Hlavní obsah

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimních měsících pokožka těla trpí více než kdy jindy. Ledový vítr, ale i přechody ze zimy do vytopených místností ji velmi vysušují. Pokožka poté může být napjatá, hrubá, náchylná ke svědění, šupinatění a zarudnutí. Poradíme vám, jak tomu předcházet.

Foto: Profimedia.cz

Suchá pokožka v zimě dokáže pořádně potrápit.

Článek

Pokožku hydratujte hned po umytí

Kdykoliv si myjete byť jen čistou vodou obličej, ruce či jiné části těla, narušujete přirozený lipidový film, který pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce. Pokud se tedy po každém umytí natřete pečujícími krémy, mléky či olejíčky, pomůžete obnovit lipidovou ochranu pokožky a ochráníte ji před jejím vysycháním.

Foto: archív firem

Péče o suchou pokožku

Foto: Eucerin Aquaphor mast ve spreji – s panthenolem a bisabololem pomáhá zklidnit velmi suchou až popraskanou pokožku. Složení s glycerinem udržuje správnou úroveň hydratace a vytváří ideální ochrannou bariéru pro její regeneraci. Nevytváří mastný film, 489 Kč; Nivea Naturally Good pečující tělové mléko s avokádem – hloubkově hydratuje pokožku, intenzivně vyživuje a zvláčňuje, zanechává pokožku na dotek sametově jemnou, 215 Kč; Lush Krém na tělo Dream Cream – lehká, chladivá, zklidňující a snadno vstřebatelná směs tišícího heřmánku, extra panenského bio olivového oleje a krémového fair trade kakaového másla pro rychlé zklidnění, zvláčnění a hydrataci, 600 Kč; Krém Mediderm – dlouhodobě hydratuje a promašťuje, vytváří ochrannou bariéru, která reguluje obsah vody i v nejhlubších vrstvách kůže. Dodává pokožce měkkost a pružnost, eliminuje nadměrné odlupování a praskání, Dr. Max 539 Kč; Regenerační tělové mléko dieNikolai – pro suchou pokožku, která vyžaduje pravidelný přísun živin během dne. Jemné biodynamické tělové mléko s ryze veganským složením poskytuje pleti intenzivní péči a přirozenou rovnováhu, biodynamickakosmetika.cz 700 Kč; Manufaktura Jemné výživné ochranné tělové máslo Mrtvé moře – se solí z Mrtvého moře, ceramidy, ovesným výtažkem, bambuckým a kakaovým máslem pro okamžitou úlevu vysušené a citlivé pokožky, 219 Kč

Nezapomínejte ani na přípravky s UV filtry

I když máte pocit, že v zimních měsících je intenzita slunečního záření nižší než v létě, není tomu tak. Na horách ve vyšších nadmořských výškách dokáže být slunce agresivnější než u moře. Navíc kombinace chladu, ostrého slunce, větru a sněžení může pleť podráždit a způsobit její zarudnutí.

A nejde jen o nebezpečí spjaté s horským sluncem, ale i o fakt, že 80 % UVA i UVB záření pronikne skrz mraky i v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje.

Na horách tedy určitě používejte i opalovací krémy a na běžné nošení vsaďte na pečující přípravky s UV filtry.

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Styl

Důležitá noční péče

Všechny pečující přípravky mnohem lépe fungují přes noc, kdy se zvyšuje mikrocirkulace v pokožce a všechny prospěšné látky se lépe vstřebávají. Samotné pečující noční přípravky navíc mohou mít hutnější texturu, a potřebují tedy i delší čas pro vstřebávání.

Výborné je udělat si před spánkem i výživné masky, a to nejen na obličej či dekolt, ale i ruce či chodidla.

Přípravky, které fungují přes léto, nemusejí fungovat dobře v zimě

Přestože přes většinu roku vám určité přípravky na pleti dělají velmi dobře, v zimě mohou na podrážděné pokožce reagovat jinak.

Často se stává, že v zimě mohou pokožce začít vadit určité složky v používaných přípravcích. Nejproblematičtější v tomto směru bývá alkohol či obsažená parfemace.

Přírodní konjaková houbička – věc, kterou oceníte v každodenní péči o pleť

Styl

Zvlhčovače vzduchu

Zvlhčovač vzduchu je nejen výborným pomocníkem v prevenci a léčbě nemocí dýchacích cest, ale také v péči o pleť.

Podle zjištění Harvard Health Publishing, pokud má vzduch v místnosti 60% vlhkost, pak si z něj potřebnou hydrataci dokážou horní vrstvy pokožky samy doplnit.

