadských vědců není divu, že máme stále větší problémy se sexem. Jednoduché cukry totiž...

Nechte si změřit dlouhý cukr

U příležitosti Světového dne diabetu si lidé, kteří trpí cukrovkou nebo mají z této nemoci obavy, mohou nechat zdarma změřit hladinu glykovaného hemoglobinu...

Varovný signál krevního cukru po jídle

Vypadalo to záhadně. Lékaři našli u řady diabetiků poškozené oční pozadí, ale také zhoršující se prokrvení ledvin a další vážné komplikace. Přitom hladinu...

Výběr článků

Načítám