Foto: archív firem

Šetrné a pečující, čisticí a koupací produkty

Foto: Nobilis Tilia Koupelový olej Zdraví. Vůně jehličí a eukalyptu vám dodá psychickou oporu při stresu a vyčerpání. Olej chrání přirozenou rovnováhou pokožky a při pravidelném používání zabraňuje jejímu nadměrnému odmaštění, 339 Kč; Lipikar AP+ koupelový a sprchový olej – pomáhá zmírňovat projevy velmi suché pokožky již během sprchování. Zklidňuje podráždění a ulevuje od nepříjemného svědění, Notino 409 Kč; Dermacol Sprchový krém Flower Shower s vůní frézie – bez obsahu mýdla, má složení obohacené o olivový olej a olej z hroznových jader, 99 Kč; Sprchový gel Nivea Naturally Good s arganovým olejem – jemně, ale šetrně čistí pokožku celého těla a dodává jí potřebnou hydrataci. Osahuje minimálně 98 % složek přírodního původu, 113 Kč; Yves Rocher Koncentrovaný sprchový gel Oliva – 4krát koncentrovanější sprchový gel, který pečuje o pokožku, ale i planetu, 99 Kč; Lush Hydratační koupelová bomba Heart Beat – vůně růží, zlatá srdíčka z výživného kakaového másla a trocha praskavého prášku učiní z každé koupele nezapomenutelnou záležitost, 200 Kč

Zapomeňte na horkou lázeň

Horká sprcha či lázeň sice skvěle fungují na naši psychiku, a to zejména v mrazivých a nevlídných dnech, ale zároveň velmi významně podporují vysušování pokožky. Chcete-li si v pokožce udržet dostatečnou hydrataci, pak k mytí používejte především vlažnou vodu (kolem 37 °C).

Buďte opatrní i při následném vysoušení pokožky. Místo intenzivního tření pokožku jemně poklepejte měkkým ručníkem.

Stále oblíbenější a kvalitnější české značky s přírodní kosmetikou

Styl

Peeling pomáhá i v zimě

Peeling pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky a udržovat ji tak hladkou a projasněnou. Je ale zapotřebí peeling nepoužívat tak často a raději volit jeho jemnější varianty. Někteří odborníci doporučují v těchto dnech spíše sahat po chemickém peelingu v podobě jemných ovocných kyselin.

Pokud už je vaše pokožka popraskaná nebo podrážděná, pak se raději peelingu zcela vyhněte, a to do doby, než se nezahojí.

Okluzivní přísady v přípravcích

Jedná se o přísady, které dokážou zabránit odpařování vlhkosti z pokožky. Řadí se mezi ně např. bambucké máslo, kakaové máslo, šípkový olej, jojobový olej a aquaphor. Při výběru pečujících přípravků tak hledejte ve složení právě tyto složky.

Foto: archív firem

Noční péče a masky

Foto: Shiseido Vital Perfection Overnight Firming Treatment – noční liftingový a zpevňující krém. Zatímco spíte, vaše pleť se bude intenzivně obnovovat, vrásky postupně vymizí a pleť získá jednotný tón a elasticitu, 3270 Kč; Lehký krém Elizabeth Arden Visible Difference Gentle Hydrating Night Cream – vaši pleť viditelně zregeneruje, zanechá ji o poznání pevnější a zvýší její celkovou odolnost, 1222 Kč; Remodelační noční krém Nivea Hyaluron Cellular Filler – během spánku nastartuje v pleti tvorbu vlastní kyseliny hyaluronové, kolagenu a elastinu. Pleť tak bude po probuzení o poznání pružnější, hydratovanější a příjemně zregenerovaná, 376 Kč; Grown Alchymist Regenerating Night Cream – s kombinací peptidů, antioxidantů, vitamínů, kyseliny hyaluronové a esenciálních omega mastných kyselin, které obnovují elasticitu pokožky, výrazně snižují vzhled jemných linek a vrásek, zjemňují a vyhlazují pokožku a zvyšují hydrataci, 2340 Kč; Vichy Liftactiv Collagen Specialist zpevňující noční krém proti vráskám – navrací pleti pevnost a zanechává ji vypnutou, sjednocuje tón pleti, dodává pleti svěžest a jas, regeneruje kožní bariéru, 1059 Kč; Saffee Advanced LIFTUP noční maska proti vráskám – intenzivně vyživí vaši pleť zevnitř, vyhladí vrásky na povrchu a poskytne pleti ochranu před vnějšími vlivy, Notino 589 Kč; Regenerační maska na ruce a nehty Korika SciBeauty – hloubkově hydratuje a vyživuje, dodává pokožce pevnost a navrací jí přirozenou pružnost, Notino 120 Kč

Důležitý pitný režim a výživa

Pokud chcete mít krásnou a mladistvě vypadající pokožku, pak je zcela klíčové dodržovat správný pitný režim. Pokud během dne vypijete jen velmi málo tekutin, negativně se to odrazí i na vzhledu pokožky a její větší náchylnosti k vysychání.

Z pohledu výživy je dobré se zaměřit i na potraviny obsahující vysoké množství antioxidantů a omega-3 mastných kyselin, které chrání buňky před negativními vlivy životního prostředí a také pomáhají tělu vytvářet zdravé buňky, a to včetně těch kožních.

Jemné čisticí a prací prostředky 

Zkuste v zimě místo použití běžných čisticích a pracích prostředků používat ty, jež jsou vhodné pro citlivou pokožku.

Jde o to, aby tyto prostředky neobsahovaly agresivní chemikálie a vonné látky, které by mohly vést přes oblečení k podrážděné pokožce.

Ochrana v podobě rukavic

Rukavice dokážou naše ruce ochránit před celou řadou negativních vlivů. A je jedno, zda je používáte při mytí nádobí, úklidu bytu, či ve vlněné podobě jako ochranu proti mrazu, vždy chrání pokožku před zbytečným vysušováním.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou...

Výběr článků

Načítám